Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Κακοποίηση της δημοκρατίας να έχουμε Κοινοβούλιο σε καταστολή

Να μπει τώρα τέρμα στο lockdown της Βουλής ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Από σήμερα οι βουλευτές του κόμματος θα προσέρχονται κανονικά στις συνεδριάσεις. Επίθεση στην κυβέρνηση και για το νομοσχέδιο περί συνεπιμέλειας.

Τσίπρας: Κακοποίηση της δημοκρατίας να έχουμε Κοινοβούλιο σε καταστολή

Για «κακοποίηση της Δημοκρατίας» μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για τον τρόπο που λειτουργεί η Βουλή αλλά και για τους χειρισμούς που γίνονται σε μια σειρά θεμάτων μείζονος σημασίας.

Σε υψηλούς τόνους κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει τώρα τέρμα στην «καραντίνα της Δημοκρατίας» και στο «lockdown της Βουλής». Μάλιστα ανέφερε πως από σήμερα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσέρχονται κανονικά -τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας- στις συνεδριάσεις.

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν θα ανεχθούμε να συμμετέχουμε σε μια Βουλή με κανόνες σιωπής, σε μια Βουλή των σκιών, σε μια σκιώδη Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα υπογράμμισε πως παρά το ότι μια σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων έχουν ανοίξει, το Κοινοβούλιο παραμένει σε «καραντίνα» καθώς το μόνο που θέλει η κυβέρνηση είναι να περάσει με αυτόν τον τρόπο κρίσιμα νομοσχέδια (για παράδειγμα ψηφίστηκαν οι αλλαγές στην παιδεία και τώρα έρχεται το εργασιακό νομοσχέδιο).

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις «γαλάζιες» αντιδράσεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, επισημαίνοντας παράλληλα πως ακόμα δεν έχουν έρθει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. «Εξευτελίζετε τη χώρα γιατί δεν έχετε τα κότσια να φέρετε στη Βουλή τα μνημόνια. Ο κύριος Μητσοτάκης φοβάται την κοινοβουλευτική ομάδα του», είπε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα και προσέθεσε πως «κάποιοι βουλευτές πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για την κωλοτούμπα».

Από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, ασκεί τις συνταγματικές της εξουσίες. Χωρίς φυσική παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών, δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και με μυστικές ψηφοφορίες που δεν πληρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας». Συνέχισε σημειώνοντας πως «είναι κακοποίηση της δημοκρατίας η χρήση ενός Κοινοβουλίου σε καταστολή, για να περάσουν με διαδικασίες "ψεκάστε - σκουπίστε - τελειώσαμε" νομοθετήματα κρίσιμα για τη χώρα, την κοινωνία, τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων».

Σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «την καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης, που αφήνουν τα δημόσια ταμεία εκτός διαφάνειας και ελέγχου, που επιτρέπουν -αν δεν προκαλούν κιόλας- τη διαφθορά, που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πολιτική και την κοινωνία». Συμπλήρωσε, «αλήθεια, έτσι όπως διαχειριστήκατε το δημόσιο χρήμα με πρόσχημα τη πανδημία, έτσι θέλετε να διαχειριστείτε και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης; Με τη μέθοδο Νικολάου; Ή με τη μέθοδο Πέτσα; Να μοιράζετε χρήμα σε ημέτερους χωρίς κριτήρια, χωρίς λογοδοσία; Πολύ φοβάμαι ότι σχεδιάζετε ένα συνδυασμό των δύο μεθόδων. Και αυτό δεν είναι μόνο κακοποίηση της δημοκρατίας αλλά είναι και μια θλιβερή επιστροφή στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς που μας οδήγησε στη χρεοκοπία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε εφ' όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά «μοιράζετε περαιτέρω χρήμα σε ημέτερους και υλοποιείτε μια πολιτική που συνθλίβει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, προκειμένου να ωφεληθεί μια μικρή επιχειρηματική ελίτ». Συνέχισε λέγοντας, «κακοποίηση της δημοκρατίας είναι ο πρωθυπουργός να περιφρονεί τη Βουλή και τα κόμματα» και να «βολεύεται με τη μονοφωνία των μονολόγων και των διαγγελμάτων αντί για την πολυφωνία του δημοκρατικού διαλόγου».

Για να συμπληρώσει πως ο ίδιος έχει ζητήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για την κακοποίηση της δημοκρατίας την περίοδο της πανδημίας. «Αρνείστε να τη διεξάγετε. Έχετε αποδεχτεί δυο συζητήσεις που έχει προκαλέσει το ΚΙΝΑΛ. Την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αρνείστε. Εχετε το δικαίωμα; Με βάση τον κανονισμό, δεν έχετε αυτό το δικαίωμα», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στις προωθούμενες διατάξεις για τη συνεπιμέλεια των τέκνων -που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας-, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «το νομοσχέδιό σας δεν είναι πρόοδος, είναι αναχρονισμός. Και είναι επικίνδυνο για το παιδί κυρίως αλλά και τη σύγχρονη οικογένεια».

Μάλιστα σημείωσε, «ο κύριος Τσιάρας απλά εκτελεί χρέη αυτοφωράκια. Είναι προσωπική επιμονή και δέσμευση του κυρίου Μητσοτάκη αυτό το νομοσχέδιο σε ισχυρές μειοψηφίες ενδιαφερομένων. Το λιγότερο που θα περίμενα είναι να μην κρυφτεί. Να έρθει στη Βουλή και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Αλλιώς να τροποποιήσετε το νόμο, κύριε Τσιάρα, όπως ζητάνε βουλευτές και βουλεύτριες όλων των κομμάτων. Εμείς αυτό θα πράξουμε, όταν ο ελληνικός λαός μάς δώσει την εντολή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v