Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεννηματά: Καθιέρωση του σύγχρονου θεσμού του Οικογενειακού Δικαστηρίου

Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του παιδιού ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Τα σημεία διαφωνίας με το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια.

Γεννηματά: Καθιέρωση του σύγχρονου θεσμού του Οικογενειακού Δικαστηρίου

Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση για τις νέες διατάξεις που αφορούν στην συνεπιμέλεια των παιδιών άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Μιλώντας στη Βουλή υπογράμμισε «αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Απορρύθμιση θα γίνει. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες -και δικαστικές- διενέξεις, από αυτές που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει».

«Προτείνουμε την καθιέρωση του σύγχρονου θεσμού του Οικογενειακού Δικαστηρίου» είπε και σημείωσε πως ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται σε αρκετά κράτη στο εξωτερικό. « Τα δικαστήρια αυτά επιβάλλεται να στελεχωθούν με δικαστές εξειδικευμένους σε θέματα Οικογενειακού Δικαίου, με ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης που θα γίνονται σε συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών με τις Νομικές Σχολές της χώρας» υπογράμμισε.

Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι στο Κίνημα Αλλαγής «δεν παγιδευόμαστε στο ψεύτικο δίλημμα που η κυβέρνηση δημιούργησε «με τις μαμάδες ή τους μπαμπάδες» καθώς εκείνο που ενδιαφέρει είναι το συμφέρον του παιδιού. «Τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να εργαλειοποιηθούν, ούτε από τις μανάδες, ούτε από τους πατεράδες τους» είπε και προσέθεσε προς την κυβέρνηση «το σχέδιό σας δεν λύνει το πρόβλημα, δεν εξυπηρετεί τα δικαιώματα του παιδιού. Παραμερίζει το συμφέρον του, που ως σήμερα είναι και πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος του οικογενειακού μας δικαίου»

Όπως σημείωσε «είναι απόλυτα λανθασμένες οι ρυθμίσεις που ανατρέπουν τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του Οικογενειακού Δικαίου. Το συμφέρον του παιδιού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογικές φασόν. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση». Επίσης προσέθεσε :

-Οι διατάξεις του νομοσχεδίου εισάγουν από το «παράθυρο» τη λογική της εναλλασσόμενης κατοικίας. Διαφωνούμε. Αυτό διαπιστώνουν και οι φορείς. Γιατί αυτή η λογική βλάπτει συναισθηματικά το παιδί, του στερεί το απαραίτητο σταθερό περιβάλλον αλλά και τις σταθερές συνθήκες ζωής. Κινδύνευε να κάνετε το παιδί τουρίστα. Είναι απαράδεκτο αυτό.

-Εισάγετε το οριζόντιο τεκμήριο το 1/3 του χρόνου για το δικαίωμα επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά. Στην ουσία κύριε υπουργέ θέλετε να ασκήσετε επιρροή για τυχόν δικαστικές αποφάσεις σε περιπτώσεις διαφωνίας των γονέων. Αναρωτιέμαι. Έχετε άραγε σκεφθεί πως ορίζεται αυτό το 1/3; Ακόμη και τον χρόνο που αφιερώνει το παιδί στο σχολείο του; Ακόμη και το χρόνο του ύπνου του; Οι σχέσεις του γονέα με το παιδί, δεν μπορεί να ορίζονται με την μεζούρα.

-Παντελώς απαράδεκτη είναι η πρόβλεψη για την ανάγκη οριστικής δικαστικής απόφασης ώστε να ληφθούν μέτρα-σε σχέση με την επιμέλεια του παιδιού-κατά γονέων που ασκούν ενδοοικογενειακή βία

Στο σημείο αυτό απευθύνθηκε στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους κάλεσε να το ξανασκεφτούν και μίλησε για τεράστια ευθύνη. Παράλληλα σημείωσε πως το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ξεκινώντας την ομιλία της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε εξηγήσεις και ενημέρωση για την έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας και όχι - όπως σημείωσε - εκ των υστέρων εξαγγελίες. Παράλληλα η κ. Γεννηματά είπε ότι χθες ο αρμόδιος υπουργός έκανε ένα show με την παράδοση των φακέλων στη Δικαιοσύνη.

«Παραδέχθηκε την αδυναμία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και ουσιαστικά μεταφέρει την ευθύνη στην Δικαιοσύνη» σημείωσε και έκανε λόγο για ένα απαράδεκτο επικοινωνιακό παιχνίδι για το ποιος θα κρατήσει στο τέλος τον «μουτζούρη». Παράλληλα ζήτησε πλήρη στοιχεία για τις εξαφανίσεις ανηλίκων, θέτοντας και το θέμα της οικογενειακής βίας που έχει αυξηθεί λόγω της μακρόχρονης καραντίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v