Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ για λειτουργία Βουλής: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «χάσει την μπάλα»

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. «Γαλάζια» βέλη στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη μη συμμετοχή στις ονομαστικές ψηφοφορίες.

ΝΔ για λειτουργία Βουλής: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «χάσει την μπάλα»

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για «μετέωρα κοινοβουλευτικά βήματα» ασκούν πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που μιλούν για «βέρτιγκο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιδράσει εντόνως στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν συμμετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες.

Όπως σημειώνουν κοινοβουλευτικές πηγές της Νέας Δημοκρατίας, «το βέβαιο είναι ότι μια σειρά από γεγονότα καταδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την μπάλα». Ειδικότερα αναφέρουν πως «ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε στη Βουλή ότι το κόμμα του θα σπάσει τα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό και ότι το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχεται στην Ολομέλεια. Ζητά δηλαδή να παραβιαστούν τα μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους, αν και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες διεξάγονται άψογα, χωρίς περιορισμούς».

Προσθέτουν πως ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας παρουσίασε έγγραφο της υγειονομικής υπηρεσίας, η οποία προτείνει «ο μέγιστος αριθμός ατόμων στην Ολομέλεια να μείνει ο ίδιος επί του παρόντος και να επανεκτιμηθεί σε μία ή το πολύ δύο εβδομάδες το ενδεχόμενο τροποποίησής του, με βάση τα νέα υγειονομικά δεδομένα».

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές της πλειοψηφίας, «λίγο αργότερα η Ολγα Γεροβασίλη (η οποία έχει και την ιατρική ιδιότητα), στη διάσκεψη των Προέδρων, προσπάθησε να «τα μαζέψει», σημειώνοντας ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα δεν αφορούσε ταυτόχρονη παρουσία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πέραν του υγειονομικού πρωτοκόλλου, αλλά τη δυνατότητα να μιλούν, όσοι το επιθυμούν, με φυσική παρουσία. Ούτε αυτό το επιχείρημα όμως είναι πειστικό». Ενδεικτικά σημειώνουν πως στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια πήραν το λόγο 73 ομιλητές, 6 εισηγητές, 6 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 5 αρχηγοί. Επιπροσθέτως, το τελευταίο τετράμηνο -εν μέσω πανδημίας- έχουν πάρει τον λόγο σε 24 νομοσχέδια περισσότεροι από 1.230 ομιλητές, δηλαδή κατά μέσο όρο 51 βουλευτές ανά νομοσχέδιο.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ όμως συνεχίζει να ακολουθεί μια ρηχή και ανεύθυνη στάση, πρωτοφανή για τα δεδομένα του κοινοβουλίου, με αποκορύφωμα την αποχώρησή του από τις ονομαστικές ψηφοφορίες που ο ίδιος ζήτησε. Πρόκειται για απόφαση που καταδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις του: Το μπάχαλο και τη δημιουργία τεχνητής έντασης». Όσον αφορά στη διαδικασία, αναφέρουν ότι το προεδρείο έκανε αποδεκτή τη λίστα που έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ με δύο περισσότερους βουλευτές για φυσική ομιλία από τον αριθμό που δικαιούται.

Καταλήγοντας, οι «γαλάζιες» πηγές τονίζουν πως «είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν το παραμικρό παράδειγμα στους πολίτες, αλλά αντιθέτως φλερτάρουν και συντάσσονται με τις πιο ανεύθυνες τάσεις της. Σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει από την πανδημία ανοίγοντας τον τουρισμό και την οικονομία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποντάρει στα ζάρια παίζοντας με τους θεσμούς, στην καρδιά της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v