Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Αντίστροφη μέτρηση για την πιο κυνική κυβέρνηση

Το νομοσχέδιο οδηγεί σε αποκαθήλωση του εργατικού δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους όλο το μίσος που στοκάρουν απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα. Στη Βουλή και στους δρόμους η ακύρωση του νόμου σας.

Α. Τσίπρας: Αντίστροφη μέτρηση για την πιο κυνική κυβέρνηση

Με τη φράση «έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πιο κυνική και πιο ανίκανη κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, το τέλος σας θα σημάνει μια νέα αρχή, λύτρωση για τον τόπο», ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τη φορτισμένη παρέμβασή του στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη.

Παρότι το ν/σχ αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία (σ.σ. όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκαν απέναντι), προανήγγειλε «αντίσταση παντού, στη Βουλή, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς» για να μην εφαρμοστεί στην πράξη.

Και, όπως αναμενόταν, δεσμεύθηκε εκ νέου για την κατάργηση του νόμου από μία προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές -δέσμευση που έκανε λίγο νωρίτερα και η Φώφη Γεννηματά-, θέτοντας (και) το εκλογικό διακύβευμα.

Ο κ. Τσίπρας δεν απέφυγε να αναφερθεί και σε άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως το τραπεζικό χρέος της ΝΔ (343 εκατ. ευρώ, που αυξάνεται κατά 34 εκατομμύρια τον χρόνο), καθώς ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει την ερώτησή του ενώ ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας τού έκλεισε το μικρόφωνο προ ημερών, όταν προσπάθησε να το φέρει προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Πώς να πείτε στους μικρομεσαίους επαγγελματίες που τους κυνηγούν οι τράπεζες για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ ότι εσείς φορτώνετε κάθε χρόνο με πολλά εκατομμύρια τον Έλληνα φορολογούμενο; Πώς να πείτε ότι το κόμμα σας είναι ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος;» είπε.

Αναφερόμενος στο εργασιακό ν/σχ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη «αποκαθήλωση του εργατικού δίκαιου και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Κάνονοντας δε, λογοπαίγνιο με την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού («ο ιός δεν είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού»), πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ούτε με διαστρέβλωση ούτε με φίμωση «μπορεί να κρύψει τις αλήθειες που είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού».

Ξεστοκάρετε μίσος στους νέους

Ειδική αναφορά έκανε στο δυστοπικό, όπως είπε, εργασιακό μέλλον που προοιωνίζεται αυτός ο νόμος για τους νέους, κάνοντας επίκληση και άλλων πολιτικών εναντίον των νέων ανθρώπων. «Πώς να κρύψετε τον φόβο, την απέχθεια, την περιφρόνηση, το μίσος απέναντι στη νέα γενιά. Ξεστοκάρετε πάνω στους νέους της χώρας μας όλο το μίσος που στοκάρουν παντού και πάντα απέναντι στη νεότητα τα αυταρχικά καθεστώτα. Τους στερήσατε ακόμη και την επιλογή και τους υποχρεώσατε να κάνουν ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ ξέρατε ότι σε όλη την Ευρώπη η επιστημονική κοινότητα είχε εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τη χορήγησή του σε νέες ηλικίες. Εσείς το χορηγήσατε αποκλειστικά στους κάτω των 39, χωρίς δικαίωμα άλλης επιλογής. Και σήμερα, έρχεται η ίδια η επιτροπή που χυδαία εργαλιοποιήσατε και το αποσύρει. Όταν όμως εγώ τόλμησα να πω αυτή την αλήθεια, μου επιτεθήκατε με όλα τα αήθη μέσα».

Επ' ευκαιρία, τάχθηκε εκ νέου εναντίον των «απειλών» σε όσους διστάζουν λόγω φόβου να εμβολιαστούν: «πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους, όχι να τους διχάσουμε», είπε.

Δίνετε ελευθερία στον πανίσχυρο εργοδότη

Για την ουσία και τις «εμβληματικές» διατάξεις του εργασιακού, τόνισε μεταξύ άλλων:

Δεν διστάζετε ό,τι πιο αντεργατικό έχει έρθει για ψήφιση από τη μεταπολίτευση, τη διαπραγμάτευση σε ατομική βάση του εργαζόμενου με τον εργοδότη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας του, να το εμφανίζετε ως επιτομή του νέου και του καινούργιου.

Επικαλείστε την έννοια της ελευθερίας, που σημαίνει:

  • Ελευθερία να διαπραγματεύεται ο πανίσχυρος εργοδότης με τον ξεμοναχιασμένο από τον νόμο σας εργαζόμενο.
  • Ελευθερία της ατομικής σύμβασης απέναντι στην… ανελευθερία της συλλογικής.
  • Ελευθερία να προστατεύονται οι εκβιασμοί της εργοδοσίας και οι απεργοσπάστες και να διώκονται οι απεργοί.
  • Ελευθερία να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό.
  • Ελευθερία να γίνεται το ωράριο λάστιχο στον λαιμό της εργατικής μας τάξης.
  • Ελευθερία να μπορεί κάθε επιχείρηση να απολύει όποιον θέλει, χωρίς να ανησυχεί για δικαστικές αποφάσεις.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την καθιέρωση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, με το μνημόνιο του 2012: «Προφανώς, θυμάστε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Η ανεργία και δη αυτή των νέων εκτοξεύτηκε στα ύψη και η κατάσταση ξέφυγε. Τα εισοδήματα που χάθηκαν, έλειψαν από την αγορά που καταστράφηκε. Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες έχουν νωπές μνήμες από την πολιτική που εφαρμόσατε το 2012-2014.

Κυρίως: Από το 2010 έως το 2014 χάθηκαν συνολικά 1 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ την περίοδο 2015-2019 δημιουργήθηκαν 450 χιλ. νέες δουλειές. Η πολιτική σας είναι στον πυρήνα της λογικής του trickle down economics, που λέει, διευκολύνουμε τη συσσώρευση του πλούτου και η αγορά θα τον διανείμει. Αλλά αυτό το παράδειγμα δεν λειτούργησε ποτέ.

Καταργείτε το 8ωρο, θεσπίζετε 10ωρη και 12ωρη απλήρωτη εργασία, αίρετε τη δικαστική προστασία των εργαζομένων απέναντι στην απόλυση, διαλύετε οριστικά την Επιθεώρηση Εργασίας, νομιμοποιείτε τα σπαστά ωράρια, ανοίγετε τον δρόμο για τη χειραγώγηση των συνδικάτων από την εργοδοσία. Και προσπαθείτε να πείσετε ότι αυτό είναι εγγύηση για 9 στους 10 εργαζόμενους, ενώ στην πραγματικότητα είναι εγγύηση για 1 στους 100 πολίτες αυτής της χώρας: αυτό το 1%, που στα χρυσά χρόνια της ανάπτυξης έβγαλε υπερκέρδη, που στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία φιλοδοξεί να έχει την απόλυτη ιδιοκτησία της χώρας».

Για μας είναι θέμα αρχής αλλά και κοινής λογικής: η εργασία είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Συνεπώς, αυτό που απαιτείται σήμερα δεν είναι νόμοι που θεσπίζουν τη φτώχεια για τον εργαζόμενο και τον παραδίνουν δεμένο χειροπόδαρα στις διαθέσεις της εργοδοσίας. Είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v