Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Παραμένουν «παγωμένα» τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία

«Δεν είναι στην προτεραιοποίηση μας. Δεν επηρεάζουν την υλοποίηση της συμφωνίας», υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Βουλή: Παραμένουν «παγωμένα» τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία

«Παράταση» παίρνει το θέμα των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς δεν αναμένεται να έρθουν το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή. Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες για το θέμα ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας σημείωσε «δεν είναι στην προτεραιοποίηση μας. Δεν επηρεάζουν την υλοποίηση της συμφωνίας. Δεν είναι κάτι συνταρακτικό...Το σκέλος που αφορά το FIR ούτως ή άλλως τηρείται».

Na σημειωθεί πως εδώ και μήνες τα μνημόνια - τα οποία αφορούν κυρίως θέματα δευτερεύουσας σημασίας αλλά έχουν συμβολική αξία- παραμένουν «παγωμένα» από την κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν σενάρια πως μπορεί να ερχόντουσαν προς ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο πλέον υποχωρεί αυτό το ενδεχόμενο.

Το συγκεκριμένο θέμα προκαλεί εδώ και καιρό προβληματισμό στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα. Τα «φώτα» στρέφονται στους δυο πρώην πρωθυπουργούς, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να τα ψηφίσει ενώ ανοιχτό παραμένει το τι θα πράξει ο Κ. Καραμανλής.

Νωρίτερα μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως «ένα από τα κακά της Συμφωνίας είναι ότι δεν προβλέπει μηχανισμούς ποινής σε περίπτωση παραβίασης των όρων.Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και μας καλεί να φέρουμε τα μνημόνια όταν ο κ. Ζάεφ έκανε tweet όχι με «Βόρεια Μακεδονία» αλλά με σκέτο «Μακεδονία»… Ακόμα δεν έχετε καταλάβει ποσό κακή Συμφωνία έχετε φορτώσει στο λαό».

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε σκωπτικά «φαντάζομαι ότι εννοείται πως μόνο στα βαθιά γεράματα θα δω να καταθέσετε τη σύμβαση με τη Βόρεια Μακεδονία, γιατί ακόμα περιμένουμε». Όπως είπε στον υπουργό Ανάπτυξης «θα σας πω για το θέμα όταν φέρετε τη σύμβαση και σας δω να την ψηφίζετε».

Στο θέμα αναφέρθηκε επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα «σταματήστε να δημιουργείτε δίοδο επιρροής στην Τουρκία. Μην ξαναζήσει η χώρα πολιτική και διπλωματική ήττα εξαιτίας σας». Συνέχισε λέγοντας «η συμφωνία είναι κέρδος» και προσέθεσε προς την κυβερνητική πτέρυγα «και αν κάποιοι δικοί σας δεν ψηφίζουν τα μνημόνια, θα τα ψηφίσουμε εμείς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v