Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Κόντρες υπ. Παιδείας και ΣΥΡΙΖΑ για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Αναζωπυρώθηκε η ένταση στη Βουλή για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Στα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για 20.000 με 30.000 νέους που μένουν εκτός απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Βουλή: Κόντρες υπ. Παιδείας και ΣΥΡΙΖΑ για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε την εισαγωγή μαθητών με βαθμό 0.6 και 4 στα 20. Ήθελε τόσο πολύ να εγγράφονται φοιτητές αδιαφορώντας για τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις θεσμοθετώντας ακόμα και τις πράσινες σχολές χωρίς εξετάσεις» είπε η υπ. παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Προσέθεσε πως «αυτή τη στιγμή που μιλάμε ξέρετε τι ποσοστό φοιτητών εισάγεται και δεν αποφοιτά; Το 40%», απαντώντας στα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για 20.000 με 30.000 νέους που μένουν εκτός

Νωρίτερα ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης - μιλώντας στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων- είχε επισημάνει:

«Πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας έχουν πετύχει το ακατόρθωτο: να μην είναι ακόμα γνωστό πόσοι εισακτέοι θα υπάρξουν τελικώς στα ΑΕΙ, από τις 77.415 θέσεις που -παραπλανητικά- είχε ανακοινώσει η υπουργός. Κι αυτό, εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που κόβει χιλιάδες αποφοίτους Λυκείου, οι οποίοι φυσικά δεν έχουν παραδώσει «λευκή κόλλα», όπως μονότονα επαναλάμβανε η κα Κεραμέως και αναπαρήγαγαν οι βουλευτές της ΝΔ, όταν όλοι μαζί ψήφιζαν το σχετικό νόμο - λαιμητόμο. Αντίθετα, κόβονται πολλοί μαθητές με υψηλή βαθμολογία, ακόμα και αριστούχοι».

«Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες. Εμάς, μας ενδιαφέρει να έχουμε αποφοίτους», απάντησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε νωρίτερα σήμερα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε να εισάγονται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο φοιτητές οι οποίοι πέτυχαν επίδοση 0,6 στα 20, 1 στα 20, 2 στα 20, 3 στα 20, 4 στα 20. Αδιαφορώντας για το αν αυτοί οι φοιτητές θα αποφοιτήσουν ποτέ», είπε η Νίκη Κεραμέως και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα, «από 30% έφτασε στο 40%, αυτών που δεν αποφοιτούν ποτέ».

«Αυτό είναι πρόβλημα γιατί εγκλωβίζουμε τους νέους μας. Εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν προοπτική, να έχουν διεξόδους, να έχουν επιλογές. Όταν όμως μπαίνεις στο πανεπιστήμιο, χωρίς να πληροίς τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, καταλήγεις εγκλωβισμένος. Καταλήγεις με ένα απολυτήριο Λυκείου, χωρίς να μπορείς να κάνεις το βήμα παραπέρα», είπε η υπουργός Παιδείας και προσέθεσε πως είναι πολύ εύκολο για έναν πολιτικό να λέει “όλοι ελεύθερα στα πανεπιστήμια”, αδιαφορώντας για το εάν αυτά τα παιδιά θα αποφοιτήσουν.

«Είναι πολύ εύκολο να δίνει φρούδες ελπίδες, είναι πολύ εύκολο να τάζεις λαγούς με πετραχήλια αδιαφορώντας για την προοπτική αυτών των νέων», επέμεινε η Νίκη Κεραμέως και σημείωσε πως ένας στους τέσσερις που φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ είναι απόφοιτος πανεπιστημίου, πήγε στο πανεπιστήμιο, δεν βρήκε δουλειά και στη συνέχεια πήγε στο δημόσιο ΙΕΚ για να πάρει μια ειδικότητα, που θα επιτρέψει γρήγορα να ικανοποιήσει την φιλοδοξία του, να ακολουθήσει την προτίμησή του.

Η Νίκη Κεραμέως κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως «ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά τμήματα». «Εδώ ήμασταν κάποιοι, όταν ερχόντουσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτικές τροπολογίες, των τελευταίων λεπτών, και παρακαλούσαν τον κ. Γαβρόγλου να φτιάξει ένα τμήμα και στη δική τους εκλογική περιφέρεια. Αυτά γινόντουσαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά γινόντουσαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορούν να μπαίνουν στα πανεπιστήμια με 0,6 και με 1, και με 2, και με 3 στα 20, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο ρυθμός αποφοίτησης, σε κάποια από τα τμήματα αυτά, είναι 3 στους 100 κατ΄έτος», είπε η υπουργός Παιδείας και προσέθεσε: «Τα τμήματα μηχανικών, τα πήγατε από 47 σε 71. Τις Γεωπονικές, από 3 σε 10, αδιαφορώντας που θα πάνε όλα αυτά τα νέα παιδιά. Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο εισαχθέντες. Μας ενδιαφέρει να έχουμε και αποφοίτους. Μας ενδιαφέρει το πανεπιστήμιο να ανοίγει δρόμους ζωής, όχι να τους εγκλωβίζει».

«Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ σκληρό λόγο. Αλλά ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και ως πολιτικός ντρέπομαι για το επίπεδο των απαντήσεων της κ. Κεραμέως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ σκληρό λόγο. Αλλά ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και ως πολιτικός ντρέπομαι για το επίπεδο των απαντήσεων της κ. Κεραμέως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μετά από αυτή την απάντηση η δημόσια παιδεία δεν είναι ασφαλής στα χέρια μιας τέτοιας υπουργού. Κανονικά θα έπρεπε να έχετε φύγει. Αλλά το πρώτο που έπρεπε να κάνετε είναι να απαντήσετε τουλάχιστον σε κάποια επιχειρήματα. Αντί αυτού σαν φοιτήτρια του 1,5 ή του 2,5 απαντήσατε σαν πολιτικάντης χωρίς καν να απαντήσετε στα ερωτήματα. Πόσοι φοιτητές ήταν με το 1,5 και το 2,5 που μπήκαν πέρυσι στο πανεπιστήμιο; Δεν μας είπατε.

Ακούσατε τα επιχειρήματα; Το ξέρετε ότι δεν είναι μόνο πόσοι κόβονται αλλά και το πόσοι κόβονται από τις σχολές της πρώτης επιλογής τους. Το ξέρετε ότι υπάρχουν τμήματα που πέρυσι έμπαινες με 11.000 και τώρα με 14.000 μόρια δεν μπορείς να κάνεις καν αίτηση; Γιατί δώσατε την ευκαιρία στα τμήματα να ανεβάσουν την βάση αλλά δεν τους δώσατε κάποιο κίνητρο να μην πάρουν λιγότερους φοιτητές. Δεν είναι μόνο τα τμήματα της επαρχίας που θα έχουν λιγότερους φοιτητές.

Αντί να απαντήσετε συνεχίσατε αυτό που κάνετε. Να απαξιώνετε το δημόσιο πανεπιστήμιο, για να το συρρικνώσετε. Αλήθεια θα μιλήσετε εσείς για ανωτατοποίηση;

Θα μιλήσετε στους καθηγητές και στους φοιτητές στα τμήματα που ανωτατοποιήθηκαν και κάνουν εξαιρετική δουλειά και ερευνητική και διδασκαλία; Ή μήπως από τον Μωραΐτη δεν πηγαίνουν εκεί και δεν σας νοιάζει καθόλου γιατί δεν πάνε τα δικά σας παιδιά εκεί; Είναι εξαιρετικά τμήματα. Θα απαντήσετε ποτέ σε αυτό;

Ξέρετε την ευρωπαϊκή κανονικότητα; Είναι ή δεν είναι η τάση να σπρώχνουν όσο πιο πολλά παιδιά, όχι στην κατάρτιση, στην γνώση, στην μόρφωση, στην παιδεία στα πανεπιστήμια; Αυτή δεν είναι η τάση; Όχι ε;

Πραγματικά ντρέπομαι για σας. Το λέω ξανά. Είστε η χειρότερη υπουργός παιδείας στα 200 χρόνια του ελληνισμού. Είστε η μόνη υπουργός παιδείας που ξέρω, και υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι που δεν ήταν και τέλειοι, να μην πω ονόματα, που αδιαφορείτε για τον κορμό και των μαθητών και των φοιτητών. Όσο πιο γρήγορα φύγετε από αυτή τη θέση, τόσο καλυτέρα για την Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v