Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα σκληρή κόντρα στη Βουλή για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Για «λαϊκισμό» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση. Για «σφαγή» μαθητών που ανήκουν στη «γενιά της πανδημίας» έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης.

Νέα σκληρή κόντρα στη Βουλή για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Αναζωπυρώθηκε σήμερα η αντιπαράθεση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με νέες κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τίτλο «αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις».

Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο πέρασε επί της αρχής κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσουν υπέρ. Κατά τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ενώ επιφύλαξη για την Ολομέλεια εξέφρασαν Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

Ωστόσο η σημερινή συζήτηση επεκτάθηκε και στο μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, με το ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για 20.000 με 30.000 μαθητές που μένουν εκτός ΑΕΙ. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Φίλης αναφέρθηκε εκ νέου στο νεαρό Διονύση. Υπενθυμίζετε πως ο μαθητής σε επιστολή του ανέφερε ότι συγκέντρωσε 20.988 μόρια -1838 περισσότερα από την περσινή βάση- ωστόσο δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε στο Μετσόβιο ούτε στη δεύτερη επιλογή του λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στο ειδικό μάθημα.

Η νέα αναφορά του Νίκου Φίλη στο συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού, η οποία σημείωσε «δεν σας τιμά να λαϊκίζετε» και προσέθεσε πως ο μαθητής με τους βαθμούς του μπορεί να μπει σε πανεπιστημιακές σχολές. O «γαλάζιος» εισηγητής Γιώργος Κωτσός είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψάχνει να βρει αφήγημα και σημείωσε πως οι βάσεις ορίζονται από τις σχολές.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε δημοσκοπήσεις, που -όπως είπε- δείχνουν πως η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ των μέτρων. Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση πως είναι μακριά από την κοινωνία και γι ´αυτό παραμένει καθηλωμένη δημοσκοπικά.

Για «σφαγή των παιδιών της γενιάς της πανδημίας» έκανε λόγο ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ασκώντας σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Θα ξυπνήσετε άσχημα. Mην κοιμάστε πάνω στις δημοσκοπήσεις πολλές από τις οποίες διαψεύδονται μόλις δημοσιεύονται» υπογράμμισε.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v