Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και στο ΕΚΑΒ, παράθυρο για νέες εντάξεις

Τι προβλέπουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή. Κόντρα Κοντοζαμάνη-Ραγκούση. Το 85% των γιατρών έχει εμβολιαστεί και το 69% του υγειονομικού προσωπικού.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και στο ΕΚΑΒ, παράθυρο για νέες εντάξεις

Ανοίγει η δυνατότητα ώστε με απόφαση του υπουργού Υγείας να υπάρχει εξειδίκευση αλλά και επέκταση των κατηγοριών, που μπορεί να επιβληθεί υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Παράλληλα με νομοτεχνική βελτίωση προστέθηκε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Με την ίδια νομοτεχνική βελτίωση ορίζεται ότι οι τρίμηνες συμβάσεις που θα συναφθούν- προκειμένου να καλυφθούν κενά που θα προκύψουν από ανεμβολίαστα προσωπικό- μπορεί να παραταθούν για τρεις επιπλέον μήνες.

Τις σχετικές επισημάνσεις έκανε σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Να σημειωθεί πως τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

Αφορμή για την πολιτική κόντρα αποτέλεσε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και των υγειονομικών. Η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφίζεται απόψε, με τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής να έχουν ταχθεί υπέρ και τα υπόλοιπα κόμματα να καταψηφίζουν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε πως με βάση τα στοιχεία το 85% των γιατρών έχει εμβολιαστεί και το 69% του νοσηλευτικού προσωπικού. Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε αναλυτικά στοιχεία, λέγοντας πως οι εκτιμήσεις ποικίλλουν καθώς ο αριθμός όσων δεν έχει εμβολιαστεί μπορεί να είναι από 10.000 έως 30.000. Χτύπησε «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και είπε πως «αυτό θα είναι το μεγάλο πολιτικό και θεσμικό έγκλημα που θα κάνατε σε βάρος της δημόσιας υγείας».

«Είστε υπέρ ή κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών ;» σημείωσε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κοντοζαμάνης και έθεσε το ερώτημα «γιατί δεν ψηφίζετε την τροπολογία ;». Παράλληλα σημείωσε πως θα υπάρξουν συμβάσεις για να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν.

Ανδ. Ξάνθος - Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Στόχος η γενίκευση της υποχρεωτικότητας 

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιβεβαίωσε σήμερα στη Βουλή με τον χειρότερο τρόπο τις έντονες αντιρρήσεις μας σχετικά με την τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και απέδειξε άλλη μία φορά παντελή έλλειψη σεβασμού στο Κοινοβούλιο, σχολιάζουν οι δυο βουλευτές.

Χωρίς προηγούμενο διάλογο, εντελώς αιφνιδιαστικά και πραξικοπηματικά με «νομοτεχνική βελτίωση» προέβλεψε με κοινή υπουργική απόφαση τη δυνατότητα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε προνοιακές δομές.

Αποκαλύπτεται, όπως έχουμε εξαρχής επισημάνει, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η γενίκευση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, σε αντίθεση με την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής και χωρίς την εμπλοκή του Κοινοβουλίου, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες και εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τον εμβολιασμό εντείνοντας την επιστημονική ενημέρωση, αντιμετωπίζοντας τους φόβους των πολιτών που διστάζουν, και ενισχύοντας την κοινωνική εμπιστοσύνη που έχει πληγεί από τα λάθη και τις παλινωδίες της, πυροδοτεί την ανασφάλεια και τον διχασμό της κοινωνίας στερώντας τον μισθό στους εργαζομένους στο δημόσιο και οδηγώντας σε γενικευμένες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία, την κοινωνική συνοχή και το κράτος δικαίου!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v