Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Νέος γύρος αντιπαράθεσης για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Βουλή: Νέος γύρος αντιπαράθεσης για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Νέα ένταση πυροδότησε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, που εφαρμόζεται φέτος. Οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να λείπουν και οι προσωπικές αναφορές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κωτσός σημείωσε πως «είναι αλήθεια ότι εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Η μία που εκφράστηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που λέει «όσες οι θέσεις στα πανεπιστήμια, 75.000 θέσεις φοιτητών, να καλυφθούν όλες ανεξαρτήτως του τι θα γράψουν οι μαθητές ακόμη και με λευκή κόλλα».

Αποτελεί λύση, λοιπόν, για το ΣΥΡΙΖΑ, για τους νέους μας, η άκριτη η άνευ όρων εισαγωγή των νέων στα ΑΕΙ και προφανώς αυτή η άποψη κρίνεται από την κοινωνία» . Συνέχισε λέγοντας «προφανώς υπάρχει μια τεράστια πολιτική και ιδεολογική διαφορά με εμάς που πιστεύουμε ότι για να μπει κάποιος στο πανεπιστήμιο θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να έχει κάποια κριτήρια που να ικανοποιούν αυτή του την εισαγωγή».

Απαντώντας ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης υπογράμμισε «προφανώς, δε συνεδριάζουμε μέσα σε κλειστούς πύργους. Η Βουλή έχει υπόψη της ότι έγινε χθες ένα συλλαλητήριο εκπαιδευτικό εδώ απ’ έξω και βλέπει ότι 40.000 υπογραφές, κυρίως νέων παιδιών, στο διαδίκτυο εκφράζουν μια οργή για τη σφαγή των υποψηφίων και ζητούν να παραιτηθεί η κ. Κεραμέως. Ο αριθμός μεγαλώνει αλματωδώς κάθε μέρα».

Συνέχισε λέγοντας «συνεπώς, καλοκαίρι μεν, οι αντιδράσεις εκδηλώνονται και προοιωνίζεται ένα θερμό φθινόπωρο, αναλόγως των εξελίξεων και της πανδημίας. Είναι προφανές ότι στην Επιτροπή καταλάβαμε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί μόνη της, απομονωμένη, με μόνη στήριξη σε δημοσκοπήσεις οι οποίες άλλες επιβεβαιώνουν κατά τη γνώμη της άλλες όμως διαψεύδουν αυτά που λέει, γιατί έχουμε και δημοσκοπήσεις αρνητικές. Βέβαια, νομοθεσία με δημοσκοπήσεις δεν είναι δυνατόν να κάνουμε. Το καταλαβαίνετε όλοι».

Στο θέμα αναφέρθηκε από το Κίνημα Αλλαγής ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος σημείωσε «η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής οδηγεί πολλά παιδιά εκτός πανεπιστημίων. Και τούτο, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας που όλοι βιώνουμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μαθητής μακριά από την τάξη. Δημιουργήθηκαν αδικίες και αδικίες πολλές, δεν είναι αργά κυρία υπουργέ να τις διορθώσετε αυτές τις αδικίες. Ιδιαίτερα δείτε, έστω και για φέτος, να μην τηρηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής».

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερα όταν από τη Νέα Δημοκρατία η Φωτεινή Πιπιλή, αναφέρθηκε στο Νίκο Φίλη. Αφορμή αποτέλεσε σχόλιο που είχε κάνει στην προηγούμενη συνεδρίαση ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για την Νίκη Κεραμέως, ο οποίος είχε πει «έχετε δύο παιδιά μικρά όταν μεγαλώσουν θα ακούσουν ότι η μητέρα τους στα χρόνια αυτά κατέσφαξε τουλάχιστον 20.000 παιδιά από τα πανεπιστήμια. Αυτό είναι το παράσημο σας».

«Να μου επιτρέψετε αρχικά να εκφράσω την προσωπική μου οργή, αγανάκτηση, αλλά και χιλιάδων πολιτών που αντέδρασαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χυδαία, προσβλητική, κακοποιητική, απολίτιστη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εισηγητή Νίκου Φίλη. Αναφέρομαι συλλήβδην στον ΣΥΡΙΖΑ διότι μου έκανε τη χείριστη εντύπωση ότι δεν βρέθηκε κανείς, καμία γυναίκα κανένας άνδρας, πολιτικά όντα, να εκφράσουν δημοσίως επίσης την απέχθειά τους για την συμπεριφορά του εισηγητή » ανέφερε η Φ. Πιπιλή.

Απαντώντας ο κ. Φίλης είπε «υπάρχει κριτική αυστηρή στην κυρία υπουργό και όχι στα μέλη της οικογένειάς της. Λυπούμαι, για αυτή τη συνεχιζόμενη παραπληροφόρηση η οποία καταλαβαίνω γιατί γίνεται, γιατί αυτή η προπαγάνδα και ο αντιπερισπασμός. Είναι μια επιχείρηση αυτοθυματοποίησης προσώπων, τα οποία έχουν στριμωχτεί από την πολιτική που ακολουθούνε και βάζουνε και τέτοιες απαντήσεις. Λυπούμαι, επαναλαμβάνω, ή θα διαγραφούν αυτά που είπε η κυρία Πιπιλή για μένα ή θα είναι όλα τα πρακτικά και της προηγούμενης συνεδρίασης μέσα εκεί . Είμαι καθαρός».

Τον λόγο πήρε η υπουργός Παιδείας, η οποία αναφέρθηκε σε όσα είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα σημείωσε «με εντυπωσίασε το εξής. Ενώ είχε την ευκαιρία δεν ζήτησε προχθές ούτε μια συγγνώμη. Ακούστε τα λόγια του . Είπε καμία αντίρρηση. Δεν ζήτησε συγγνώμη . Δεύτερη, φορά, παίρνει το λόγο σήμερα και πάλι δεν ζήτησε συγγνώμη. Όσο μιλούσε η κυρία Πιπιλή, συνάδελφος βουλευτής κουνούσε το χέρι του ο Φίλης».

Παράλληλα απευθύνθηκε στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας «όλος ο Σύριζα κοιτάει κάτω τώρα. Κάτω τα μάτια. Αυτή είναι η υποκρισία του Σύριζα. Αποδέχεται αυτά τα οποία είπε ο Φίλης προχτές; Το χειρότερο είναι το εξής. Ότι παίρνει το λόγο για μία φορά για να πει τι; Να διαγραφούν, όσα είπε η κυρία Πιπιλή. Αυτό είναι το αποκορύφωμα . Εγώ λοιπόν κλείνω με το εξής. Δεν περίμενα ποτέ τέτοιο ολισθηρό δρόμο».

Ακολούθησε νέα παρέμβαση του Νίκου Φίλη, ο οποίος έκανε λόγο για «προσπάθεια παραπληροφόρησης και συκοφάντησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποβάθμισης του επιπέδου συζήτησης στη Βουλή». Μάλιστα συνέχισε λέγοντας «ντροπή στην κυρία Κεραμέως. Σε αυτήν αναφέρθηκα και όχι στην οικογένειά της. Να μη διαγραφούν τα Πρακτικά. Τα υποστηρίζω, να μη διαγραφούν, όταν έχουμε τέτοιου είδους θέατρο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v