Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται σκληρή κόντρα στη Βουλή για πυρκαγιές και ευθύνες

«Μονομαχία» των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη στην Ολομέλεια. Τα επιχειρήματα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με φόντο τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του Αυγούστου.

Ερχεται σκληρή κόντρα στη Βουλή για πυρκαγιές και ευθύνες

Αναζωπυρώνεται η πολιτική αντιπαράθεση, μετά και τις αυγουστιάτικες πυρκαγιές που έκαψαν πάνω από 1,2 εκατομμύριο στρέμματα δάσους. Την Τετάρτη στις 10:30 θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου τον λόγο θα πάρουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το πολιτικό «θερμόμετρο» έχει χτυπήσει κόκκινο, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει ότι έγιναν λάθη και την αντιπολίτευση να μιλά για κατάρρευση του «επιτελικού κράτους».

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην κλιματική κρίση και στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Ειδικότερα θα επισημάνει πως πρόκειται για ένα νέο τύπο τέτοιων ακραίων φαινομένων, υπογραμμίζοντας πως ξέσπασε ένας μεγάλος αριθμός πυρκαγιών σε σύντομο χρονικό διάστημα και ενώ η χώρα βίωνε παρατεταμένο καύσωνα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγέντων, αλλά θα αναφερθεί και στις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε περιοχές που έχουν καεί (π.χ. αντιπλημμυρικά έργα). Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει και στο σύστημα 112, σημειώνοντας ότι λειτούργησε εξαιρετικά καλά.

Από την κυβερνητική πλευρά τονίζεται πως ευθύνες θα αποδοθούν για λάθη που έγιναν, ωστόσο υπογραμμίζεται πως αυτό δεν μπορούσε να γίνει όσο διαρκούσε η μάχη με τις φλόγες. Να σημειωθεί πάντως πως το τελευταίο διάστημα έχουν αναζωπυρωθεί οι φήμες για ανασχηματισμό και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει αλλαγή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει για κατάρρευση του λεγόμενου επιτελικού κράτους, βάζοντας στο «κάδρο» των ευθυνών τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα αναμένεται να σημειώσει πως η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά το πόρισμα Γκολντάμερ και να υπογραμμίσει πως η κλιματική αλλαγή είναι μια άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα αλλά δεν είναι δυνατόν να αποτελεί δικαιολογία. Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο Αλ. Τσίπρας θα αναφερθεί εκ νέου στην πρόταση επτά σημείων που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύουν βέλη στην κυβέρνηση πως επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα για να καλύψει λάθη. Παράλληλα γίνεται λόγος για απόπειρα αλλαγής ατζέντας, με αφορμή την επίσκεψη των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας στον Έβρο.

Σε υψηλούς τόνους κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς θα ασκήσουν την Τετάρτη οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Για «ανικανότητα του επιτελικού κράτους» θα μιλήσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί στην αναποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας, στην απουσία συστήματος πρόληψης και στην έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων. Από τη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν πως πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με το πρόβλημα και προσθέτουν «αρκετά με τα επικοινωνιακά shows». Υπενθυμίζεται πως το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει την αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά.

Από το ΚΚΕ, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας έχει αναφερθεί σε: εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την ανυπολόγιστη καταστροφή στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως φάνηκε η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη.

Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση θα ασκήσει στη Βουλή και η Ελληνική Λύση, που μιλά για «γύμνια» του επιτελικού κράτους. Ήδη ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει εξαπολύσει πυρά στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των πυρκαγιών.

Τέλος, το ΜέΡΑ 25 κατηγορεί την κυβέρνηση για μετάθεση ευθυνών, επικοινωνιακή διαχείριση και κάθετη άρνηση για επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να ασκήσει ευρύτερη κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε περιβαλλοντικά θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v