Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε ποιος φταίει, έχει ευθύνη

(upd) Εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους ζήτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη, είπε. «Οι πολίτες θα στείλουν σε εσάς μήνυμα εκκένωσης».

Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε ποιος φταίει, έχει ευθύνη

«Έρχεται η στιγμή, κύριε Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112. Όχι από εσάς προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς εσάς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας σε υψηλούς τόνους κριτική στον πρωθυπουργό. Από το βήμα της Βουλής υπογράμμισε, «Κύριε Μητσοτάκη, δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αφήσει το αλαζονικό ύφος, καθώς όπως είπε, «δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος αλλά ως κατηγορούμενος» για την καταστροφή που έγινε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε τις αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας, «δεν ξέρω αν είστε αδιάφορος επειδή δεν καταλαβαίνετε ή δεν καταλαβαίνετε επειδή είστε αδιάφορος. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια να διαχειριστείτε με όρους επικοινωνίας και προσωπικής εικόνας μια εθνική τραγωδία δεν στοιχειοθετεί μόνο ακραία ανικανότητα. Είναι ασέβεια προς κάθε πολίτη αυτής της χώρας που βλέπει την πατρίδα του να καίγεται. Και δεν γεννά αισθήματα θυμού αλλά κάτι χειρότερο: αίσθημα ντροπής».

Προσέθεσε πως «ζήσατε τον μύθο σας για κάποιο διάστημα. Πλήρωσε η χώρα βαρύτατο κόστος για τον μύθο σας. Αλλά δυστυχώς ούτε και τώρα, με τις συμφορές παρούσες, δείχνετε ότι μπορείτε να απεγκλωβιστείτε από τον μύθο». Όπως είπε, ουσιαστικά ο πρωθυπουργός με τη σημερινή του ομιλία πήρε πίσω τη συγγνώμη, καθώς δεν αναγνώρισε λάθη.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «είναι βαριές ώρες για τη χώρα. Δύσκολες ώρες για χιλιάδες συμπολίτες μας. Ώρες θλίψης, ανησυχίας, προβληματισμού, ανασφάλειας για όλους. Ώρες ευθύνης για μας». Συνέχισε λέγοντας, «το αδιανόητο έγινε τραγική πραγματικότητα. Πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη. Δέντρα, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο. Μια τραγωδία ανείπωτη, πρωτοφανής, που τις διαστάσεις της δεν τις έχουμε ίσως συνειδητοποιήσει ακόμα. Μια βαθιά πληγή για το περιβάλλον και τη χώρα». Παράλληλα κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για την επόμενη ημέρα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προτείνει εισόδημα έκτακτης ανάγκης κάθε μήνα στους πυρόπληκτους: 400 ευρώ ανά άτομο, 200 ευρώ για το δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε επιπλέον.

Στην παρέμβασή του στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «το ερώτημα στα χείλη όλων που δεν απάντησε σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης είναι: Γιατί; Πώς; Τι φταίει; Ποιος φταίει; Αυτό οφείλουμε να το απαντήσουμε. Με ειλικρίνεια και θάρρος. Χωρίς να προσχωρήσουμε στο κυνήγι μαγισσών, που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης. Όχι για να αξιοποιήσουμε κομματικά μια εθνική τραγωδία. Αλλά για να δούμε τις ευθύνες και τους υπεύθυνους. Τις αιτίες και τους αίτιους».

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε, «η ευθύνη αυτών των επιλογών σας βαραίνει αποκλειστικά εσάς. Δεν είναι η ευθύνη ούτε του υπουργού σας που κάθεται δίπλα (σημείωση: ο κύριος Χρυσοχοΐδης), που μας έλεγε ότι ο κρατικός μηχανισμός υπήρξε αποτελεσματικός και ότι κρατούσε μέρα νύχτα τη μάνικα. Ούτε του άλλου, που μετρούσε τριπλάσια αεροπλάνα από όσα επιχειρούσαν (η αναφορά πήγαινε στον Ακη Σκέρτσο). Ούτε του αρχηγού της πυροσβεστικής που τον ρωτούσαν τι γίνεται στην Εύβοια και απαντούσε ότι δεν ξέρει γιατί βρίσκεται τρεις μέρες στο υπέροχο δάσος της Πάρνηθας. Αλλά ευχαριστούσε τους πολιτικούς του ηγέτες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κύριο Μητσοτάκη και δεν πρέπει να ψάχνει «διέξοδο» σε ανασχηματισμούς. Προσέθεσε «περιμένω σήμερα μια απάντηση. Γιατί ζητήσατε συγγνώμη; Εχετε καταλάβει τα λάθη σας; Μια ξεκάθαρη απάντηση και στις συνταρακτικές καταγγελίες του περιφερειάρχη της Στερεάς Ελλάδας, που δήλωσε χθες ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν εντολή μη κατάσβεσης».

Συνέχισε τις αναφορές στον πρωθυπουργό λέγοντας, «εσείς δεν είστε ο αυτουργός του πανάκριβου επιτελικού κράτους, που το διαφημίσατε ως την επιτομή της σύγχρονης διοίκησης; Πού ήταν αυτό το κράτος τις μέρες της φωτιάς; Όταν η απελπισία και η οργή έφτασαν μέχρι το τελευταίο σπίτι; Εσείς δεν συγκεντρώσατε όλες τις εξουσίες στο γραφείο σας, εν ονόματι της αποτελεσματικότητας; Πού ήταν η αποτελεσματικότητά σας;».

Σε υψηλούς τόνους ανέφερε, «κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εκπροσωπείτε την αποτυχία, την ειδωλολατρία της ιδιωτικοποίησης και του κέρδους, την περιφρόνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Παράλληλα άσκησε ευρύτερη κριτική στην κυβερνητική πολιτική λέγοντας «αποτύχατε στην πανδημία και προαναγγέλλετε ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Αποτύχατε στις φωτιές και προαναγγέλλετε ιδιωτικοποίηση των δασών. Αποτύχατε στην προστασία και την ασφάλεια του πολίτη και προαναγγέλλετε μέτρα αυταρχισμού και διχασμού». Για να συμπληρώσει, «η τραγική ειρωνεία λοιπόν είναι ότι ενώ κάνατε την ασφάλεια προεκλογική σημαία ευκαιρίας, η πολιτική παρακαταθήκη των δύο χρόνων σας στην εξουσία είναι η ανασφάλεια και ο φόβος».

Εδειξε το πραγματικό πρόσωπο του κυνικού τυμβωρύχου

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό πως όπως είπε ρίχνει «λευκή πετσέτα» στα κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν απάντηση. Προσέθεσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν άντεξε και στη δευτερολογία του μας έδειξε το πραγματικό πρόσωπο, το πραγματικό πρόσωπο του κυνικού τυμβωρύχου».

Συνέχισε λέγοντας εμείς κρίθηκαν στις εκλογές και αναλάβαμε τις πολιτικές ευθύνες, κάνοντας μια αναδρομή στα όσα είχαν γίνει μετά την πυρκαγιά στο Μάτι. Όπως είπε την αμέσως επόμενη ημέρα από την πυρκαγιά υπήρξε συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για να δρομολογήσει την παραίτηση του. Προσέθεσε πως «έχετε κάνει τέτοια κουβέντα με τον κύριο Χρυσοχοΐδη ή κρατούσε την μάνικα και θα τον ανταμείψετε γι' αυτό;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως 15 ημέρες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι δεν ήταν στη θέση του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο αρχηγός της αστυνομίας και ο αρχηγός της πυροσβεστικής. Προσέθεσε πως ο κ. Κολοκούρης που εκείνες τις κρίσιμες ημέρες ήταν υπαρχηγός τώρα είναι γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και σημείωσε«τι του χρωστάτε; Γιατί τον κάνατε γενικό γραμματέα ενώ αποπέμφθηκε; Γιατί τον κρατάτε; Δεν είχατε άλλα στελέχη από την παράταξη σας;»

Ασκώντας προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «ο άνθρωπος που σήκωσε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάει να δει παράσταση του Λιγνάδη στην Επίδαυρο για να μην χαλάσει τις διακοπές του στην Αντίπαρο κατηγόρησε τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές ότι θέλουν ένα ελικόπτερα πάνω από τον οικισμό τους». Συνέχισε λέγοντας «πείτε μας σε ποιους πρέπει να αποδοθούν ευθύνες» και σημείωσε «πείτε μας ποια λάθη έγιναν». Για να χαρακτηρίσει «υποκριτική» τη συγγνώμη του Κ. Μητσοτάκη.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «το επιτελικό κράτος ως εφαρμογή απέτυχε παταγωδώς, ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και σήμερα είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στην κοινωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v