Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεννηματά: Στις πυρκαγιές αποδείχτηκε η ανικανότητα του επιτελικού κράτους

«Οι πυρκαγιές δεν σβήνονται με επικοινωνιακά σόου. Η συγγνώμη σας ήταν προσχηματική. Οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν, με απομάκρυνση από τις θέσεις τους των υπεύθυνων υπουργών», είπε στον Κ. Μητσοτάκη.

Γεννηματά: Στις πυρκαγιές αποδείχτηκε η ανικανότητα του επιτελικού κράτους

Εφ' όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. «Τρεις μήνες πριν, μας λέγατε ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο, ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, ότι η χώρα ανοίγει με ασφάλεια για τον τουρισμό και ότι το επιτελικό σας κράτος είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει τυχόν πυρκαγιές», σημείωσε και προσέθεσε, «σήμερα είναι φανερό ότι έχετε αποτύχει σε όλα τα επίπεδα».

Μιλώντας στην Ολομέλεια, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως «η πανδημία είναι εδώ» και υπενθύμισε πως χθες ανακοινώθηκε ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων». Παράλληλα χτύπησε καμπανάκι για το ότι οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν ικανοποιητικά, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει ευθύνη για τη χαλαρότητα και την καλλιέργεια του εφησυχασμού.

Η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στη συνέχεια στις πρόσφατες πυρκαγιές και υπογράμμισε ότι η καταστροφή είναι πρωτοφανής. Όπως είπε, «αποδείχτηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους. Το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε».

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό συμπλήρωσε: «Οι πυρκαγιές, κύριε Μητσοτάκη, δεν σβήνονται με επικοινωνιακά σόου. Οι δικαιολογίες και η προσχηματική σας συγγνώμη δεν πείθουν». Για να συμπληρώσει πως «οι ευθύνες σας είναι μεγάλες και πρέπει να αναληφθούν με απομάκρυνση από τις θέσεις τους των αρμόδιων υπουργών. Πότε περιμένετε να το κάνετε;».

Σε υψηλούς τόνους η Φ. Γεννηματά απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας, «μας είπατε εδώ ότι πετύχατε τους στόχους σας με τα δάση να καπνίζουν, με τα δάση να πεθαίνουν». Συμπλήρωσε δε πως «από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής συνέχισε λέγοντας «για τη Νέα Δημοκρατία φταίνε πάντα οι άλλοι» και υπογράμμισε «το 2007 έφταιγε ο στρατηγός άνεμος… το 2021, που είχε άπνοια, θυμηθήκατε την κλιματική κρίση». Προσέθεσε δε πως «δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε καμένες εκτάσεις από πυρκαγιές» και συμπλήρωσε «σχεδόν 1.5 εκατομμύριο στρέμματα κάηκαν, 8.5 φορές περισσότερα από τις άλλες χρονιές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v