Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κουτσούμπας: Αποζημίωση στο 100% των ζημιών για τους πυρόπληκτους

«Το πρόβλημα βρίσκεται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών και σ’ αυτό το πλαίσιο λείπει ένα σύγχρονο συνολικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας», τόνισε στη Βουλή ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Κουτσούμπας: Αποζημίωση στο 100% των ζημιών για τους πυρόπληκτους

«Το μόνο που μπορεί -κάπως- να ανακουφίσει τους πυρόπληκτους είναι η αποζημίωση στο 100% των ζημιών, η πλήρης αποκατάσταση του εισοδήματος που χάθηκε και για όσο χρονικό διάστημα υφίστανται οι συνέπειες», σημείωσε στη Βουλή ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια υπογράμμισε πως «όσο κρίσιμο ζήτημα είναι να στηριχτούν όλοι οι πληγέντες και τελικά να αποκατασταθεί πλήρως ό,τι κατέστρεψε η φωτιά, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες, να αναδειχτούν οι αιτίες: Πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ, να βγουν όλα τα αναγκαία συμπεράσματα». Συνέχισε λέγοντας, «μπορείτε να ζητάτε όσες συγγνώμες θέλετε, να επικαλείστε λάθη και παραλείψεις, να υπόσχεστε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν. Όμως, εδώ δεν μιλάμε για άλλο ένα καλοκαίρι με μεγάλες πολυήμερες φωτιές. Μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή, καταστροφή λαϊκών περιουσιών. Πάνω από 1.200.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, μαζί με σπίτια και καλλιέργειες. Κι αυτή η τεράστια καταστροφή δεν οφείλεται σε κάποια επιμέρους λάθη και παραλείψεις, άλλωστε, οι υπουργοί σας, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι δήθεν "έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά, μια πραγματική τομή φέτος, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς, αλλά και το προσωπικό". Αυτά έλεγαν».

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ σημείωσε ότι «το πρόβλημα βρίσκεται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών και σ’ αυτό το πλαίσιο λείπει ένα σύγχρονο συνολικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, εξειδικευμένο και για κάθε δασικό σύμπλεγμα. Τέτοιο ολοκληρωμένο επιστημονικό σχέδιο δεν είχε ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε και καμιά προηγούμενη κυβέρνηση. Εκτός και αν μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι φεύγοντας άφησε τουλάχιστον στα κυβερνητικά συρτάρια ένα τέτοιο σχέδιο και όχι κάποια αποσπασματικά μέτρα που κινούνται στην πεπατημένη».

Προσέθεσε πως «ακούσαμε ξανά τα περί κλιματικής κρίσης, πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης και άλλα παρόμοια. Λες και χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος ότι αυτό λίγο ως πολύ πάντα ισχύει και θα ισχύει πολύ περισσότερο στο μέλλον. Γι’ αυτό και ένα κράτος, μια κυβέρνηση, γι’ αυτά τα αρνητικά σενάρια, για τέτοιες κρίσεις και προβλήματα πρέπει να προετοιμάζεται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v