Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγκρουση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή

Την Πέμπτη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Οι αλλαγές θα «τρέξουν» από 1η Ιανουαρίου 2022.

Σύγκρουση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που προβλέπει την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή ολοκληρώθηκε σήμερα και αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου σημείωσε ότι οι αλλαγές θα μπουν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα αφορούν στους νεοεισερχόμενους. Παράλληλα υπογράμμισε πως το νέο σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί προαιρετικά και σε νυν εργαζόμενους που είναι κάτω των 35 ετών.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης θα κατευθύνονται σε ατομικούς λογαριασμούς και θα επενδύονται με βάση προτιμήσεις τους από το Ταμείο Επικουρικής Kεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (TEKA). Η σύνταξη των νέων ασφαλισμένων θα καθορίζεται από το σύνολο των εισφορών τους και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους. Παράλληλα ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στο δημογραφικό πρόβλημα, σημειώνοντας πως σήμερα αντιστοιχούν μόλις 1.7 εργαζόμενοι σε κάθε συνταξιούχο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε πως «αυτό το σχέδιο νόμου δεν είναι αποκομμένο. Είναι αναπόσπαστο και κυρίαρχο κομμάτι της συνολικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Μίας πολιτικής ενός παρωχημένου νεοφιλελευθερισμού. Μιας πολιτικής η οποία θίγει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία: εργαζόμενους, μικρομεσαίους, αγρότες, κατεξοχήν τους νέους».

Ασκώντας ευρύτερη κριτική στην ασκούμενη πολιτική υπογράμμισε πως «επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συνεχής αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους είτε αυτό αφορά την παιδεία και τη μείωση των εισακτέων προκειμένου να στηριχθούν τα κολλέγια και τα ιδιωτικά συμφέροντα, είτε αυτό αφορά το ΕΣΥ και την εισβολή των ιδιωτών -υπήρχε μία επιβράδυνση του στόχου λόγω της πανδημίας - είτε αυτό αφορά την εργασία, και τώρα έρχεται η στιγμή του ασφαλιστικού». Παράλληλα η Μ. Ξενογιαννακοπούλου είπε πως « στην ουσία πρόκειται για μία βίαιη αναδιανομή η οποία θα ωφελήσει τα λίγα ιδιωτικά συμφέροντα, ενδεχομένως και τα golden boys της κυβέρνησης που θα μπουν σε αυτό το νέο ταμείο»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v