Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Eγκλημα η απώλεια του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια η ΔΕΗ λειτουργεί κερδοσκοπικά και εις βάρος όλων των καταναλωτών, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσά της θέση στην αγορά, έχοντας ξεχάσει τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό της ρόλο. Ζήτημα σοβαρών ευθυνών.

ΣΥΡΙΖΑ: Eγκλημα η απώλεια του δημοσίου ελέγχου στη ΔΕΗ

«Με τη σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔEΗ, γίνεται ένα ακόμη βήμα στο εγκληματικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη με στόχο την απώλεια της πλειοψηφίας του δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι, όχι μόνο είναι αδιάφορη για το κύμα ακρίβειας που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι και υπεύθυνη για την ακρίβεια, εφόσον επιλέγει να χάσει τον δημόσιο έλεγχο στον ενεργειακό πυλώνα της χώρας».

Τα παραπάνω αναφέρει κοινή δήλωση Σ. Φάμελλου - Π. Πέρκα, αρμόδιοι για τα ενεργειακά στον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔEΗ και συνεχιζουν:

«Σήμερα που η Ελλάδα «στέφεται» πρωταθλήτρια ακρίβειας ρεύματος στην Ευρώπη, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή χονδρικής, 253,33 ευρώ/MWh, η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τους ενεργειακούς φορείς και εταιρείες, επιλέγει να χάσει την πλειοψηφία στη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και να εκχωρήσει το 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) σε ένα κερδοσκοπικό fund, το οποίο θα λαμβάνει μόνιμα κέρδη χωρίς υποχρέωση για επενδύσεις.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔEΗ επιλέγουν να αφαιρέσουν το Δ, δηλαδή το Δημόσιο, από τη ΔEΗ. Αυτή ήταν η στρατηγική τους από την πρώτη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ξεκίνησε με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔEΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 που επιβάρυναν με 500 εκατ. ευρώ το χρόνο τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, συνέχισε με την ανοχή αισχροκέρδειας των προμηθευτών ηλεκτρισμού το 2020, όπου συμμετείχε και η ΔEΗ, καθώς και με την ανοχή «παιχνιδιών» στην αγορά εξισορρόπησης. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια η ΔΕΗ λειτουργεί κερδοσκοπικά και εις βάρος όλων των καταναλωτών, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσά της θέση στην αγορά, έχοντας ξεχάσει τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό της ρόλο.

Η μείωση του ποσοστού του δημοσίου στη ΔEΗ θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, ενεργειακή φτώχεια και αμφισβήτηση του δικαιώματος πρόσβασης πολιτών και επιχειρήσεων στο αγαθό της ενέργειας.

Ακόμα και σήμερα, και μέχρι την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, επιβάλλεται η πολιτεία να κάνει ό,τι οφείλει ώστε να μην χαθεί η πλειοψηφία του Δημοσίου στη ΔEΗ. Είναι ξεκάθαρο ότι μια τέτοια κατάληξη θα εγείρει ζήτημα σοβαρών ευθυνών τόσο των πολιτικών προσώπων όσο και της διοίκησης της ΔEΗ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έγκλημα χωρίς καταλογισμό ευθυνών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v