Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Σκληρή διάψευση για κυβέρνηση τεχνοκρατών

Για αβάσιμο δημοσίευμα μιλά εκπρόσωπος της Κομισιόν. Νωρίτερα το Euractiv έγραψε ότι οι Βρυξέλλες συζητούν την προώθηση κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κομισιόν: Σκληρή διάψευση για κυβέρνηση τεχνοκρατών

Για συζητήσεις και σκέψεις προώθησης ενός κυβερνητικού μοντέλου Ιταλίας «τύπου Ντράγκι» στην Ελλάδα γράφει το Euractiv, επικαλούμενο πηγές της Κομισιόν, μετά την εμπειρία που αποκόμισαν από τις διαπραγματεύσεις για τα πρώτα ορόσημα μεταρρυθμίσεων που συνόδευαν την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τις συγκεκριμένες πληροφορίες ωστόσο διέψευσε κατηγορηματικά ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι με βάση το σκεπτικό κύκλων της Κομισιόν, το υφιστάμενο προσωπικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος «δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις βαθιές τομές που απαιτούνται, προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα».

Το Euractiv γράφει ότι το βασικό επιχείρημα των Βρυξελλών είναι ο τεράστιος όγκος χρημάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026 και ο φόβος που υπάρχει, όπως υποστηρίζει, ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών».

«Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, που δεν αφήνει να ανοίξει η οικονομία σε ευρωπαϊκές και ξένες επενδύσεις».

Κατά το δημοσίευμα, δεν είναι τυχαίο που τον Ιούνιο του 2021, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ήταν το μόνο που άλλαξε πριν λάβει το πράσινο φως των Βρυξελλών, με τη Γερμανία και άλλα κράτη να ζητούν «διευκρινίσεις» από την Αθήνα σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια.

Συγκεκριμένα, πηγή ανέφερε ότι η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις -οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες- και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Υπάρχουν έτοιμα σενάρια απάντησης σε μια πιθανή πολιτική κρίση που θα προκληθεί, εάν μπλοκαριστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε πηγή κοντά στο θέμα, γράφει το δημοσίευμα. Επεσήμανε δε, σύμφωνα με το Euractiv, ότι το σενάριο αυτό ενισχύεται έντονα από το σύστημα των επόμενων εκλογών (σ.σ. απλή αναλογική), διαδικασία που θα εκκινήσει στο «πιο κρίσιμο σημείο των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Επικρατεί «έντονος προβληματισμός», τονίζει η πηγή, μετά τα τελευταία εμφανή κρούσματα αδυναμίας βασικών δομών του ελληνικού κρατικού μηχανισμού λόγω της χιονοθύελλας.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου ήδη έχει καθυστερήσει. Η Αθήνα προτίθετο να καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση της δόσης τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που δεν έγινε ποτέ, διότι η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι θα το απέρριπτε λόγω αργοπορίας των μεταρρυθμίσεων. 

Όπως γράφει το Euractiv, η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Αθήνα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Υπό αυτή την οπτική, μπροστά στο φάσμα ακυβερνησιμότητας και εκκρεμότητας πληρωμής της δεύτερης δόσης του Ταμείου, η Κομισιόν σε συνεννόηση με μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα πιέσουν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους.

Σκληρή διάψευση Κομισιόν

Σε κατηγορηματική διάψευση προχώρησε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα του Euractiv, το οποίο αναφέρει ότι «κύκλοι της κομισιόν πιέζουν για τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Αθήνα». Ο κ. Μαμέρ έκανε λόγο για «γελοίο και εντελώς αβάσιμο δημοσίευμα». Ειδικότερα, όπως σημείωσε « η Κομισιόν δε θα πέσει τόσο χαμηλά σχολιάζοντας ένα τόσο γελοίο και αβάσιμο δημοσίευμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v