Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Τα τέσσερα μέτωπα και το «χαρτί» της οικονομίας

Οι πρωτοβουλίες που εξετάζονται για την ακρίβεια και την πανδημία. Ποια στρατηγική επιλέγει απέναντι στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ. Το «τοξικό» κλίμα, τα λάθη «που δεν θα επαναληφθούν» και ο χρόνος των εκλογών.

Κυβέρνηση: Τα τέσσερα μέτωπα και το «χαρτί» της οικονομίας

Σε προεκλογικούς ρυθμούς -έστω και ατύπως- κινούνται πλέον στην κυβέρνηση, μετά και την θυελλώδη συζήτηση την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους σταθερά υψηλούς τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.

Ο πρώτος μήνας του έτους δεν ήταν και ο καλύτερος για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στις συνέπειες της ενεργειακής και της υγειονομικής κρίσης, ήρθε να προστεθεί και η ελλιπής διαχείριση του χιονιά, με αποτέλεσμα τις έντονες εσωτερικές αναταράξεις και επιβεβαιώνοντας ότι ο δρόμος προς τις κάλπες δεν είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα.

Η πεποίθηση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι το κλίμα θα αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται, δηλώνουν βέβαιοι πως λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν και αναζητούν τη ρελάνς μέσα από το προνομιακό -όπως εκτιμούν- πεδίο της οικονομίας, με τις φοροαπαλλαγές στην κορυφή της ατζέντας.

Μόνο τυχαία δεν ήταν, άλλωστε, η ανακοίνωση τη συγκεκριμένη στιγμή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της νέας μόνιμης μείωσης του ΕΝΦΙΑ, λίγες μέρες μετά την αντίστοιχη εξαγγελία της επίσπευσης της «σημαντικής» αύξησης του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο, κατά πληροφορίες, τέθηκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο στοχευμένων αλλαγών προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να αποτυπωθεί εμπράκτως η αναγνώριση λαθών κατά την κακοκαιρία «Ελπίς» και να εκτονωθεί το κλίμα, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης -προς ώρας τουλάχιστον- το απέρριψε. «Όταν η ‘συγγνώμη’ είναι ειλικρινής, είναι σημαντικότερη από την παραίτηση», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και αυτή η λογική δείχνει τελικά να επικράτησε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ακόμα και τους στενούς του συνεργάτες ότι προτίθεται να εξαντλήσει τη θητεία του, μολονότι έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η πρόθεση δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί, ανάλογα με τα δεδομένα και τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος, ιδίως από το τέλος του καλοκαιριού και μετά.

«Τελευταίο του χαρτί»

Ανεξάρτητα πάντως από το χρόνο των εκλογών, στην Κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα στο «τοξικό κλίμα που διαμορφώνει, ως το τελευταίο του χαρτί για την πολιτική του διάσωση. Συνεχίζουμε με μετριοπάθεια. Άλλωστε, η πόλωση δεν συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία, η οποία υπερέχει με μεγάλη διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις», σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν πλέον ότι το αντικείμενο αντιπαράθεσης από τώρα μέχρι και την ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας δεν θα είναι τόσο η σύγκριση των δύο διακυβερνήσεων της χώρας -σημερινής και προηγούμενης- αλλά, όπως λένε, «εστιάζουμε στο πώς θα γινόμαστε καλύτεροι. Από αυτό και μόνο θα κριθούμε στις κάλπες».

Τούτο πάντως δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστεί η έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, σε κάθε ευκαιρία. Όπως συνέβη, για παράδειγμα, τα τελευταία 24ωρα, όταν η Κυβέρνηση εγκάλεσε την Κουμουνδούρου για την αρνητική της στάση στο θέμα του vaucher στους εκπαιδευτικούς, τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την ανέγερση Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη και το μνημόνιο Ελλάδας-Κύπρου, που αφορά στη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανέγερση κατοικιών στο Μάτι.

Εκτός από το μέτωπο με την αξιωματική αντιπολίτευση, η Κυβέρνηση έχει ανοίξει εσχάτως ένα ακόμα, με το ΚΙΝΑΛ, με φόντο και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν οι διαρροές προς τη Χαριλάου Τρικούπη να προκύπτουν τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία και μάλιστα σχεδόν με τα ίδια ποσοστά.

Έτσι, μετά τους αρχικούς ήπιους τόνους απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη αμέσως μετά την εκλογή του, πλέον η ένταση της κριτικής προς αυτόν έχει αυξηθεί. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον την αποδίδουν στη στάση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η υπερψήφιση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, χωρίς από την άλλη να ζητά εκλογές, οι ίσες αποστάσεις μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη μετά το πρόσφατο επεισόδιό τους στο καφενείο της Βουλής και η «ουσιαστική κάλυψη» -όπως λένε στο Μαξίμου- του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Ανδρουλάκη, καθώς και η «σιωπή» του στις εξελίξεις της υπόθεσης Novartis. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Ανδρουλάκης, με τις μέχρι τώρα κινήσεις του, δείχνει να διαμορφώνει το κόμμα του σε έναν «ΣΥΡΙΖΑ light».

«Έδειξε τα δόντια του»

Τα δύο πάντως μεγαλύτερα «αγκάθια» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξακολουθούν η ακρίβεια και η πανδημία. Όσον αφορά την πρώτη, «πονοκέφαλο» προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η άγνωστη διάρκεια της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης από την οποία εξαρτάται εν πολλοίς η κατάσταση στην ελληνική αγορά. Και ναι μεν υπάρχει η διαβεβαίωση ότι όσο διαρκεί το πρόβλημα, θα στηρίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ωστόσο από την άλλη είναι σαφές πως τα δημοσιονομικά είναι πεπερασμένα.

Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο «έδειξε τα δόντια του», οι λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου… τρομάζουν και η κυβέρνηση αναζητά τις επόμενες κινήσεις της. Μέχρι τώρα έχει διαθέσει σχεδόν 1,75 δισ. ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη μορφή της επιδότησης στους λογαριασμούς, ενώ εντός της ερχομένης εβδομάδας θα ανακοινωθούν και τα νέα μέτρα στήριξης για τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Όσον αφορά το καλάθι της νοικοκυράς, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (στον ΣΚΑΪ), άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα: «Όλα τα αφήνω ανοιχτά και όλα τα αφήνω ανοιχτά γιατί ανά πάσα στιγμή πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε ανάλογα με την εξέλιξη, την πορεία των πραγμάτων. Έχουμε πλήρη εικόνα του κόστους», σημείωσε.

Σχετικά με την υγειονομική κρίση, προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν οι πολλοί καθημερινοί θάνατοι πολιτών, με την εκτίμηση που υπάρχει είναι η αποκλιμάκωση να έρχεται με αργούς ρυθμούς, μετά από δύο με τρεις εβδομάδες. Το στέλεχος Όμικρον δείχνει να κυριαρχεί πλέον και στα νοσηλευτικά ιδρύματα, με κύριο χαρακτηριστικό της την υπερμεταδοτικότητα και τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, αλλά ευτυχώς με μικρότερη νοσηρότητα.

Την ίδια στιγμή, στις τελευταίες εφημερίες των νοσοκομείων, εκτός από τα περιστατικά Covid – στα οποία δεν σημειώνεται αύξηση των νοσηλειών, παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών και non Covid ασθενών, όπως έκανε γνωστό χθες η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, με αποτέλεσμα τη νέα επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και με μεγάλη προσοχή. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από αύριο, Δευτέρα, η είσοδος στη χώρα για όσους έχουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση διενέργειας τεστ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v