Το νέο πλήγμα και το μήνυμα Μητσοτάκη με την «παραίτηση» Λιβανού

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Πού αποσκοπεί η απόφαση του Πρωθυπουργού. Πώς ο Πέτρος Δούκας κατάφερε να ανάψει «φωτιές» σε δύο… κυβερνήσεις.

Το νέο πλήγμα και το μήνυμα Μητσοτάκη με την «παραίτηση» Λιβανού

Ήταν λίγο μετά το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το βίντεο που κυκλοφορούσε σε ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έδειχνε το επίμαχο απόσπασμα του διαλόγου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού με τον πρώην υπουργό και νυν δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα με θέμα τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία. Μία νέα υπόθεση που ήταν βέβαιο ότι θα επιβάρυνε την -ήδη πληγωμένη τελευταία- εικόνα της κυβέρνησης υπόθεση βρισκόταν προ των πυλών και ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τη διαχειριστεί άμεσα, περιορίζοντας όσο το δυνατόν το κόστος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αμέσως ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό του -ήταν στο Στρασβούργο συμμετέχοντας σε Σύνοδο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του- και ουσιαστικά του ζήτησε την παραίτησή του.

Ήταν μια αιφνιδιαστική εξέλιξη για το κυβερνητικό στρατόπεδο, μέσα σε όλα όσα ακόμα είχε να αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα, με έναν ακραιφνή «προεδρικό» υπουργό να αποτελεί παρελθόν. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε καταγραφή της συζήτησης εν αγνοία του, υποστήριξε πως μίλησε με ειρωνεία «στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτηση του δημάρχου» και πρόσθεσε ότι «η πορεία μου στην πολιτική και ο αξιακός μου κώδικας απέχουν πολύ από το περιεχόμενο του διαλόγου». Το λάθος όμως είχε γίνει και η «κόκκινη κάρτα» που είχε δεχθεί από τον πρωθυπουργό αφορούσε κατά βάση τον σχολιασμό εκ μέρους του υπουργού της μεγάλης τραγωδίας με τους δεκάδες νεκρούς στις πυρκαγιές εκείνου του δύσκολου Αυγούστου.

Ο Σπήλιος Λιβανός, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού, αλλά αυτά που ακούστηκαν τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Πέτρο Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός «είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του κ. Λιβανού στην κυβέρνηση».

Προσωπική σχέση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνομιλητή του, «δεν καλύπτει ούτε δικαιολογεί κανέναν. Έκαστος, ακόμα και αν έχει ιδιαίτερη προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό, είναι υπεύθυνος για τα λόγια και τις πράξεις του. Εφόσον κάνει λάθος, θα πρέπει να το πληρώσει. Και αυτή είναι η διαφορά του Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σε αντίστοιχες περιπτώσεις με ανθρώπους του περιβάλλοντός του δεν έχει επιδείξει το πολιτικό θάρρος να κινηθεί ανάλογα», αναφέρει.

Όσο για τον Πέτρο Δούκα, άναψε… φωτιές σε δύο κυβερνήσεις: τη σημερινή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και αυτήν του Κώστα Καραμανλή, καθώς υποστήριξε πως είχε πάει στην Ηλεία με τις φωτιές, στις εκλογές του 2007, «με τσάντες και αποζημιώναμε όλους που είχαν καεί». Ο πρώην υπουργός, που πλέον έχει στραφεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαγράφηκε από μέλος της Νέας Δημοκρατίας, επειδή οι δηλώσεις του, «εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης». Κατά του πρώην υπουργού του φέρεται να πνέει μένεα και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής. Βουλευτής με ιδιαίτερες αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό έλεγε χθες ότι ο κ.  Δούκας δεν είχε καμία ανάμειξη με τις αποζημιώσεις το 2007 και ότι τα χρήματα δόθηκαν τότε μέσω τραπέζης μετά από αιτήσεις των πληγέντων. «Αυτό που μας ενδιέφερε τότε ήταν αποκλειστικά και μόνο η ανακούφιση των πληγέντων», υπογράμμιζε.

Σήμερα, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα γίνει ο ορκωμοσία του διαδόχου του κ. Λιβανού, Γιώργου Γεωργαντά, βουλευτή Κιλκίς και μέχρι τώρα υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πριν καν πάντως και αυτός αναλάβει, δέχθηκε έντονη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για τοποθέτησή του σε κομματική εκδήλωση της Ν.Δ. αναφορικά με διορισμούς από τις γαλάζιες κυβερνήσεις. Μέχρι αργά το βράδυ, αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v