Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Περιβαλλοντικές παραβάσεις σε έργα ΑΠΕ στον δήμο Βόλβης

Τα αιολικά πάρκα πρόκειται να εγκατασταθούν σε περιοχή για την οποία ο Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας Βόλβης το 2020 είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για αντίστοιχη εγκατάσταση. Οι λόγοι. Τι καταγγέλλουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Περιβαλλοντικές παραβάσεις σε έργα ΑΠΕ στον δήμο Βόλβης

Τις πρακτικές παράκαμψης των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την άναρχη και δίχως σχεδιασμό χωροθέτηση έργων Α.Π.Ε. αναδεικνύουν, με ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεοδώρα Αυγέρη, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχης Υγείας, Χρήστος Γιαννούλης, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών και, Κυριακή Μάλαμα, Βουλευτής Χαλκιδικής και Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης).

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, σχεδιάζεται η εγκατάσταση έργων Α.Σ.Π.Η.Ε. σε δασική περιοχή του Δήμου Βόλβης, χωρίς ενημέρωση του Δήμου, από θυγατρικές εταιρείες της ίδιας εταιρείας, μέσω τεμαχισμού ενός έργου σε τέσσερα μικρότερα προκειμένου να αξιολογηθεί αποσπασματικά ως προς τις πιθανές επιπτώσεις του στο περιβάλλον.

Τα αιολικά πάρκα πρόκειται να εγκατασταθούν σε περιοχή για την οποία ο Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας Βόλβης το 2020 είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για αντίστοιχη εγκατάσταση για λόγους προστασίας των ειδών που μετακινούνται στον γειτνιαζόμενο υγροβιότοπο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντοπίζουν ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ, που αποτελεί μετά την κατάργηση του Φορέα Κορώνειας Βόλβης τον αρμόδιο φορέα για τις περιοχής Natura 2000, αλλά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οφείλουν να γνωμοδοτήσουν για τα έργα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη και την αρνητική τοποθέτηση του Δήμου Βόλβης και πολλών φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Στην ερώτηση αναλύεται επίσης ότι το συγκεκριμένο δάσος είναι παραγωγικό, στηρίζει το τοπικό εισόδημα, αλλά δεν έχει Διαχειριστική Μελέτη, ενώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ως προς τις οδούς πρόσβασης στα έργα, την υποβάθμιση του οικοτουρισμού και των δασικών μονοπατιών, την αντιπλημμυρική προστασία, και άλλα ζητήματα για τα οποία οι βουλευτές ζητούν πληροφορίες και απαντήσεις.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, χωρίς περιβαλλοντικούς κανόνες και διαφάνεια στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και έλεγχο, χωρίς ενεργειακές κοινότητες και κοινωνικές συναινέσεις, αλλά με παραθυράκια, κατατμήσεις έργων και εξαιρέσεις, δεν προχωράει η πράσινη ενέργεια που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v