Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Αλεξιάδης: Μείωση κατά €1,3 δισ. του αποθεματικού σε δύο μήνες

Τα αναπάντητα ερωτήματα για το έλλειμμα του 2021, για τον συνολικό αριθμό και το ποσόν των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της χώρας, επανέφερε επίσης στη βουλή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τρ. Αλεξιάδης: Μείωση κατά €1,3 δισ. του αποθεματικού σε δύο μήνες

«Στις 31/12/2021 τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σύμφωνα με την κυβέρνηση ανερχόταν στα 41 δισ., που σημαίνει μείωση κατά 1,3 δισ. του αποθεματικού σε δυόμιση μήνες. Επιπλέον ο Υπ. Οικονομικών εκτίμησε …θριαμβολογώντας ότι το έλλειμμα του 2021 θα είναι λιγότερο του 7% του ΑΕΠ, που σημαίνει γύρω στα 11-12 δις και τα οποία έρχονται να προστεθούν στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς της ΝΔ των προηγούμενων χρόνων».

Τα παραπάνω ανέφερε  ο Τρύφων Αλεξιάδης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας σύμφωνα με ανακοίνωση:

«Ξεκινώντας την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Τρύφων Αλεξιάδης ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών περί νέου ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και λοιπών διατάξεων, κατήγγειλε την υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που μόνιμα συνηθίζει η κυβέρνηση καταθέτοντας νομοσχέδια για τα οποία δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος ούτε για μελέτη, ούτε για συζήτηση.

Στη συνέχεια επανέφερε τα αναπάντητα ερωτήματα που έχει επανειλημμένα θέσει γραπτά και προφορικά και ζήτησε απαντήσεις από το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το υπάρχον αποθεματικό της χώρας, για το έλλειμμα του 2021, για τον συνολικό αριθμό και το ποσόν των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της χώρας. Στις συνεχείς προτροπές του Τρ. Αλεξιάδη να δώσουν τα στοιχεία, ο Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε σημερινά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας 39,7 δισ.

Ας σημειωθεί ότι στις 31/12/2021 το ποσό σύμφωνα με την κυβέρνηση ανερχόταν στα 41 δις, που σημαίνει μείωση κατά 1,3 δισ. του αποθεματικού σε δυόμιση μήνες. Επιπλέον ο Υπ. Οικονομικών εκτίμησε …θριαμβολογώντας ότι το έλλειμμα του 2021 θα είναι λιγότερο του 7% του ΑΕΠ, που σημαίνει γύρω στα 11-12 δις και τα οποία έρχονται να προστεθούν στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς της ΝΔ των προηγούμενων χρόνων.

Αναφερόμενος στα του νομοσχεδίου, ο Τρ. Αλεξιάδης αποκάλυψε ότι βρίθει αοριστιών και αναφέρθηκε στην έλλειψη κοστολόγησης των μέτρων, αλλά και στα στοχευμένα δημοσιεύματα κατευθυνόμενης παραπληροφόρησης περί ευνοϊκών ρυθμίσεων, που ενώ έχουν κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης, απουσιάζουν από το ίδιο το νομοσχέδιο. Μιλώντας ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή υπενθυμίζοντας ότι ο βάρβαρος αυτός φόρος φέρει τις υπογραφές πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ που βρίσκονται και σήμερα σε υπουργικούς θώκους, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για τη γνησιότητα δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε μειώσεις εκατομμυρίων, ενώ κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και για δημοσίευμα που αναφέρεται στη δυσφορία του Eurogroup για τις κυβερνητικές νομοθετήσεις.

Στη συνέχεια ζήτησε διευκρινήσεις για την αναστάτωση που έχει επιφέρει το νομοσχέδιο σχετικά με την ονοματοδοσία του τσίπουρου και της τσικουδιάς, καθώς και της διαφαινόμενης αύξησης της φορολογίας τους.
Κλείνοντας, σχολίασε δηκτικά «τις ανοησίες και τα αντιεπιστημονικά παραδείγματα» που ακούγονται από στελέχη της ΝΔ, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την αδράνεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και την άρνησή της να μειώσει τους φόρους στα καύσιμα. Για τα φτωχά και τα λαϊκά στρώματα, τα οποία πλήττει κυρίως η έμμεση φορολογία, η τιμή στο καύσιμο κίνησης και στο καύσιμο θέρμανσης έχει μεγάλη σημασία, είπε ο Τρ. Αλεξιάδης, όπως και για τον τουρισμό, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την ανταγωνιστικότητα κ.λπ.».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v