Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φρένο» στα εκλογικά σενάρια επιδιώκει να βάλει το Μέγαρο Μαξίμου

Ο οδικός χάρτης της Κυβέρνησης και η ανάγκη για «σταθερότητα και ηγεσία». Η δύσκολη εξίσωση με φόντο τις πρωτοφανείς ανατιμήσεις. Η μάχη για το κέντρο και το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

«Φρένο» στα εκλογικά σενάρια επιδιώκει να βάλει το Μέγαρο Μαξίμου

Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, βιώνει η Κυβέρνηση λόγω των πρωτοφανών ανατιμήσεων στις υπηρεσίες και τα προϊόντα. Τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα, όπως αναγνωρίζουν και γαλάζιοι βουλευτές, είναι μια ανάσα, αλλά δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Πεποίθηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως το πρόβλημα «δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές», ωστόσο ξέρουν πολύ καλά ότι στον τελικό λογαριασμό μικρή σημασία έχει αυτό. Ιδίως όταν έρθει η ώρα του απολογισμού και της νέας λαϊκής ετυμηγορίας, όπως σημειώνει έμπειρος κοινοβουλευτικός από την κυβερνώσα παράταξη, «ο ψηφοφόρος αποφασίζει πρωτίστως με βάση την τσέπη του» και στην παρούσα φάση αυτό προφανώς δεν εξυπηρετεί τη Νέα Δημοκρατία.   

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, στη δύσκολη αυτή στιγμή «γνωρίζει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και έχει ανάγκη για ηγεσία». Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει από το επιτελείο του να κλείνει εν τη γενέσει της κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές, καθώς «προκαλεί κλίμα αστάθειας τόσο στην οικονομία όσο και στους πολίτες».

Οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογές, τονίζει η ίδια πηγή, «είναι εκτός τόπου και χρόνου. Άλλωστε, δεν το συντηρούσαμε εμείς. Ο πρωθυπουργός ανέκαθεν τασσόταν και συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης του συνταγματικού κύκλου μιας κυβέρνησης και των εκλογών στο τέλος της τετραετίας».  

Άλλωστε, όπως εκτιμούν στην Κυβέρνηση, ακόμα και αν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για κάλπες ούτε θα είναι τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με συνομιλητή του κ. Μητσοτάκη, ο υψηλός πληθωρισμός δεν πρόκειται να πέσει από τη μια στιγμή στην άλλη και, ακόμα και αν το καλοκαίρι υπάρξει θετική τροχιά με αιχμή του δόρατος τον τουρισμό, υπάρχουν πολλές παράμετροι που δεν μπορούν να υπολογιστούν από τώρα για το φθινόπωρο, που -κατά κάποιους- είναι η πιο πιθανή στιγμή για να στηθούν οι κάλπες.

Αντίθετα, το πρωθυπουργικό περιβάλλον αισιοδοξεί ότι το 2023 η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη και οι συνθήκες με τις οποίες θα ζητηθεί η ανανέωση της λαϊκής εμπιστοσύνης, καλύτερες.  

Σχεδιασμοί και διλήμματα

Με αυτό το σκεπτικό όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα κινούνται στην κυβέρνηση, που κάνουν τους σχεδιασμούς τους και χαράζουν τον οδικό χάρτη για την πορεία της χώρας.

Στην πορεία αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στη σύγκρισή του με τον Αλέξη Τσίπρα και ένα από τα βασικά εκλογικά διλήμματα που θα θέσει θα είναι αυτό ακριβώς, να επιλέξουν οι πολίτες ανάμεσα στις δύο διακυβερνήσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από τη μία και της Νέας Δημοκρατίας από την άλλη.

Ειδικά σε περιόδους κρίσεων όπως η σημερινή, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «οι ταλαιπωρημένοι -επί μια δεκαετία και πλέον- πολίτες αναζητούν ηγεσία» και στο πρίσμα αυτό εντάσσουν «την επίγνωση της κατάστασης εκ μέρους του πρωθυπουργού και τον προσωπικό τόνο» που αυτός χρησιμοποίησε στο προ ημερών διάγγελμά του. «Το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο: καταλαβαίνει τι περνά η κοινωνία, βρίσκεται δίπλα της, γνωρίζει τι πρέπει να πράξει και κάνει ό,τι μπορεί βάσει και των δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Ταυτόχρονα, κάνουν λόγο για «ακραιφνώς κεντρώα γραμμή» του κ. Μητσοτάκη, όπως αποτυπώνεται, για παράδειγμα, «με την σταθερή θέση του ότι η πολιτική θα πρέπει να βάλει τους κανόνες στις αγορές, καθώς και η παλαιότερη σύστασή του στις επιχειρήσεις να αναλάβουν κόστος από την κρίση».

Είναι μία ακόμα πτυχή της προσπάθειας διατήρησης του χώρου του κέντρου, έναντι της απειλής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, με φόντο το κλασικό αξίωμα ότι οι ψήφοι των κεντρώων καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, παρόλο που εξακολουθεί να διαψεύδεται το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, τα σχετικά σενάρια δίνουν και παίρνουν, με αφορμή τις σχετικές εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός. Το θέμα φέρεται να έχει συζητηθεί επαρκώς στις συσκέψεις του κ. Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες, ο εν λόγω φάκελος φέρεται να έχει πάρει τη θέση του στο πρωθυπουργικό γραφείο και έγκειται στον ίδιο εάν και πότε θα προχωρήσει τη διαδικασία. Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, εξετάζεται ένα έξτρα μπόνους 10 εδρών στο πρώτο κόμμα, εφόσον αυτό έχει μεγάλη διαφορά από το δεύτερο. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος άλλαξε τον Ιανουάριο του 2020, ωστόσο, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αλλαγής του, από τότε μέχρι σήμερα έχουν συντελεστεί μεγάλες αλλαγές που επιτρέπουν τις «διορθωτικές κινήσεις». Το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί στις επαναληπτικές (δεύτερες) εκλογές, εφόσον από τις πρώτες, που θα γίνουν με απλή αναλογική, δεν προκύψει κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v