Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντονες διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής για ενέργεια-ασφάλεια

Σε ανοικτή γραμμή οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, για την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση. Στις Βρυξέλλες σήμερα Ν. Δένδιας και Ν. Παναγιωτόπουλος για τη «Στρατηγική Πυξίδα» της Ευρώπης.

Εντονες διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής για ενέργεια-ασφάλεια

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας και με τις σχετικές διεργασίες να είναι έντονες. Ανάμεσα στα άλλα, έμφαση οι 27 θα δώσουν στην ενεργειακή κρίση και την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, για τις οποίες εκτιμάται ότι η άμεση εξεύρεση λύσεων είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.     

Για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, η ελληνική πλευρά θεωρεί αναγκαία τη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης, όπως αποτυπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ομολόγους του της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, στη σύσκεψη που είχαν την Παρασκευή. Οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου συμφώνησαν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση, οι εθνικές πρωτοβουλίες είναι ασφαλώς μέρος της λύσης, όμως δεν αρκούν. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, χρειάζονται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες απέναντι στις κερδοσκοπικές τάσεις, όχι μόνο προκειμένου να προστατευθεί ο κοινωνικός ιστός από τις συνέπειες των ανατιμήσεων που εκπορεύονται από την ενέργεια.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους ομολόγους του για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό ενόψει της επικείμενης Συνόδου, την ίδια ώρα που οι «σκληροί» Βόρειοι διατυπώνουν τις ενστάσεις τους.

Το ζητούμενο σε πρώτη φάση, όπως το εξέφρασαν οι τέσσερις ηγέτες του Νότου, είναι να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρισμού. Αυτό, επισημαίνουν, δεν αναιρεί την αφοσίωση στις αρχές της ελεύθερης αγοράς, αλλά αντανακλά την υποχρέωση της πολιτείας να παρεμβαίνει υπέρ των πολιτών, όταν οι αγορές παύουν να τιμολογούν αγαθά και υπηρεσίες με βάση τους κανόνες της αγοράς και της ζήτησης.

Κοινή συνάντηση

Σήμερα, εξάλλου, μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κοινή συνάντηση υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ε.Ε. Βασική τους επιδίωξη, η οριστικοποίηση της «Στρατηγικής Πυξίδας» της ευρωπαϊκής Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, ενός κειμένου που αναφέρεται στις προκλήσεις και τις απειλές για την Ευρώπη και προτείνει τρόπους αντιμετώπισής τους από την Ε.Ε. και αναμένεται να υιοθετηθεί από το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η χώρα μας, όπως έχει διατυπώσει κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων στο ζήτημα της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας, καθώς και της δυνατότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον χρειαστεί να κληθεί, να αναλάβει δράσεις αυτόνομα, πάντα υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπουργός Εξωτερικών έχε χαρακτηρίσει την «Πυξίδα» ως μια «ευκαιρία να θέσουμε σαφείς στόχους και συγκεκριμένα έργα προς υλοποίηση, προκειμένου να είμαστε σε θέση να δράσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο και να διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια». Υπό το πρίσμα αυτό, έχει κάνει λόγο για την ανάγκη μιας ξεκάθαρης στρατηγικής προοπτικής για τα επόμενα χρόνια, μιας ισχυρότερης ευρωπαϊκής άμυνας που θα κάνει και το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρουσία και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο στην Ουκρανία και στις εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v