Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκυλακάκης: Το φυσικό αέριο θα παραμείνει ακριβό τα επόμενα χρόνια

Συνέστησε υπομονή μέχρι να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ και να δώσει η ΡΑΕ τα υπερκέρδη για να φορολογηθούν. Ευ. Τσακαλώτος: Να ζητήσετε υπομονή από τους καταναλωτές. Ε. Αχτσιόγλου: Είστε εκτός τόπου και χρόνου.

Σκυλακάκης: Το φυσικό αέριο θα παραμείνει ακριβό τα επόμενα χρόνια

Οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι υψηλές και τα επόμενα χρόνια, για να τις αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να έχουν ταχύτερη ανάπτυξη. Αυτή την αποδοχή έκανε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη συζήτηση για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Η αναφορά στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ενέργειας προκάλεσε πινγκ-πονγκ με τους βασικούς ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ επικριτικοί εμφανίσθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, μίλησε για “δολοφονικού λογαριασμούς της ΔΕΗ”, γεγονός που έκανε τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο να χαρακτηρίσει το κόμμα του “μικρό λαϊκίστικο αδελφάκι του κ.Τσίπρα”.

Ειδικότερα:

Ο κ. Σκυλακάκης συνέστησε στους καταναλωτές να κάνουν “υπομονή”, μέχρι να έρθει στη Βουλή η διάταξη για φορολόγηση των υπερκερδών κατά 90%, ενώ παρέπεμψε πάλι στα στοιχεία που περιμένει η κυβέρνηση από τη ΡΑΕ για τον προσδιορισμό αυτών των υπερκερδών. Παραδεχόμενος ότι λόγω LNG το φυσικό αέριο θα είναι πιο ακριβό τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ως “κλειδί” την επιτάχυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την επισήμανση ότι “ενδιαμέσως πρέπει να έχουμε κάποιο καύσιμο, εν μέρει λιγνίτες εν μέρει φυσικό αέριο μέχρι την πλήρη μετάβαση”.

“Να ζητήσετε υπομονή από τους καταναλωτές που βλέπουν τριπλάσια ποσά στους λογαριασμούς, μια βόλτα στα μαγαζιά και στις γειτονιές θα σας πείσει”, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ειρωνευόμενος δε, τόνισε ότι ο υπολογισμό των υπερκερδών “δεν είναι εγχείρηση ανοικτής καρδίας” για να περιμένει η κυβέρνηση τόσους μήνες τα στοιχεία. “Ο Μακρόν καλεί κάθε ημέρα όλους τους παραγωγούς ενέργειας και ζητάει το ποσοστό κέρδους, δεν περιμένει τις μελέτες της δικής του ‘ΡΑΕ’. Οι άλλες χώρες που έχουν πάρει μέτρα, δεν έχουν δεσμεύσεις με τις δικές τους ιδιωτικές εταιρείες;”, πρόσθεσε.

Απαντώντας ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι “μας ενδιαφέρουν τα υπερκέρδη των εταιρειών αφού θα τα φορολογήσουμε 90%”, επέμεινε όμως στην αναμονή μέχρι να παραδώσει στοιχεία η ΡΑΕ “για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει ανά εταιρεία και ανά ημέρα”. Διαβεβαίωσε δε, ότι η διαδικασία θα είναι διαφανής, ενώ “και το τελευταίο ευρώ από αυτή τη φορολόγηση θα επιστραφεί στον καταναλωτή”. Και επανέλαβε ότι μέχρι να γίνουν τα παραπάνω η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει δημοσιονομικά για τη στήριξη των καταναλωτών.

“Γιατί καταψηφίζουμε”

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την οικονομική πολιτική της “βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου”, διότι “αγνοεί τελείως τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, επιμένει να μην παρεμβαίνει στην αγορά, επιμένει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη, μεροληπτεί υπέρ των ανώτατων εισοδημάτων και βρίσκει ανυπέρβλητους δημοσιονομικούς περιορισμούς μόνο όταν είναι να ληφθούν σοβαρά μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας”.

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό (όπως έκανε τον Δεκέμβριο και με τον γενικό). Και τόνισε: “Ήδη από τον Ιανουάριο ο κατώτατος μισθός είχε χάσει το 14% της αγοραστικής του δύναμη, οι εκρηκτικές εκφάνσεις του φαινομένου της ακρίβειας άρχισαν να εκδηλώνονται ήδη από τα τέλη Αυγούστου στη χώρα μας, λόγω της ενεργειακής πολιτικής της ΝΔ, κάνετε τους πολίτες αμορτισέρ της κρίσης για να μην θιγούν τα υπερκέρδη ορισμένων”.

* Ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε απο ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ καταψηφίστηκε απο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v