Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Πάσχα επέσπευσε τον… κατώτατο μισθό

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε χθες στις ανακοινώσεις. Τα μηνύματα και οι απαντήσεις στην αντιπολίτευση. Για «μία από τις πολλές πτυχές της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης», μιλά το Μέγαρο Μαξίμου.

Το Πάσχα επέσπευσε τον… κατώτατο μισθό

Την αρχή της κυβερνητικής αντεπίθεσης και της αναστροφής του δυσμενούς κλίματος, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της, προσδοκούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα αποτελέσει η χθεσινή ανακοίνωση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.

Πρόκειται για μία από τις πολλές, όπως λένε, πτυχές της κοινωνικής πολιτικής που θέλει να ξετυλίξει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια -έντονη κατά το τελευταίο διάστημα- προσέγγισης και στήριξης των οικονομικά αδύναμων πολιτών και των εργαζομένων. «Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια ευρεία γκάμα μέτρων που αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την άνοδο του κόστους ζωής», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στη μείωση των φόρων και των εισφορών, στη ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στις επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, στη μείωση της ανεργίας και στα «μέτρα υπέρ της εργασίας».

«Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να είναι μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση. Να την καταλάβει ο κόσμος. Είναι η δεύτερη. Η πρώτη ήταν πολύ μικρότερη, που έγινε μέσα στη χρονιά. Είναι μία ακόμη παρέμβαση ενίσχυσης του εισοδήματος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (στον ΣΚΑΪ), λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Η πεποίθηση που υπάρχει στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Πολιτεία για να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης και θεωρούν πως η χρηματική ενίσχυση που δίδεται αυτή την εβδομάδα στους δικαιούχους ως αποτέλεσμα των προ ημερών ανακοινωμένων μέτρων, σε συνδυασμό με τις χθεσινές ανακοινώσεις, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν εντός του Μαΐου για την κάλυψη μέρους του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των δεσμών με την κοινωνία.

Στο υπουργικό συμβούλιο

«Η μόνη σταθερή μου δέσμευση είναι μία: απέναντι σε κάθε δυσκολία, να είμαι στο πλευρό σας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της αύξησης του κατώτατου μισθού πριν από το Πάσχα και όχι στο υπουργικό συμβούλιο στο τέλος του μήνα, το οποίο θα εγκρίνει και τυπικά την απόφαση.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, κρίθηκε ότι είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί και θα βελτιώσει το κλίμα, σε μια κίνηση εκτόνωσης της βαριάς εικόνας που αποτυπώνεται μέσα από τους λογαριασμούς της ενέργειας. Μάλιστα εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα «όπλο στη φαρέτρα» των επιχειρημάτων της κυβέρνησης απέναντι στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «αναλγησίας» και «εξυπηρέτησης των ημετέρων», των «ισχυρών» και των «πολιτικών φίλων».  

Όπως υποστηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού «επιτυγχάνει μια χρυσή τομή ανάμεσα σε διαφορετικές ανάγκες. Από τη μια πλευρά, τον μετριασμό των απωλειών στην αγοραστική δύναμη των μισθών και την ικανοποίηση της εύλογης προσδοκίας των εργαζομένων να έχουν και εκείνοι μέρισμα από την ανάπτυξη που επετεύχθη το 2021. Από την άλλη πλευρά, τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην απασχόληση και την ανεργία». Έμφαση δίνουν και στο μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους εργοδότες: «Να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών. Άλλωστε, τον  Ιούνιο η Πολιτεία προχωρά και σε νέα μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα. Σειρά, λοιπόν, έχουν και εκείνοι να σταθούν δίπλα στους υπαλλήλους τους», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v