Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Τα 1.000 εκλογικά τμήματα την Κυριακή να στείλουν μήνυμα πολιτικής αλλαγής

«Όλοι μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες, όχι για να εκλέξουν εμένα αλλά για την ελπίδα ότι διαμορφώνεται ρεύμα αλλαγής στη χώρα». Στην επίσημη ιστοσελίδα www.syriza.gr οι οδηγίες «μάθε πού και πώς ψηφίζεις».

Α. Τσίπρας: Τα 1.000 εκλογικά τμήματα την Κυριακή να στείλουν μήνυμα πολιτικής αλλαγής

«Τα 1.000 εκλογικά τμήματα την Κυριακή θα είναι 1.000 ταχυδρομεία που θα στείλουν ‘πίσω στο Μαξίμου τον λογαριασμό’ και το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής». Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες να προσέλθουν μεθαύριο, 15 Μαΐου, στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την (επαν)εκλογή του προέδρου του.

Όπως διευκρίνισε, «όλοι μπορούν να έλθουν στην προεδρική κάλπη, όχι για να εκλέξουν εμένα αλλά για να στείλουν το μήνυμα ελπίδας ότι διαμορφώνεται κλίμα πολιτικής αλλαγής στη χώρα».

Σημειώνεται ότι την Κυριακή θα στηθούν κάλπες, για πρώτη φορά, αφού το πρόσφατο συνέδριο ενέκρινε την πρόταση Τσίπρα να εκλέγεται η ηγεσία του κόμματος απευθείας από τα μέλη.

Εδώ και αρκετές ημέρες έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματος ( www.syriza.gr) η σχετική ενημέρωση «μάθε πού και πώς ψηφίζεις», όπου ο ενδιαφερόμενος «πατάει» πάνω στο νομό που τον ενδιαφέρει και εμφανίζονται τα εκλογικά κέντρα και οι διευθύνσεις τους.

Οι κάλπες θα είναι δύο:

- Για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής (σε 500 εκλογικά τμήματα), όπου θα ψηφίσουν μόνο όσοι είχαν εγγραφεί μέλη του κόμματος μέχρι τις 21 Μαρτίου που ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για το συνέδριο του Απριλίου.

- Για την εκλογή προέδρου, δηλαδή την επανεκλογή του κ. Τσίπρα αφού δεν κατατέθηκε άλλη υποψηφιότητα, σε 1.000 εκλογικά τμήματα.

Εν προκειμένω, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι θα προσέλθουν στην προεδρική κάλπη, σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκονται (σ.σ. όχι κατ' ανάγκην στην περιοχή διαμονής τους), αρκεί να γραφτούν επιτόπου και να πληρώσουν συνδρομή τριών ευρώ.

«Ο πήχης είναι η ελπίδα»

Το στοίχημα, φυσικά, δεν είναι εάν ο κ. Τσίπρας θα επανεκλεγεί, αλλά ο αριθμός των πολιτών που θα σπεύσει να τον εκλέξει, στέλνοντας το παραπάνω μήνυμα.

Οι πολιτικοί αντίπαλοί του έχουν θέσει ήδη τον πήχη πάνω από τις 170.000 ψηφοφόρους που προσήλθαν την προηγούμενη Κυριακή στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πέραν του ότι, όπως λένε συνεργάτες του, είναι «άλλης ποιότητας απόφαση» η συμμετοχή σε διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι στα «συστημικά» κόμματα, ο ίδιος επιμένει να θέτει πολιτικά το ζήτημα.

Κατ' αρχάς, όπως τονίζει διαρκώς, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με την εκλογική του βάση: «Το βράδυ της γλυκιάς εκλογικής ήττας με το 32%, είπα ότι το κόμμα πρέπει να ανοίξει στην κοινωνία, δεν μπορεί να σε ψηφίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες και να έχεις 30.000 μέλη», σημειώνει.

Στην πορεία προς το συνέδριο ο αριθμός των μελών ανήλθε στις 61.700, παρά τη διαφωνία στελεχών από τη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση» στο εν λόγω «άνοιγμα».

Κατά δεύτερον, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τονίζει πως αυτό που έχει τη μέγιστη σημασία είναι ο αριθμός των δύο εκατομμυρίων πολιτών που χρειάζονται για να αναδείξουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και να ανοίξει ο δρόμος για προοδευτική κυβέρνηση.

«Μπορεί να εκπλαγείτε με το κλίμα την Κυριακή», δήλωσε χθες (στο Kontra), εστιάζοντας την προσοχή (και τις προσδοκίες) στην προσέλευση ψηφοφόρων από λαϊκές περιοχές και από την περιφέρεια.

«Ο δικός μας ο πήχης είναι να ξαναγυρίσει η ελπίδα στην κοινωνία, να υπάρξει κλίμα πολιτικής αλλαγής», ήταν η επισήμανση -και το κάλεσμα για μεθαύριο.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας ολοκληρώνει τις «προεκλογικές» περιοδείες με επίσκεψη στην Άρτα, ενώ χθες κυκλοφόρησε το τελευταίο διαφημιστικό κάλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v