Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ως πρωταγωνιστής και όχι ως ρυθμιστής

Εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο του κόμματος. “Αφήνουμε πίσω ό,τι πλήγωσε τον ελληνικό λαό”. “Το βράδυ των εκλογών θα είμαστε νικητές και θα κοιτάμε τους νικημένους, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ως πρωταγωνιστής και όχι ως ρυθμιστής

“Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό, στις εθνικές εκλογές θα αποδείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής αλλά ως πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής”.

Με αυτά τα λόγια ο Νίκος Ανδρουλάκης άνοιξε και έκλεισε την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, υπό τους ήχους του εμβληματικού τραγουδιού “θα τον μεθύσουμε τον ήλιο”.

Στην πρώτη σειρά ήταν οι Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ανάμεσά τους υπήρχε μία κενή καρέκλα με ένα άσπρο τριαντάφυλλο, στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά. 

Πρόεδρος του συνεδρίου ορίστηκε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και εκ των ιδρυτικών στελεχών του, Πέτρος Ευθυμίου.

Στην πρώτη σειρά, εκτός από τα σημερινά στελέχη του “νέου” ΠΑΣΟΚ, κάθησαν, επίσης, οι Κώστας Λαλιώτης, Ανδρέας Λοβέρδος, Απόστολος Κακλαμάνης, Παρασκευάς Αυγερινός και Εύα Καϊλή.

Στον χώρο της αρένας κάθησαν, επίσης, ο Παναγιώτης Φασούλας και η Βάνα Μπάρμπα

Όπως αναμενόταν, ο κ.Ανδρουλάκης κινήθηκε - επιθετικά - ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ωστόσο η ζυγαριά έγειρε θεαματικά στην σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση.

Επιπλέον, αναφέρθηκε πολλές φορές ονομαστικά στον κ. Μητσοτάκη, ενώ μόνο μία φορά στον κ.Τσίπρα κι αυτή προς το τέλος της ομιλίας του.

Ειδικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτίμησε να αναφερθεί (επικριτικά, βεβαίως) στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πολύ λιγότερο στην μετά τις εκλογές παρουσία του.

Η κατακλείδα της ομιλίας του ήταν η αναμενόμενη: χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του στο θέμα των συνεργασιών, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το βράδυ των εθνικών εκλογών “το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην όχθη του νικητή και θα κοιτά προς την όχθη των ηττημένων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που θα έχουν απωλέσει την κοινωνική τους δύναμη”.

Στο σημείο αυτό, απάντησε ειρωνικά στο ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εάν και με ποιους θα συμπράξει το ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, λέγοντας: “ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ.Τσίπρας (σ.σ. αυτή ήταν η μοναδική φορά που ανέφερε το όνομα του) μας καλεί να κάνουμε προοδευτικό μέτωπο, μας καλεί να πούμε με ποιον θα κυβερνήσουμε.Αλλά τον Ιανουάριο του 2015, ενώ μιλούσε για πρώτη φορά Αριστερά, λειτούργησε ως μπαμπούσκα και έβγαλε από μέσα τον ακροδεξιό Καμμένο. Ποια η διαφορά του κ.Καμμένου με τον κ.Βελόπουλο; Μια κηραλοιφή δρόμος είναι, ας τον περπατήσει”.

Όσο για το εκλογικό δίλημμα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης, είπε: “ο πρωθυπουργός απαξιώνει τη λαϊκή ετυμηγορία λέγοντας ότι οι πρώτες εκλογές δεν θα δώσουν κυβέρνηση και εξαγγέλλει δεύτερες εκλογές ζητώντας αυτοδυναμία. Εσχάτως προβάλλει την ανάγκη σταθερότητας και θέτει δίλημμα ‘ΝΔ ή χάος’. Μόνο που ΝΔ και επιτελικό χάος είναι το ίδιο”.

Όραμα μου η σοσιαλδημοκρατία

Ο κ.Ανδρουλάκης υπεραμύνθηκε της σοσιαλδημοκρατίας και μίλησε πολλές φορές για την ανάγκη να υπάρξει τέτοια κυβέρνηση στη χώρα.

“Στις προκλήσεις της νέας εποχής απαντάμε με την σοσιαλδημοκρατία που επανέρχεται στο προσκήνιο ενώ κάποιοι την είχαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Πιστεύω σ΄ αυτήν, είναι το όραμά μου και γι΄αυτό αγωνίζομαι”, σημείωσε εμφατικά.

Πρόσθεσε δε, ότι μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι “ισχυρός πόλος εξουσίας απέναντι στη ΝΔ που δεν θα θυμίζει τίποτα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, επέλεξε να υπενθυμίσει ¨το κάλπικο δημοψήφισμα του 2015” και “το θέατρο το βράδυ της καταστροφής στο Μάτι”, για να συνεχίσει ξεδιπλώνοντας την κριτική του στη σημερινή κυβέρνηση.

Την οποία, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε ότι “απέτυχε να διαχειριστεί όλες τις κρίσεις με το δήθεν επιτελικό κράτος” το οποίο, μάλιστα, αποκάλεσε “επιτελικό χάος”.

Δεσμεύθηκε δε, ότι το ΠΑΣΟΚ “πήρε τα μαθήματα του από την οικονομική κρίση και δεν θα ξαναπληγώσει τον λαό”.

Όπως τόνισε: “αφήνουμε πίσω ό,τι πλήγωσε τον ελληνικό λαό, την αλαζονεία και τον καθεστωτισμό. Είμαστε περήφανοι για τις μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων μας, φιλοδοξούμε να γίνουμε το πιο χρήσιμο κόμμα στον τόπο”.

Μαρινάκης - Ηλιόπουλος

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο ο Γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, υπενθύμισε ότι ο κ.Ανδρουλάκης ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο που συγκυβερνούσε με τη ΝΔ (σ.σ. κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου).

Με τον τρόπο αυτό αντιμετώπισε την κριτική που εκτόξευσε νωρίτερα ο κ.Ανδρουλάκης στη ΝΔ και στη Δεξιά, συνολικά.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, εστίασε στην ανάγκη “να φύγει αυτή η κυβέρνηση” και τόνισε: “Αναλαμβάνουμε το βάρος της δικής μας ευθύνης και μιλάμε προγραμματικά, καταθέσαμε στο δικό μας συνέδριο 5+1 δεσμεύσεις για διάλογο. Στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική, η χώρα μπορεί και πρέπει να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση, συνεπώς εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε προγραμματικά”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v