Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκαήμερο διεθνών επαφών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τα τρία ταξίδια στο εξωτερικό μέχρι το τέλος του μήνα. Γιατί ο πρωθυπουργός επέστρεψε στις ΗΠΑ, λίγες μέρες μετά την Ουάσιγκτον. Κρίσιμες διαβουλεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής για την ενεργειακή κρίση.

Δεκαήμερο διεθνών επαφών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Μετά την Ουάσιγκτον και τις επαφές του στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός βρίσκεται από την Κυριακή στη Βοστώνη, όπου αναμενόταν τα ξημερώματα να παρακαθίσει σε δείπνο προς τιμήν των Επίτιμων πτυχιούχων του Boston College και να απευθύνει χαιρετισμό. Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην 146η Τελετή Αποφοίτησης του διάσημου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Νταβός της Ελβετίας όπου την Τρίτη και την Τετάρτη θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Πρόκειται για ένα δεκαήμερο -μέχρι το τέλος του μήνα- με έντονη διεθνή δραστηριότητα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος στις 30 και 31 Μαΐου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.  

Στη σκιά της οικονομικής ασφυξίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αιχμή του δόρατος το κόστος της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην ανάγκη μείωσης της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς μέσω της επιβολής πλαφόν. Την ίδια ώρα, η Αθήνα αναμένει την υποβολή των σχετικών προτάσεων από την Κομισιόν, όπως αυτή έχει εξουσιοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων πάντα διατηρεί τη δυνατότητα αξιοποίησης των αδιάθετων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

«Η ενεργειακή κρίση είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση», επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία των Βρυξελλών και με ομολόγους του, με στόχο μια κοινή, ενιαία γραμμή, όπως συνέβη και με την πανδημία και τα εμβόλια.  

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, συμφωνήθηκε να συντονίσουν τις ενέργειες τους εν όψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής και για τον σκοπό αυτό, εξουσιοδότησαν τον Νίκο Τσάφο, ως ειδικό σύμβουλο του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας και τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενέργειας να εργαστούν στενά.

Πέρα πάντως της αναμονής συγκεκριμένων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, στην κυβέρνηση ευελπιστούν να αποδώσουν και να φανούν εμπράκτως και σημαντικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον πρωθυπουργό, όσον αφορά τη διαχείριση του κόστους της ενέργειας. «Η ακρίβεια είναι εισαγόμενο πρόβλημα, την αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης. Δεν υπάρχει κυβέρνηση στον κόσμο που να μην πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της αύξησης του κόστους ζωής. Θα τα λύσουμε και αυτά τα προβλήματα όμως», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελευταία του περιοδεία στη Μαγνησία, εξηγώντας ότι «από τον Ιούλιο θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα περιορίσει σε ανεκτά επίπεδα τις αυξήσεις». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v