Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Τασούλα με τον πρόεδρο της Βουλής της Νέας Ζηλανδίας

Τον πρόεδρο της Βουλής της Νέας Ζηλανδίας Trevor Mallard συνόδευσαν οι βουλευτές Judith Collins, Barbara Kuriger, Duncan Webb και Helen White, ο πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στη Ρώμη Anthony George Simpson και η επίτιμη πρόξενος στην Αθήνα Ioanna Gouvatsou.

Συνάντηση Τασούλα με τον πρόεδρο της Βουλής της Νέας Ζηλανδίας

Τον πρόεδρο της Βουλής της Νέας Ζηλανδίας, Trevor Mallard και ομάδα Νεοζηλανδών βουλευτών, υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες, με σημαντικότερη στιγμή τη συμμετοχή Νεοζηλανδών στρατιωτών, τον Μάιο του 1941, στη Μάχη της Κρήτης, επιβεβαιώθηκε η υποδειγματική συνεργασία των δύο χωρών και η στήριξη της Ελλάδας στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Νέας Ζηλανδίας. Εξετάστηκε ακόμη η συνεργασία στον αγροτικό τομέα, όσο και σε κοινές έρευνες για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θέμα στο οποίο πρωτοπορεί η χώρα του Ειρηνικού. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, τα θέματα αυτά κυριάρχησαν και στη συνάντηση της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Νέας Ζηλανδίας με τα μέλη της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων καλωσορίζοντας τον ομόλογό του και τους Νεοζηλανδούς βουλευτές ανέφερε:

«Σήμερα βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων μια ομάδα βουλευτών από τη Νέα Ζηλανδία με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Νέας Ζηλανδίας, μιας ευημερούσας δημοκρατικής χώρας, που ενώ είναι μακρινή γεωγραφικά, είναι πολύ κοντινή ιστορικά με την Ελλάδα, παρά το ότι βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό. Απόδειξη αυτής της εγγύτητας είναι, μόλις πριν ελάχιστες μέρες στην Κρήτη, οι εορτασμοί της περίφημης Μάχης της Κρήτης, που καθυστέρησε τα στρατεύματα του 'Αξονα, τα ναζιστικά στρατεύματα, με δυσάρεστες επιπτώσεις γι' αυτά. Εκεί λοιπόν, η γιορτή της Μάχης της Κρήτης συμπεριελάμβανε και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων προς τα στρατεύματα της Νέας Ζηλανδίας, τα οποία μαζί με στρατεύματα άλλων χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και τον ελληνικό στρατό υπερασπίστηκαν το έδαφος της Ελλάδος και εν συνεχεία, τον Μάιο του 1941, υπερασπίστηκαν την Κρήτη από τη ναζιστική εισβολή. Η ηρωική άμυνα της Κρήτης καθυστέρησε, μεταξύ άλλων, την εισβολή των ναζί στη Σοβιετική Ένωση, με όλη την επίπτωση που είχε αυτό εις βάρος της ναζιστικής Γερμανίας. Οκτώ δεκαετίες μετά τα ένδοξα εκείνα χρόνια, η ανθρωπότητα, η Ευρώπη, ο δυτικός κόσμος, ο ελεύθερος κόσμος αντιμετωπίζει νέες δοκιμασίες και νέες προκλήσεις.

Διάβασα στη βιογραφία σας, αγαπητέ κύριε πρόεδρε, ότι εκτός από σπουδαίος εκπαιδευτικός, εκτός από άνθρωπος που λατρεύει το περιβάλλον και προστατεύει τη Δημοκρατία στη μακρινή σας χώρα, σας αρέσουν και τα θρίλερ. Φοβάμαι ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα παγκοσμίως με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την πανδημία, με τις απειλές που αντιμετωπίζουμε, με την καθυστέρηση να αναχαιτίσουμε την κλιματική κρίση είναι ένα θρίλερ που είμαι βέβαιος ότι δεν σας αρέσει καθόλου. Η χώρα μας, η Ελλάδα, το Κοινοβούλιο της οποίας επισκεφθήκατε και είχατε συνάντηση με την Ομάδα Φιλίας Ελλάδος-Νέας Ζηλανδίας και είναι εδώ μαζί μας, ο κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, βουλευτής από τη Θράκη, ο οποίος προεδρεύει αυτής της Ομάδας, η χώρα μας λοιπόν και η χώρα σας άμεσα καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η χώρα μας υποστηρίζει τη συμφωνία για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Ευρώπης. Σήμερα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, επισκεπτόμενος τη Νοτιοανατολική Ασία, θα μιλήσει στην Ιαπωνία για το οικονομικό πλαίσιο οικονομικής ευημερίας του Ειρηνικού.

Όλα αυτά τα αντιφατικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, δηλώνουν ότι πρέπει να εργαστούμε από κοινού, ώστε το θρίλερ του πολέμου, αλλά και το θρίλερ της πανδημίας, να τελειώσει και να ασχοληθούμε με αυτά που ασχολούμαστε πριν λίγα χρόνια: με την προκοπή, την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην οποία η χώρα σας είναι πρωτοπόρος.

Σας καλωσορίζω με μεγάλη χαρά, κύριε πρόεδρε, και τους συνεργάτες σας, τους εκπροσώπους του λαού της Νέας Ζηλανδίας, στο ελληνικό Κοινοβούλιο επισημαίνοντας ότι, πριν από δύο αιώνες, ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στη Νέα Ζηλανδία προερχόταν από το νησί της Ιθάκης, το νησί του Οδυσσέα. Είναι το νησί όπου ο ήρωας Οδυσσέας, μετά από περιπλανήσεις δέκα ετών, κατάφερε να επιστρέψει και να ξαναβρεί την οικογένειά του και τη χώρα που κυβερνούσε. Έτσι κι εγώ είμαι βέβαιος ότι χάρη στην υποδειγματική συνεργασία, που πρέπει να την ενισχύσουμε, Ελλάδος και Νέας Ζηλανδίας, που μπορεί να γίνει και ένα γενικότερο παράδειγμα, οι οδύσσειες που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα θα τελειώσουν σύντομα και όλοι θα ξαναβρούμε την Ιθάκη μας, που είναι οι πρώτοι μας προορισμοί, επαναλαμβάνω, η οικονομική μας ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος και θα μείνουν στο περιθώριο όλες αυτές οι απίστευτες περιπέτειες που ζούμε, των αναθεωρητισμών, των πολέμων και της αντιμετώπισης των υγειονομικών κρίσεων. Και πάλι σας καλωσορίζω».

Ο πρόεδρος της Βουλής της Νέας Ζηλανδίας, στην αντιφώνησή του, τόνισε:

«Σας ευχαριστώ πολύ, είναι μεγάλη χαρά για μένα και την αντιπροσωπεία μας η υποδοχή σας, κύριε πρόεδρε, όπως και η υποδοχή από την Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Νέας Ζηλανδίας με την οποία ήδη συναντηθήκαμε. Το ταξίδι αυτό βεβαίως το προγραμματίσαμε σκόπιμα να συμπέσει με την παραμονή μας και στην Κρήτη, όπου πήγαμε για τους εορτασμούς της Μάχης της Κρήτης. Εμείς, ως Νεοζηλανδοί, έχουμε βαθιά αισθήματα για την Κρήτη, καθώς η δική μου γενιά γνωρίζει ανθρώπους οι οποίοι πολέμησαν στην Κρήτη. Την εποχή εκείνη χάθηκαν οι ζωές 1.000 Νεοζηλανδών, αλλά 374 πέθαναν στην Κρήτη.

Είχαμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα και από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου με εφαλτήριο ελληνικά νησιά οργανώθηκε η επίθεση στην Καλλίπολη και πολλοί ήταν οι Νεοζηλανδοί που θέλησαν να ξαναπάνε στην Κρήτη, να ξανασυναντήσουν τους καλούς τους φίλους και δημιουργήθηκαν έτσι και νέες οικογένειες. Ήδη κάναμε μια συζήτηση πριν από λίγο για το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πώς πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες μεταξύ Ελλάδας και Νέας Ζηλανδίας. Εμείς είμαστε μια χώρα πολύ ευλογημένη καθότι έχουμε πολύ μεγάλες βροχοπτώσεις και αυτό μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ, τα πάμε πολύ καλά στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο πρέπει να βρούμε και άλλες μεθόδους για την παραγωγή καυσίμων και σε αυτό στηριζόμαστε και στη συνεργασία μας με την Ελλάδα, καθότι η κατάσταση στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή σηματοδοτεί πως δεν μπορούμε πια μακροπρόθεσμα να βασιζόμαστε σε πάροχο για τέτοια θέματα όπως η Ρωσία.

Μπορεί η Νέα Ζηλανδία να είναι μια πολύ μικρή χώρα, η οποία βρίσκεται στην άλλη πλευρά του κόσμου και δεν είναι πολλά αυτά που ενδεχομένως μπορούμε να κάνουμε ως χώρα κατά της Ρωσίας, ωστόσο προσπαθούμε, σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Βρυξέλλες, είμαστε πολύ δραστήριοι στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών. Επίσης έχουμε ένα αεροπλάνο το οποίο υπερίπταται όλης της Ευρώπης και στέλνει εφόδια στα σημεία που είναι απαραίτητο και σήμερα συγκεκριμένα έγινε ανακοίνωση από την κυβέρνησή μας ότι θα στείλουμε 30 άτομα να εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς στη χρήση πυρομαχικών, είναι παλαιού τύπου πυρομαχικά, αλλά είναι αυτά που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή για τους Ουκρανούς κι εμείς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να μάθουν πώς να τα χρησιμοποιούν. Και επίσης κάποια στιγμή να γίνει και η απαραίτητη αναβάθμισή τους. Νομίζω επίσης ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για να συνεργαστούμε για την έρευνα στον αγροτικό τομέα και θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την Ελλάδα για τη στήριξη που μας δίνει στο θέμα της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου. Θεωρώ ότι όταν θα ολοκληρωθεί θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών μας».

Τον πρόεδρο της Βουλής της Νέας Ζηλανδίας Trevor Mallard συνόδευσαν οι βουλευτές Judith Collins, Barbara Kuriger, Duncan Webb και Helen White, ο πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στη Ρώμη Anthony George Simpson και η επίτιμη πρόξενος στην Αθήνα Ioanna Gouvatsou.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Νέας Ζηλανδίας Χρήστος Δερμεντζόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής, πρέσβης Κωνσταντίνος Οικονομίδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Νέας Ζηλανδίας, την οποία συντόνισε ο πρόεδρός της κ. Δερμεντζόπουλος και συμμετείχαν η αντιπρόεδρος Θεανώ Φωτίου και τα μέλη της, Ευάγγελος Λιάκος και Αθανάσιος Λιούπης, έγινε εκτενής αναφορά στις ιστορικές και παραδοσιακές σχέσεις που συνδέουν τους δύο λαούς, των οποίων κομβικό σημείο αποτέλεσε η Μάχη της Κρήτης. Τονίστηκε επίσης ότι η παρουσία της ελληνικής διασποράς στη Νέα Ζηλανδία έχει λειτουργήσει ως γέφυρα σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών, αγροτικών και επενδυτικών σχέσεων, κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει η επικύρωση της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου με την ΕΕ την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει ενθέρμως. Τέλος, εκφράστηκε η αμοιβαία επιθυμία εξεύρεσης νέων διαύλων συνεργασίας μέσω της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v