Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό αναζητά η Κυβέρνηση

Ποια σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι. Η δύσκολη εξίσωση και οι προβληματισμοί του οικονομικού επιτελείου. Προ των πυλών η συνέχιση της επιδότησης στα καύσιμα.

Απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό αναζητά η Κυβέρνηση

Έντονα προβληματίζει την Κυβέρνηση η ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού. Οι ανατιμήσεις στο σύνολο των προϊόντων εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και το κακό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Ακόμα και αν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία -που δεν φαίνεται προσώρας στον ορίζοντα-, η εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι η ακρίβεια θα διατηρηθεί για μακρύ χρόνο ακόμα, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο για τις επόμενες κινήσεις, που δείχνουν αναπόφευκτες.

Και μπορεί ακόμα τα ανακοινωμένα ήδη μέτρα στήριξης, ιδίως για το ενεργειακό κόστος, να μην έχουν  αποτυπωθεί στις τσέπες των πολιτών, ωστόσο οι σχεδόν καθημερινές αυξήσεις επαναπροσδιορίζουν τους στόχους της κυβέρνησης.

Οι ισορροπίες για μία ακόμη φορά είναι λεπτές, με τη δύσκολη εξίσωση να απαιτεί, από τη μία, παροχές και από την άλλη, εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων. «Με ό,τι δυνατότητα υπάρχει, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε στο πλευρό του κόσμου, προκειμένου να μετριάσουμε το αποτύπωμα και τη συνέπεια της ακρίβειας. Ό,τι δυνατότητα υπάρχει, γίνεται κοινωνικό μέρισμα για να βοηθάμε τον πολίτη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, την ίδια ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε νέα κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα των καυσίμων.

«Για τα καύσιμα, στο μέτρο που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση είναι εδώ για να δώσει λύση. Η βούληση είναι κάθε φορά που έχουμε περίσσευμα, να επιστρέφει στον κόσμο, εκεί που "πονάει" ο κόσμος. Σήμερα "πονάει" στα καύσιμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νέα μεγάλη τρύπα

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η συνέχιση της επιδότησης, και όχι μια οριζόντια παρέμβαση, όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Μια τέτοια κίνηση, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, θα άνοιγε νέα μεγάλη τρύπα στον Κρατικό Προϋπολογισμό και στα έσοδα κατά 3,7 δισ. ευρώ. Ποσό που θα έπρεπε να αντληθεί στη συνέχεια από νέα φορολόγηση, δεδομένων και των υψηλών επιτοκίων που καθιστούν επικίνδυνη την έξοδο της χώρας στις αγορές. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τους πολίτες, όπως κάνουμε πάντα. Αυτό όμως χωρίς να διακινδυνεύσουμε την προοπτική της οικονομίας», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, βρίσκεται σε εξέλιξη «και μια πάρα πολύ μεγάλη εκστρατεία ελεγκτικού μηχανισμού, αξιοποιώντας το πλαφόν στο κέρδος που βάλαμε το προηγούμενο διάστημα. Γίνονται έλεγχοι στα πρατήρια και ανακοινώνονται πρόστιμα». Άμεσα, όπως είπε, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, «η οποία έχει πάρει μια σύσταση από την Κυβέρνηση από το περασμένο φθινόπωρο και ψάχνει όλη την αλυσίδα παραγωγής, διυλιστήρια, εμπορία, πρατήρια, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δουλειάς της. Αν εντοπίσει και προτείνει βήματα παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν -αντίστοιχα, ενδεχομένως, με αυτά που έγιναν και σε άλλες αγορές που είχαν στρεβλώσεις-, η Κυβέρνηση θα έρθει να τα αντιμετωπίσει».

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει και άλλους τρόπους στήριξης της κοινωνίας, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς και η απόδοση νέας επιταγής ακρίβειας στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες.

«Όπως πράττει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το εξωγενές, εισαγόμενο κύμα ακρίβειας, κάθε δυνατότητα που υπάρχει -πάντοτε σε συνδυασμό με την τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την πιστή εκτέλεση του Προϋπολογισμού- αξιοποιείται για να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v