Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεσημέρι η πρώτη συνάντηση Τσίπρα με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ

Οι τουρκικοί όροι για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ που δεν θα γίνουν αποδεκτοί από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τι αναμένεται να μεταφέρει στον Τζ. Τσούνης για την προκλητικότητα της γείτονος και τη στάση των ΗΠΑ.

Το μεσημέρι η πρώτη συνάντηση Τσίπρα με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ

Την πρώτη τους συνάντηση θα έχουν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τζωρτζ Τσούνης.
Η συνάντηση θα γίνει το μεσημέρι στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή και, κατά τις πληροφορίες, θα είναι ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος από ελληνικής πλευράς.

Δεδομένου ότι η συνάντηση ωστόσο γίνεται υπό την σκιά του τουρκικού βέτο για την ένταξη νέων μελών στο ΝΑΤΟ, “οδηγό” για τις θέσεις που θα μεταφέρει στον Αμερικανό πρέσβη αποτελεί η προειδοποίηση του κ. Τσίπρα προς την Φινλανδή πρωθυπουργό, Σάνα Μαρίν, στην πρόσφατη συνάντηση τους: ότι τυχόν ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με τρόπο που να βλάπτει τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα, “δεν θα γίνει αποδεκτή”.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες μετά από αυτή τη συζήτηση με την κ. Μαρίν, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με Φινλανδούς αξιωματούχους (μετά από δικό τους αίτημα), οι οποίοι επέμειναν στο ζήτημα της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στη θέση ότι προϋπόθεση για να υποστηριχθεί ευρύτερα η ένταξη τους είναι να μην παραβιαστούν οι αρχές της Φινλανδίας για την τήρηση του κράτους δικαίου και τη διατήρηση του εμπάργκο όπλων σε χώρες που διενεργούν επιθετικές επιχειρήσεις, όπως η Τουρκία. “Κυρίως, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε παζάρια του ΝΑΤΟ για πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία δεδομένων των επιθετικών ενεργειών της στο Αιγαίο”, είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, να μην συνδεθεί το τουρκικό “ναι” για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με την πώληση F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, όπως πιέζει (ή εκβιάζει) ο Ερντογάν.

Πέραν τούτων, ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στη γραμμή που είχε ακολουθήσει όταν είχε συναντηθεί με τον προκάτοχο του κ. Τσούνης, Τζέφρι Πάιατ, τον Φεβρουάριο. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα αναδείξει τη σημασία που έχει η αμερικανική πίεση προς την Τουρκία προκειμένου να τερματίσει τις άκρως προκλητικές δηλώσεις. Και θα επισημάνει ότι επειδή δεν υπάρχει τέτοια πίεση, η προκλητικότητα και οι παραβιάσεις της γείτονος εντείνονται όλο και περισσότερο, αντί να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ύφεσης με ορίζοντα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στη Χάγη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v