Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Τετάρτη 12 μμ ονομαστική ψηφοφορία για τη ΛΑΡΚΟ

Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ρόλου του ΤΧΣ θα ψηφιστεί Τρίτη βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, αλλά η ψηφοφορία για τη ΛΑΡΚΟ μεταφέρεται για την επόμενη ημέρα. Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή.

Βουλή: Τετάρτη 12 μμ ονομαστική ψηφοφορία για τη ΛΑΡΚΟ

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, επί της τροπολογίας για τη ΛΑΡΚΟ.

Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ρόλου του ΤΧΣ θα ψηφιστεί σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, αλλά η ψηφοφορία για τη ΛΑΡΚΟ μεταφέρεται για Τετάρτη.

«Θέλουμε να μείνει όρθια η ΛΑΡΚΟ, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις…Oι εργαζόμενοι προστατεύονται άμεσα και αποτελεσματικά, ενόψει της ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Τα μέτρα που θεσπίζονται δεν αφήνουν κανέναν απέξω, δίνουν προστασία σε όλους τους εργαζόμενους». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, απαντήσεις στα πυρά που δέχεται από την αντιπολίτευση, για την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση για την εταιρεία.

«Εργαζόμαστε για το σύνολο των εργαζομένων και επιδιώκουμε το καλύτερο, με πράξεις και όχι με λόγια», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν έχουμε καμία πρόθεση να κλείσει η ΛΑΡΚΟ, αλλά αντίθετα, θέλουμε να ενδυναμωθεί η ΛΑΡΚΟ και να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες, μελλοντικά, θέσεις απασχόλησης».

«Σήμερα, το όραμα της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ υλοποιείται στο ακέραιο, μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 -που σπάσατε αυγά, κύριε Βρούτση- η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 40%, την περικοπή δώρων, την περικοπή επιδομάτων, την πλήρη εγκατάλειψη του εργοστασίου, τη μείωση της παραγωγικής διαδικασίας, με συνέπεια την παραγωγική απαξίωση της εταιρείας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης σημειώνοντας πως όποιος γνωρίζει τους εργαζόμενους της περιοχής, ξέρει πολύ καλά ότι «κάνουν το σταυρό τους», πριν μπουν στο εργοστάσιο, καθώς δύο χρόνια τώρα δεν εκτελούνται ούτε οι τυπικές, οι αυτονόητες συντηρήσεις.

«Μεθοδεύσατε χθες, τη λήψη απόφασης από την πλευρά των εργαζομένων για τη συναίνεση στην τροπολογία. Αποτύχατε. Προσπαθείτε διαρκώς να διασπάσετε το μέτωπο των εργαζομένων. Σας έχουν καταλάβει, όμως, και θα αποτύχετε και στις υπόλοιπες προσπάθειές σας. Από τις υποσχέσεις για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, πού βρεθήκαμε; Στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, με μία τροπολογία», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για «προσχεδιασμένο έγκλημα», έμπνευσης του μεγάρου Μαξίμου, έκανε λόγο η Τόνια Αντωνίου, η οποία έλαβε τον λόγο σήμερα στην ολομέλεια, από τη θέση της ειδικής αγορήτριας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Η ΛΑΡΚΟ, μια από τις λίγες βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, συγκαταλέγεται μέσα στους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2020 να εντάξει τη ΛΑΡΚΟ σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης και ουσιαστικά να την κλείσει ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα της Μαξίμου ΑΕ. Μέσα σε συνθήκες στις οποίες οι τιμές του νικελίου είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, αποδεικνύεται ότι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τις δυνατότητές της ήταν μια συνειδητή μεθόδευση απαξίωσής της, καθώς η απώλεια εσόδων από τη χαμένη παραγωγή των τελευταίων ετών ήταν και είναι τεράστια», είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που επισήμανε ότι το κόμμα της κάλεσε κατ' επανάληψη την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ ώστε να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο ή σε τμηματική λειτουργία.

«Καλέσαμε την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύσεις εξυγίανσης της επιχείρησης ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η επιχείρηση να αποκτήσει ξανά εξωστρέφεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το νικέλιο στις διεθνείς αγορές, όπως είπα και πριν, αποτιμάται πάρα πολύ υψηλά», είπε η Τόνια Αντωνίου για να διαπιστώσει: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει καμία διάθεση να μετακινηθεί από την προειλημμένη απόφασή της να κάνει δωράκια σε κολλητούς με κρατικό χρήμα, στέλνοντας τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό. Όπως και στο ζήτημα των τραπεζών, λειτουργεί ως ο ντίλερ των μεγάλων και μικρών ιδιωτικών συμφερόντων της χώρας εις βάρος των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και των ευάλωτων πολιτών μας. Το ίδιο κάνει ακριβώς και στη ΛΑΡΚΟ».

«Ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, δεν θα σας επιτρέψουμε να περάσετε στα μουλωχτά αυτή την επαίσχυντη τροπολογία που καταθέσατε, την Παρασκευή το απόγευμα, για τη ΛΑΡΚΟ, μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Δεν θα σας επιτρέψουμε να ψηφίσετε στα μουλωχτά και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, όπως συνηθίζετε, μια τροπολογία, η οποία προβλέπει τις ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό εκκαθαριστή, να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων των εργαζομένων» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Με δυο λόγια, τους πετάτε στο δρόμο για να σταματήσει η λειτουργία της το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο και έτσι να την παραδώσετε "καθαρή" από εργαζόμενους, στο νέο επενδυτή.

Εσείς, οι βρώμικοι πολιτικά, θέλετε να "καθαρίσετε" τους εργαζόμενους, που έχουν δώσει τη ζωή τους για το κουφάρι που σταδιακά επιδιώκατε να δημιουργήσετε. Γιατί εσείς είστε που φάγατε, φάγατε, φάγατε… Τελικά, όμως, ούτε από τον οικονομικό εισαγγελέα δεν θα γλυτώσετε» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απέρριψαν «τον ωμό εκβιασμό» και τόνισε «όσο και να προσπαθήσετε, όσους "δούρειους ίππους" και να φτιάξετε, με τους "συνδικαλιστές" του Σταϊκούρα, το κάστρο των εργατών της ΛΑΡΚΟ δεν πέφτει. Είναι εδώ με το κεφάλι ψηλά».

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στην κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έξω από την Βουλή, δήλωσε:

«Η απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι κομμάτι μιας λεηλασίας που ξεκίνησε με τα Μνημόνια- μνημονιακή επιταγή ήτανε-μαζί με τα Ταμεία Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δίνανε χρήματα σε τραπεζίτες, το Ελληνικό στον Λάτση, είναι μια επέκταση αυτό που συμβαίνει σήμερα με τη λεηλασία των πολιτών απ’ τη ΔΕΗ που ξεπουλήθηκε στη CVC, στους ολιγάρχες, Μυτιληναίους και λοιπούς, είναι ένα πακέτο: πώς οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν στον ήλιο μοίρα και ο πλούτος θα πηγαίνει στην ολιγαρχία χωρίς σύνορα».

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι το «Ταμείο Χυδαίου Συμβιβασμού». Η πώληση της ΛΑΡΚΟ «ήταν προσυνεννοημένη από το δεύτερο μνημόνιο», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις» στην Ολομέλεια. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ΤΧΣ, κατήγγειλε πως «στην πραγματικότητα το μόνο που κάνετε είναι να λέτε στους τραπεζίτες ότι θα πάρετε τα μπόνους σας, αλλά να τελειώσουμε πρώτα με τις εκλογές για μην έχουμε και αυτό το πολιτικό κόστος».

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική παραγωγός σιδηρονικελίου στην ΕΕ και μια από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς παγκοσμίως, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. «Η εταιρεία, που σήμερα η κυβέρνηση την κλείνει, παράγει το 40% νικελίου της ΕΕ, έχει το 2% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής. Και αυτή την εταιρεία την κλείνουμε. Θα πείτε, ο λόγος της εκποίησης είναι τα συσσωρευμένα χρέη, προφανώς για λόγους κακοδιαχείρισης. Πώς γίνεται στην έρμη αυτή χώρα, να μην λειτουργεί τίποτα;», είπε ο κ. Χήτας, σημειώνοντας ότι συνιστά έγκλημα η εξέλιξη που δρομολογείται. «Πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο και όχι απλά να ξεπουλάτε, σχέδιο για το τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει η ΛΑΡΚΟ, μια δυνατή, μια καθαρή ΛΑΡΚΟ στην Ελλάδα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης και υπογράμμισε ότι με στοιχεία του 2015, η εταιρεία είχε τζίρο 200 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v