Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόωρες εκλογές με Ειδικά Δικαστήρια και τοξική πόλωση

Οι παραπομπές για «σκευωρία Novartis» και «βοσκοτόπια» εις βάρος πρώην υπουργών και εισαγγελικών λειτουργών. «Παράθυρο Μητσοτάκη» για πρόωρες κάλπες. Παρεμβάσεις με νόημα Τσακαλώτου-Φλαμπουράρη για ΤΧΣ και ΛΑΡΚΟ.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόωρες εκλογές με Ειδικά Δικαστήρια και τοξική πόλωση
Δύο κινήσεις και μία δήλωση έδωσαν πόντους στον εκλογικό σχεδιασμό του Μαξίμου για το φθινόπωρο και σήμαναν συναγερμό στην αξιωματική αντιπολίτευση ως προς το κλίμα «τοξικής πόλωσης» που θα επικρατήσει μέχρι τότε.

Η δήλωση είναι του κ. Μητσοτάκη, καθώς αργά χθες το βράδυ, μέσω της ΕΡΤ, άνοιξε… παράθυρο πρόωρων εκλογών με τη φράση: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές» -ασχέτως αν στη συνέχεια επανέλαβε τα περί εξάντλησης της τετραετίας.

Κατά την Κουμουνδούρου, οι «κάποιοι λόγοι» είναι:

Πρώτον, τα επόμενα κύματα ανατιμήσεων στο ρεύμα (και στη θέρμανση, μετά τον Οκτώβριο) που θα γονατίσει ακόμα περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του πληθωρισμού.

Δεύτερον, η χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας, δεδομένου ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου άγγιξε χθες το βράδυ τις πέντε μονάδες και, κατά τους αναλυτές, «θυμίζει το 2009» που οδήγησε στη μνημονιακή καταιγίδα. 

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραπέμπουν και στα «ανησυχητικά μαντάτα» από το Βερολίνο σχετικά με τη (μη) χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, λόγω υψηλού πληθωρισμού. Εκτιμούν πάντως ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, οπότε αποτελεί ερώτημα εάν υπάρχει μεγάλο εκλογικό περιθώριο. 

Δύο Ειδικά Δικαστήρια… σε μία ημέρα 

 Αναφορικά με τις δύο κινήσεις, αυτές αφορούν τις εισαγγελικές προτάσεις για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, που ανακοινώθηκαν την ίδια ημέρα (χθες) με διαφορά ολίγων ωρών, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν: 

Οι παραπομπές είναι εναντίον:

  • Του πρώην υπουργού Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για την περίφημη υπόθεση «βοσκοτόπια» στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Πλην όμως η κατηγορία είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα (παράβαση καθήκοντος) και όχι κακουργηματικού, καθώς δεν στοιχειώθηκαν οι κατηγορίες για απιστία.
  • Του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των  τριών εισαγγελέων που διετέλεσαν αρμόδιοι στην Εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, για την εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis. Η βασική κατηγορία είναι κακουργηματικού χαρακτήρα (κατάχρηση εξουσίας και ηθική αυτουργία στο συγκεκριμένο αδίκημα), καθώς και πλημμεληματικού (παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία). 

Η είδηση εν προκειμένω είναι η απαλλακτική εισαγγελική πρόταση για τους δημοσιογράφους που κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν στη «σκευωρία», δηλαδή τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, τον εκδότη και δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα.

«Πρόκειται για προφανή προεκλογικό σχεδιασμό της ΝΔ και εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης», είναι η εκτίμηση της Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας, για την περίπτωση του κ. Παππά, το γεγονός ότι παραπέμπεται για πλημμέλημα «αφού κατέρρευσε ο κορμός του κατηγορητηρίου». 

Εστιάζουν, δε, στο ότι με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών «μπήκαν στα ταμεία του κράτους 200 εκατ. ευρώ», ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το 1989 που λειτούργησε η ιδιωτική τηλεόραση, οι σταθμοί εξέπεμπαν χωρίς άδειες και χωρίς τίμημα.

«Επί Μητσοτάκη συμβαίνει το αντίθετο: το Δημόσιο αντί να εισπράττει, πληρώνει με κάθε λογής λίστες Πέτσα να νομιμοποιούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε Μέσα χωρίς ίχνος κριτηρίων, για να αποθεώνουν την κυβέρνησή του», τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.

Προειδοποίηση για ΤΧΣ και ΛΑΡΚΟ

Να σημειωθεί ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με ιδιαίτερη σκληρότητα στην τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία θα τεθεί σήμερα σε ονομαστική ψηφοφορία, καθώς και στο νομοσχέδιο για το ΤΧΣ.

Αυτή την αντιπολιτευτική ομοθυμία επικαλέστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ευκλείδης Τσακαλώτος για να απευθυνθεί ονομαστικά στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ25, λέγοντας ότι η βάση για κοινή πολιτική είναι η έννοια του δημόσιου συμφέροντος. Και όχι γενικά για κοινή πολιτική αλλά «για μια αριστερή εναλλακτική προοδευτική κυβέρνηση», όπως είπε, απευθύνοντας με τη σειρά του το σχετικό κάλεσμα.

Ο πρώην υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αποεπένδυσης που προκαλεί το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ:  «Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έρχεστε να διευκολύνετε ακόμα περισσότερο μια στρατηγική αποεπένδυσης, που στόχο έχει να μηδενίσει τις συμμετοχές του Ταμείου στην Εθνική Τράπεζα (40,3%), στην Τράπεζα Πειραιώς (27,3%), στην Alpha Βank (9%), στη Eurobank (1,4%) και στην Attica Bank (62,93%), εξαφανίζοντας επί της ουσίας την περιουσία του Ταμείου», είπε.

Όσο για τη ΛΑΡΚΟ, προειδοποίησε ότι ο εν λόγω νόμος «θα ανατραπεί από τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v