Κοινή γραμμή στα ευρωπαϊκά προβλήματα αναζητούν Μητσοτάκης-Ντράγκι

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του τετ α τετ των δύο πρωθυπουργών στη Ρώμη. Για συνάντηση «υψηλής πολιτικής και συμβολικής αξίας» μιλά το Μέγαρο Μαξίμου. Ζυμώσεις και διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Κοινή γραμμή στα ευρωπαϊκά προβλήματα αναζητούν Μητσοτάκης-Ντράγκι

Τριήμερο σημαντικών διεθνών επαφών αυτό που ξεκινά σήμερα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί τον υπουργό Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Dr. Sultan bin Ahmad Sultan Al Jaber, ο πρωθυπουργός το απόγευμα θα μεταβεί στη Ρώμη για τετ α τετ με τον Μάριο Ντράγκι, ενώ αύριο και μεθαύριο θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Στην κυβέρνηση επενδύουν πολλά στην αποψινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ιταλό ομόλογό του, με τον οποίο θα συζητήσει μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Ανάμεσά τους, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τους Ευρωπαίους πολίτες και η ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας και την επισιτιστική κρίση, η διμερής οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, οι εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και αυτές στην Ανατολική Μεσόγειο, με την επιθετική ρητορική της Τουρκίας να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Τις προκλήσεις της Άγκυρας, άλλωστε, θα θέσει ο πρωθυπουργός και στους Ευρωπαίους ομολόγους του και ενώπιον της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, με το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων μάλιστα, όπως διέρρευσε χθες, να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά για τα μηνύματα που εκπέμπει στην Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν το τετ α τετ στη Ρώμη «υψηλής πολιτικής και συμβολικής αξίας», δεδομένου ότι στη Σύνοδο Κορυφής που ακολουθεί, θα γίνει συζήτηση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά και ευρύτερη γεωπολιτική συζήτηση για τη στρατηγική της Ευρώπης απέναντι σε χώρες-εταίρους.

Ενίσχυση συνεργασίας

Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η συνάντηση Μητσοτάκη - Ντράγκι θα συμβάλει στην οικοδόμηση στενότερων σχέσεων, την ώρα που εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στον τομέα της ενέργειας. 

Μάλιστα, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον υπενθυμίζουν ότι στη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο του Med9, ο Ιταλός πρωθυπουργός, ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε ταχθεί -όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων, με αιχμές τις δαπάνες που απαιτούνται για την ανάκαμψη μετά τη πανδημία, αλλά και την απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι δύο άνδρες είχαν επίσης σε συνεννόηση αναλάβει την πρωτοβουλία για την «ενεργειακή Σύνοδο του Νότου», τη Σύνοδο της Ρώμης για την ενέργεια που διεξήχθη τον Μάρτιο, όπου συμμετείχαν και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Εκεί ο κ. Ντράγκι είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, είχε υπογραμμίσει ότι η Ε.Ε. οφείλει να επιδείξει την ενότητα και την αποφασιστικότητα που έδειξε κατά την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, σε ό,τι αφορά την προστασία των οικονομιών από τις συνέπειες του πολέμου, με αιχμή τις τιμές της ενέργειας. Είχε δε συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανάγκη να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v