Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Απαιτείται κοινή δράση στην ΕΕ για ειρήνη

Για την ανάγκη τερματισμού του πολέμου και τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, καθώς και για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης μίλησε κατά την προσέλευσή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.

Τσίπρας: Απαιτείται κοινή δράση στην ΕΕ για ειρήνη

«Αν συνεχιστεί για πολύ ο πόλεμος, είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα είναι ένας από τους πιο βαριά ηττημένους αυτής της κρίσης. Για αυτό είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλίες, να σταματήσει να είναι ουραγός των διεθνών εξελίξεων και να αναλάβει ενεργές διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της εισβολής και την ειρήνη στην περιοχή».

Αυτό δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) που γίνεται πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας προσκαλείται σταθερά στις εν λόγω Συνόδους από το 2016 με δικαίωμα λόγου, παρά το γεγονός ότι ηγείται κόμματος που ανήκει σε διαφορετική πολιτική ομάδα, την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Η συζήτηση σήμερα στο Συμβούλιο Κορυφής για την παραχώρηση καθεστώτος προς ένταξη χώρας της Ουκρανίας έχει νόημα μόνο εάν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Ένα πλαίσιο που προφανώς θα περιλαμβάνει και την μη επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Οι δε κυρώσεις έχουν νόημα μόνο όταν πιέζουν αποτελεσματικά για τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων τη Ρωσία. Όταν οι κυρώσεις πλήττουν περισσότερο αυτούς που τις επιβάλλουν από ό,τι αυτόν που τις υφίσταται, τότε δεν μπορεί να είναι το μόνο μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Θα ζητήσω λοιπόν σήμερα από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να αναλάβουν πρωτοβουλίες για διπλωματική λύση, με στόχο τον τερματισμό της εισβολής και την ειρήνη.

Επίσης, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, για τη δυνατότητα να υπάρξει αναστολή και αναμόρφωση του πλαισίου του χρηματιστηρίου ενέργειας, να υπάρχει δυνατότητα πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα να επεκταθεί η Ρήτρα Διαφυγής και να διευρυνθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και σε υλικούς πόρους.

Τέλος, θα έχω την ευκαιρία να τους ενημερώσω για την κλιμάκωση της ρητορικής έντασης από την πλευρά της Τουρκίας και να ζητήσω να υπάρξουν δεσμεύσεις για ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας και όχι μόνο στα λόγια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v