Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε την τροπολογία για νέα «πόθεν έσχες» των πολιτικών

Έμφαση στην υποχρέωση ανάρτησης αποδεικτικών εγγράφων για τις υποχρεώσεις από δάνεια, ιδίως εκείνα που χορηγούνται από τράπεζες, και στην εξέλιξή τους

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε την τροπολογία για νέα «πόθεν έσχες» των πολιτικών

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε την αναμενόμενη από χθες τροπολογία για τις δηλώσεις “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων. Την υπογράφουν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με επικεφαλής την γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη.

Την αφορμή έδωσε η δημοσιοποίηση των “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων χθες, από τα οποία προκύπτει ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός υπόχρεων έχουν συνάψει υψηλά τραπεζικά δάνεια, χωρίς να γίνονται γνωστές οι εγγυήσεις, ενώ εμφανίζονται να τα αποπληρώνουν σε εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος: «ο κ. Μητσοτάκης χρωστά 1,3 εκατ. ευρώ και μαζί με τους υπουργούς του έχουν συνολικά χρέη 12,7 εκατ. ευρώ, τα οποία κανείς δεν ξέρει πώς εξυπηρετούνται. Ενώ το κόμμα τους χρωστά περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ που δεν θα ξεπληρωθούν ποτέ και κάθε χρόνο αυξάνονται”.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας:

  • Το αυξημένο ενδιαφέρον για διαφάνεια γύρω από την περιουσιακή και εν γένει οικονομική κατάσταση και πιθανή οικονομική επιρροή προσώπων που κατέχουν σημαντικές πολιτικές ή θεσμικές θέσεις, επιβάλλει την επέκταση των υποχρεώσεων υποβολής αρχικής ή ετήσιας δήλωσης «πόθεν έσχες»
  • Για τον λόγο αυτόν εισάγονται ρυθμίσεις σχετικές με τη δήλωση και την προσκόμιση των αποδεικτικών που αφορούν εκμίσθωση, μίσθωση και υπομίσθωση κατοικιών και ακινήτων οποιασδήποτε χρήσης.
  • Ιδιαίτερα, προβλέπονται αλλαγές στο περιεχόμενο της δήλωσης «πόθεν έσχες» και στην υποχρέωση ανάρτησης αποδεικτικών εγγράφων, με τις οποίες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποτύπωση των δεδομένων που αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια, ιδίως εκείνα που χορηγούνται από τράπεζες, και στην εξέλιξή τους.

Ο στόχος είναι να αντιμετωπισθούν φαινόμενα έμμεσης επαύξησης περιουσίας ή έμμεσης βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης προσώπων που υποχρεούνται σε τήρηση αυξημένων κανόνων διαφάνειας, αφού μέσω αυτής μπορεί να επέρχεται αδικαιολόγητη παροχή ευνοϊκών αντιπαροχών, χαριστικών πράξεων ή ιδιαίτερα ευνοϊκών ρυθμίσεων, διαγραφών υποχρεώσεων, αναστολών καταβολής δόσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v