Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Με F16 των ΗΠΑ στην Τουρκία και «Τουρκικό Αιγαίο» τι κάνει ο πρωθυπουργός;

Έντονη αντίδραση, από το βήμα της Βουλής, για τις τουρκικές νίκες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. «Καλώ τον πρωθυπουργό να αντιδράσει, αλλιώς θα φέρει ακέραια την ευθύνη». Επίθεση και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τσίπρας: Με F16 των ΗΠΑ στην Τουρκία και «Τουρκικό Αιγαίο» τι κάνει ο πρωθυπουργός;

“Καλώ την κυβέρνηση, προσωπικά τον πρωθυπουργό, έστω και τώρα, στο ‘και πέντε’, να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Αν το κάνει, θα κρίνουμε θετικά τη στάση του, με εθνικά και όχι κομματικά κριτήρια. Αν όχι, θα φέρει ακέραια την ευθύνη”.

Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή όχι για τα ενεργειακά, όπως ήταν ο προγραμματισμός, αλλά για τα όσα τεκταίνονται στη Μαδρίτη προς όφελος της Τουρκίας.

Διευκρινίζοντας ότι θα περιμένει να ολοκληρωθεί η Σύνοδος, εξέφρασε “έντονη ανησυχία” για τις μέχρι τώρα εξελίξεις, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Άδωνι Γεωργιάδη όχι μόνο επειδή δεν αντέδρασε στην ευρωπαϊκή κατοχύρωση του σήματος “Τουρκικό Αιγαίο”, αλλά και διότι τώρα που η Τουρκία το κέρδισε (μετά από εξάμηνη διαδικασία προώθησης) φορτώνει τις ευθύνες σε υπαλλήλους του υπουργείου του.

Αναλυτικά, ο κ.Τσίπρας τόνισε:

- Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στη Μαδρίτη. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως. Πριν από λίγα λεπτά η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε επισήμως ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τον εκσυγχρονισμό F16 της Τουρκίας. Τονίζοντας μάλιστα ότι η ισχυροποίηση της άμυνας της Τουρκίας συμβάλει σε μία ισχυρή άμυνα τoυ ΝΑΤΟ.

- Θα συνεχίσουν τα “παπαγαλάκια” να μιλούν για απομονωμένο Ερντογάν; Μετά και τα άρθρα (υπέρ των τουρκικών θέσεων) που υπέγραψαν χθες η Σουηδία και η Φινλανδία;

- Στα παραπάνω προσθέτω:

Η Τουρκία, χωρίς καν να συμμετέχει στις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, αναβαθμίζει διαρκώς τη θέση της στα δρώμενα την ίδια στιγμή που κλιμακώνει ρητορική έντασης για βλέψεις στο Αιγαίο.

Ο Ερντογάν εκμεταλλευόμενος την επιλεκτική ευαισθησία των συμμάχων προβάλλει νέες απαιτήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν δείχνει καθόλου ανήσυχη με αυτά, αλλά δηλώνει και ικανοποιημένη.
Εσείς δεν χαλάσατε τον κόσμο με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”; Γιατί δεν λέτε τίποτα για το “Τουρκικό Αιγαίο”; Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης έσπευσε να φορτώσει ευθύνες σε κάποιους υπαλλήλους του υπουργείο του, ούτε mea culpa ούτε παραίτηση.

Στα λόγια είστε λιοντάρια εθνικόφρονες και στην πράξη δειλοί. Τι απέγιναν οι κορώνες σας για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία;

- Καλώ την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, έστω και τώρα στο “και πέντε”, να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα στη Σύνοδο Κορυφής Να κάνει σαφές ότι η χώρα είναι αποφασισμένη ώστε οι ΗΠΑ να μην πουλήσουν F16 στη Τουρκία.

- Είναι αδιανόητο, εμείς να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία επειδή το ζητούν οι ΗΠΑ και, την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ να στέλνουν F16 στην Τουρκία για να πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Δεν είμαστε δεδομένοι σύμμαχοι, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο.

- Εάν η κυβέρνηση τηρήσει μία τέτοια στάση, θα την κρίνουμε θετικά, με εθνικά και όχι κομματικά κριτήρια.

Εάν όμως ο πρωθυπουργός επιμείνει στην Ι.Χ. πολιτική του που επιτρέπει στη Δύση να υποχωρεί στις τουρκικές αξιώσεις, θα φέρει ακέραια την ευθύνη.

Είστε πολιτικοί απατεώνες με τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

Με βαριά λόγια επιτέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση για την ενεργειακή πολιτική που τηρεί μετά τις εκλογές του 2019, με αιχμή τη “δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής” λόγω των επερχόμενων εκλογών. 

“Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα αποφασίζατε να συγκρουστείτε με τα καρτέλ, αλλά ότι θα καταλήγατε τελικά να συγκρούεστε με όλους, για λογαριασμό των καρτέλ, ε, αυτό δεν το περιμέναμε”, είπε. 

Ειδικότερα τόνισε: 
 
- Σε μια χώρα στην οποία σοβεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, φτάσαμε στο σημείο η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Ποιοι; Ακόμα και αυτοί που εσείς διορίσατε. Να δηλώνουν ότι δεν τους αφήνετε να κάνουν τη δουλειά τους, ότι τους αγνοείτε, τους παρακάμπτετε. 
  • Να καταγγέλλει ο Πρόεδρος της ΡΑΕ ότι καταργούνται αποφάσεις της επιτροπής για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών.  
  • Να εξανίσταται που αποφασίσατε από το πουθενά να επιβαρύνετε με επιπλέον 300 εκατομμύρια τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
  • Να αναφέρει ότι θα απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βάλει φραγμό στην απαξίωση της από την κυβέρνηση.

- Είστε οι ενορχηστρωτές ακόμα μιας απάτης εις βάρος του ελληνικού λαού. Λέω “απάτη” διότι δεν υπάρχει άλλη λέξη στην πλούσια ελληνική γλώσσα για να περιγράψει αυτό που κάνετε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. 

Έξι μήνες μας λέτε ότι δεν είναι παράνομη, ενώ οι ενώσεις των καταναλωτών προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη ακριβώς γι’ αυτό το λόγο.

Και ξαφνικά, έρχεστε σήμερα και την αφαιρείτε από τα τιμολόγια. Τι έγινε; Είστε μεγαλόψυχοι; Όχι βέβαια. Πολιτικοί Απατεώνες είστε! Γιατί η ρήτρα που αφαιρείται εικονικά σήμερα από τους λογαριασμούς του καλοκαιριού, θα ενσωματωθεί στους κυμαινόμενους λογαριασμούς του φθινοπώρου. 

Την κρύβετε από τους λογαριασμούς, δε θα την αναγράφετε ως ρήτρα, αλλά θα συνεχίσετε να τη φορτώνετε στις τσέπες του καταναλωτή.

Παίζετε με τις αντοχές και την υπομονή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μόνο και μόνο για να στήσετε στο πόδι ένα προεκλογικό αφήγημα μπας και σας σωθείτε.

- Από το 2004 καμία κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε αυτή τη ρύθμιση. Αλλά εσείς βρήκατε την ώρα που η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια σαρώνουν, να χρεώσετε τους καταναλωτές με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, στα ΥΚΩ των τιμολογίων της ΔΕΗ.  

Βρήκατε πάλι τρόπο να πάρετε 300 εκατομμύρια από τους πολίτες, αλλά τα 67 εκατομμύρια από την αγορά εξισορρόπησης ακόμα να τα επιστρέψετε, όπως καταγγέλλει και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ.

- Τα κάνετε αυτά για χάρη της πολιτικής εξυπηρέτησης συμφερόντων στην ενέργεια, που ακολουθεί ο αρχηγός σας.

Γιατί εκεί οφείλεται μεγάλο μέρος του ενεργειακού πληθωρισμού: η Ελλάδα είναι στο 62%, ενώ στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι κατά μέσο όρο 39%. Αυτή η διαφορά είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη.

Και προέκυψε από συγκεκριμένα βήματα : 

  • Εσείς αυξήσατε τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 20% τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ είχε αυτή τη δυνατότητα να κρατήσει χαμηλά τις τιμές λόγω της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
  • Εσείς καλύψατε την αισχροκέρδεια το 2020, όταν διατηρήθηκαν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ μπορούσε να τα μειώσει λόγω σημαντικής μείωσης του κόστους παραγωγής, πχ. τον Απρίλιο του 2020 η ΔΕΗ πουλούσε 110 ευρώ τη μεγαβατώρα στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, ενώ την αγόραζε στα 28 ευρώ, (χονδρεμπορική), δηλαδή τέσσερις (4) φορές πάνω!
  • Δική σας απόφαση είναι η πρόσδεση της  ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα στο φυσικό αέριο για δεκαετίες, πίσω από την πρόχειρη και κούφια εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης όπου, κρύβεται η αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες ακριβού ορυκτού αερίου ιδιωτών και όχι αντικατάσταση με ΑΠΕ.
  • Δική σας είναι η απόφαση να εγκαταλειφθεί η λιγνιτική παραγωγή εν μέσω κύματος ακρίβειας του Φυσικού Αερίου και αδυναμίας ανταπόκρισης του ηλεκτρικού συστήματος στην επαπειλούμενη διακοπή της τροφοδότησης της χώρας με αέριο από τη Ρωσία.
  • Δική σας η επιλογή να κάνετε επί ένα χρόνο πως δε βλέπετε τα υπερκέρδη. Ούτε καν τα αναγνωρίζατε. Αφήνοντας να θησαυρίζουν εις βάρος των πολιτών η ΔΕΗ και τέσσερις ιδιώτες. Εσχάτως μαθαίνουμε ότι τα ίδια υπερκέρδη 350 εκ έβγαλε και η ΔΕΠΑ. 
  • Και φυσικά, δικά σας τα παχιά λόγια για την ενίσχυση της εγκατάστασης ΑΠΕ στη χώρα, αλλά η σχεδόν ανύπαρκτη στα έργα πολιτική σας αφού εδώ και 1,5 έτος, δεν έχει προκηρυχθεί ούτε ένας διαγωνισμός της ΡΑΕ για εκχώρηση τιμής.

- Η βαλίτσα όμως πάει πολύ παραπέρα. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι έχετε νομιμοποιήσει την αισχροκέρδεια, αλλά την έχετε κάνει και επίσημη κρατική πολιτική πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν πια διπλή αισχροκέρδεια. 

Από τη μία η αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος και από την άλλη η αισχροκέρδεια του κράτους μέσα από τη φορολογία.

* Με πληθωρισμό 11,5%, με ΦΠΑ και ΕΦΚ στα ύψη, το κράτος είχε 3,8 δις. πάνω από το στόχο των φορολογικών εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v