Το κυβερνητικό καλάθι παροχών και τα προεκλογικά… αγκάθια

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου μετά το «φρένο» των πρόωρων καλπών. Ο δύσκολος χειμώνας, η αναγκαία σταθερότητα και τα νέα μέτρα στήριξης. Επανήλθαν τα σενάρια για ανασχηματισμό και αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το κυβερνητικό καλάθι παροχών και τα προεκλογικά… αγκάθια

Σε νέα φάση εισέρχεται η στρατηγική της Κυβέρνησης στην τελευταία χρονιά της θητείας της, ύστερα από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει το σενάριο των πρόωρων καλπών το φθινόπωρο, που είχε φουντώσει έντονα το τελευταίο διάστημα.

Αφού αμφιταλαντεύτηκε, σταθμίζοντας τις διαφορετικές εισηγήσεις που δέχθηκε από τους στενούς του συνεργάτες, ο Πρωθυπουργός, παρόλο που βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ στο «πάτημα της σκανδάλης», δεν άλλαξε τελικά τη μέχρι τώρα στάση του. «Λειτουργώντας θεσμικά, όπως πάντα, θα πάει μέχρι το τέλος και τότε θα κριθεί με βάση αυτά που έχει κάνει», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας «την αξιοπιστία και τη συνέπεια λόγων και πράξεών του. Ο κόσμος ζητάει σταθερότητα στη χώρα και, όταν εξαντλήσει τη θητεία θα ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει σταθερότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι, όταν έρθει η ώρα της… κρίσης, θα ανταμειφθεί από τους πολίτες γι’ αυτή την απόφαση, μολονότι είχε και έχει και τώρα την ευκαιρία να κάνει εκλογές, με φόντο και την άνετη δημοσκοπική πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας. Με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση διαρκείας -δεδομένων των διπλών καλπών εξαιτίας της «νάρκης» της απλής αναλογικής- και με ανοιχτά πολλά δύσκολα μέτωπα, όπως η ενεργειακή κρίση και η Τουρκία, σύμφωνα με το περιβάλλον του, δεν θα έθετε σε κίνδυνο το συμφέρον της χώρας.

Και αυτό, ενόψει του πολύ δύσκολου, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος, χειμώνα που ακολουθεί, εξ ου και η δήλωσή του ότι είναι διατεθειμένος να πάρει το πολιτικό κόστος από αυτή την απόφαση. «Είμαστε στη μέση μιας παγκόσμιας καταιγίδας, ενός τυφώνα, της μεγαλύτερης κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (στον ΣΚΑΪ) και ενώ τα σενάρια για ύφεση, νέα εκτόξευση του πληθωρισμού και (ακόμα και) προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα το επόμενο διάστημα είναι εφιαλτικά.

Νέα μέτρα

Ως απάντηση στο συγκεκριμένο σκηνικό, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι το κυβερνητικό, μεταρρυθμιστικό έργο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, με έντονες τις παρεμβάσεις στην κοινωνική πολιτική, που να αφορούν τους πολλούς και ιδίως τους κοινωνικά και οικονομικά πιο ευάλωτους. Στο πλαίσιο αυτό, ανεξάρτητα από την προσδοκώμενη ευρωπαϊκή βοήθεια που θα έδινε μεγάλη ανάσα στα κρατικά ταμεία, θα συνεχιστεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό όσον αφορά την ενέργεια και τα καύσιμα, ενώ αναβαθμισμένο προβλέπεται να είναι από το φθινόπωρο το επίδομα θέρμανσης. «Κάθε μέτρο που παίρνουμε, στην επόμενη διάστασή του, πάντοτε έχει διευρυμένη περίμετρο», δήλωσε ο κ. Οικονόμου, ανοίγοντας παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης.

Και το καλάθι με τις κυβερνητικές παροχές, πάντα στο επίπεδο που καλύπτεται δημοσιονομικά, έχει και άλλα, κάποια εκ των οποίων θα ανακοινώσει από τη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήδη, έχει προαναγγείλει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τις αρχές του 2023 για όλους, δηλαδή και για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και τις αυξήσεις των συντάξεων από την ίδια χρονική στιγμή, ξεπαγώνοντας αυτές μετά από 12 χρόνια.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα -τρίτη στη σειρά- αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος «φλερτάρει» με τα προ κρίσης επίπεδα, γύρω στα 751 ευρώ. Προσπάθειες θα γίνουν και για την απόδοση των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων προς όλους και όχι μόνο όσων δικαιώθηκαν δικαστικά, με δόσεις. «Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτό», ήταν το σχετικό σχόλιο του πρωθυπουργού στην τελευταία του συνέντευξη, σύμφωνα βέβαια με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει.

Επανήλθαν τα σενάρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα, ενώ, με το φρένο που έβαλε στις πρόωρες εκλογές, ξανάνοιξαν δύο άλλα πολυσυζητημένα σενάρια, του κυβερνητικού ανασχηματισμού και της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν έχει λάβει κάποια σχετική απόφαση, ωστόσο οι συζητήσεις έχουν επανεκκινήσει και κάποιοι εκ των συνομιλητών του τάσσονται υπέρ των συγκεκριμένων αλλαγών.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους, αφενός ένα φρεσκάρισμα του κυβερνητικού σχήματος, με την αντικατάσταση κάποιων τεχνοκρατών από πολιτικά πρόσωπα, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τελικό σπριντ της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες, από τη στιγμή που αυτές -Μητσοτάκη θέλοντος- γίνουν στο τέλος της άνοιξης. Αφετέρου, προτάσσοντας το δίλημμα σταθερότητα ή αστάθεια, άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν την απλή αναλογική «βόμβα αστάθειας», ενώ και το νέο σύστημα που ψήφισε η Κυβέρνηση στο δεύτερο χρόνο της θητείας της (και με το οποίο θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές) δυσκολεύει την αυτοδυναμία, σε σχέση με πριν. Όπερ σημαίνει ότι τυχόν επιστροφή στον προηγούμενο εκλογικό νόμο, θα συνέβαλε περισσότερο σε αυτή τη σταθερότητα. Μέχρι τώρα και σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται οποιαδήποτε νέα αλλαγή και μένει να φανεί αν θα διατηρήσει έως τέλους και αυτή τη θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v