Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαβάζει η Αθήνα τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία και η μαζική επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας. Ο ρόλος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το νέο μήνυμα Δένδια. Παρέμβαση-καταγγελία κατά Ερντογάν από τον αμερικανικό παράγοντα.

Πώς διαβάζει η Αθήνα τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Ως ένα ακόμα περιστατικό της πλειοδοσίας των τουρκικών κομμάτων όσον αφορά την επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα κατά την προεκλογική περίοδο στη γειτονική χώρα «διαβάζει» η Αθήνα τις νέες προκλήσεις από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους στην Τουρκία εντός του Σαββατοκύριακου.

Αρχικά οι απειλές του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ («Δεν αστειευόμαστε, μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους») και στη συνέχεια η ακόμα πιο προκλητική παρέμβαση του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που σε χάρτη περιέλαβε στην τουρκική επικράτεια τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, δεν εξέπληξαν το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών.

Εντάσσουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά στην απόφαση όλων των πολιτικών κομμάτων της Τουρκίας να ενσωματώσουν στην προεκλογική τους ατζέντα τις… υψηλές κορώνες προς τη χώρα μας. Η ελληνική πλευρά μάλιστα θεωρεί σχεδόν βέβαιη την κλιμάκωση τέτοιου είδους προκλήσεων όσο πλησιάζουν οι κάλπες στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι θα τις αφήνει αναπάντητες.

«Η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό, αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απολύτως καταδικαστέα», ανέφεραν χθες διπλωματικές πηγές με αφορμή την κίνηση Μπαχτσελί, καταγγέλλοντας την «απαράδεκτη αυτή πράξη αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας».

Ειδικά για τον ακροδεξιό συγκυβερνήτη του Τούρκου προέδρου, τον οποίο ο υφυπουργός Παιδείας, διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος χαρακτήρισε «αμάλγαμα εθνικιστών και ναζί», υπάρχει η εκτίμηση ότι εκπροσωπεί τις πλέον ακραίες τάσεις στην τουρκική κοινωνία και αυτό «πουλάει» στους ψηφοφόρους.

«Αυτοί που τον ψηφίζουν, γι' αυτό τον ψηφίζουν. Για τις ακραίες θέσεις του», επισήμανε ο κ. Συρίγος, την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το «Dubrovnik Forum» στην Κροατία υπογράμμιζε για μια ακόμη φορά την «ανάγκη να ευθυγραμμιστούμε πίσω από το Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στον αναθεωρητισμό, ενάντια σε κάθε είδους προσπάθεια αλλαγής συνόρων με τη βία, ενάντια στον πόλεμο».

Έτοιμη να απαντήσει

Τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό (καλού-κακού) επίπεδο, η χώρα μας δηλώνει έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση, αν και η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι η Άγκυρα δεν δείχνει να φτάνει την κατάσταση στα άκρα, όπως το καλοκαίρι του 2020 στο Αιγαίο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, «τα αντανακλαστικά μας είναι πάντοτε ενεργοποιημένα, είμαστε σε εγρήγορση», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, που προσθέτει ότι «οφείλουμε να παρατηρούμε αυτά που γίνονται. Και είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση χωρίς πανικό, χωρίς φόβο και χωρίς υποτίμηση της οποιασδήποτε κατάστασης μπορεί να προκύψει».

Με ενδιαφέρον, εξάλλου, η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε για την επιστολή δύο υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στους Financial Times, στην οποία καταγγέλλουν τις διαπραγματεύσεις από πλευράς Άγκυρας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ καλούν τη Συμμαχία να είναι έτοιμη να αποπέμψει την Τουρκία, προκειμένου να μην ενθαρρυνθεί περαιτέρω ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, στην Ουάσιγκτον για σειρά σημαντικών επαφών βρίσκεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, όπου βρίσκεται η γραμμή παραγωγής των F-35, λίγες μέρες μετά το επίσημο ελληνικό αίτημα για την απόκτηση τέτοιων μαχητικών.

Τη δική του σημασία έχει το γεγονός ότι σήμερα, ελληνικά, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν στην κοινή άσκηση «Η Οργή του Ποσειδώνα» πάνω από το Αιγαίο, με ορμητήριο τη Σούδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v