Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με τις χώρες του ASEAN υπέγραψε η Ελλάδα

Διανοίγονται προοπτικές συνεργασίας με σειρά χωρών με αρκετές από της οποίες η Ελλάδα δεν είχε ποτέ στο παρελθόν επαφές σε Υπουργικό επίπεδο.

Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με τις χώρες του ASEAN υπέγραψε η Ελλάδα

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε στις εργασίες της 55ης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ASEAN (Association of South East Asian Nations), στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα υπέγραψε το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας της ASEAN, καθιστώντας την χώρα μας παρατηρητή του εν λόγω Οργανισμού, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών το 2020, αλλά η υπογραφή του καθυστέρησε λόγω εσωτερικών διαφωνιών εντός της ASEAN αναφορικά με το ζήτημα του επιπέδου συμμετοχής του εκπροσώπου του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ. Μαζί με την Ελλάδα την εν λόγω συμφωνία θα υπογράψουν η Δανία, η Ολλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Ομάν.

Στην 55η Υπουργική Σύνοδο της ASEAN αναμένεται να είναι επίσης παρόντες οι ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Ρωσίας.

Η ASEAN ιδρύθηκε το 1967 και θεωρείται η "Ευρωπαϊκή Ένωση της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας". Συμμετέχουν το Βιετνάμ, η Ινδονησία (όπου έχει την έδρα του η Γραμματεία του Οργανισμού), η Καμπότζη, το Λάος, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, η Μυανμάρ, η Σιγκαπούρη, και η Ταϊλάνδη.

Την Προεδρία του Οργανισμού για το 2022 έχει η Καμπότζη.

Οπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές ότι οι σχέσεις μεταξύ των Μελών του Οργανισμού διέπονται από τις αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας τω κρατών, της αποκήρυξης της απειλής ή της χρήσης βίας, καθώς και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον εν λόγω Οργανισμό προσφέρει σειρά από οφέλη. Καταρχήν διανοίγονται προοπτικές συνεργασίας με σειρά χωρών με αρκετές από της οποίες η Ελλάδα δεν είχε ποτέ στο παρελθόν επαφές σε Υπουργικό επίπεδο. Οι χώρες που συμμετάσχουν στον ASEAN, πέρα από την προσήλωση σε βασικές αρχές που ασπάζεται η Ελλάδα προτάσσουν επίσης τον πλήρη σεβασμό στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Μέσω της συμμετοχής στον ASEAN, η Ελλάδα διευρύνει τους ορίζοντες της και ενισχύει το διεθνές της προφίλ υπό το φως της υποψηφιότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2025-26), στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2028-2030) και την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (2035).

Η συμμετοχή στην ASEAN εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας σε περιφερειακούς Οργανισμούς. Σημειώνεται ότι το 2021 η Ελλάδα προσχώρησε ως παρατηρητής στον Οργανισμό της Λουζοφωνίας, όπου συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Αγκόλα, η Βραζιλία, η Πορτογαλία και το Πράσινο Ακρωτήριο. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι Υπουργικές Σύνοδοι της ASEAN αποτελούν πλαίσιο διεθνών επαφών με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των σημαντικότερων χωρών του κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v