Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς απάντηση το ερώτημα για τους λόγους παρακολούθησης Ανδρουλάκη

Πώς το «ναι» του βουλευτή της ΝΔ Κ. Τζαβάρα έγειρε την πλάστιγγα στη διαδικασία συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Τι απάντησαν και πού επικαλέστηκαν το απόρρητο οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ και ο πρώην ΓΓ του πρωθυπουργού.

Χωρίς απάντηση το ερώτημα για τους λόγους παρακολούθησης Ανδρουλάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αντικείμενο τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και ακρόαση προσώπων που έχουν ή είχαν ρόλο-κλειδί στη λειτουργία της ΕΥΠ.

Η αντιπολίτευση, με τη συνδρομή του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, πέτυχαν το πρωί να ακυρωθεί ο σχεδιασμός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλαδή να γίνει ταυτόχρονα ακρόαση και των εννέα προσώπων που έχουν κληθεί, αντί του καθενός ξεχωριστά που πρότειναν τα κόμματα, και, μάλιστα, σε μία συνεδρίαση μικρής χρονικής διάρκειας (10-11.30 έγραφε το επίσημο πρόγραμμα της Βουλής).

Η αντιπολίτευση πρότεινε τη συμβιβαστική λύση να υπάρξουν δύο “γκρουπ” υπό ακρόαση προσώπων, τέσσερα το καθένα, ώστε να μην “σαλαμοποιηθεί”η διαδικασία. Η θετική ψήφος του κ. Τζαβάρα σ΄αυτή την πρόταση έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της (σ.σ. από τα 19 μέλη της Επιτροπής οι 10 ανήκουν στη ΝΔ).

Τα δύο “γκρουπ” αποτελούνται από:

  • Τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, (σ.σ. παραιτήθηκαν στις 5 Αυγούστου, όταν “έσκασαν” οι αποκαλύψεις), τον διοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάννη Ρουμπάτη και τον διοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Σαμαρά, Θεόδωρο Δραβίλλα.
  • Τον νυν διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, την εισαγγελέα που εποπτεύει την ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου και τον πρώην εισαγγελέα Εφετών, Κωνσταντίνο Τζαβέλλα.

Εκ μέρους της κυβέρνησης μετέχει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η συνεδρίαση γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ δεν επετράπη στους δημοσιογράφους ούτε να πλησιάσουν στην αίθουσα προκειμένου να μην ακούσουν κάτι. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που, ακόμη, δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν:

  • Ο κ. Δραβίλας είπε ότι οι Σπύρος Σαγιάς και Στέργιος Πιτσιόρλας παρακολουθύντο από την ΕΥΠ το 2013 όχι ως πρόσωπα αλλά ως εμπλεκόμενοι (νομικά και τεχνικά) στην επένδυση του εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο.
  • Και οι δύο, βεβαίως, δεν ήταν ούτε κυβερνητικοί ούτε κρατικοί αξιωματούχοι πριν από τις εκλογές του 2015.
  • Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι, πράγματι, επί δικής του διοίκησης (σ.σ. 2015) συνεχίστηκε η παρακολούθηση των Σαγιά-Πιτσιόρλα, εν γνώσει τους πλέον, με τον πρώτον να έχει αναλάβει Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Τσίπρα και τον δεύτερο να έχει τεθεί επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ. Ο λόγος της παράτασης της παρακολούθησης ήταν να μην δοθεί η αίσθηση ότι η νέα κυβέρνηση ήθελε κάτι να κρύψει. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ.Ρουμπάτης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι επί δικής του διοίκησης (2015-2019) ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε κάποιο μέλος της οικογένειάς του μπήκαν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και για την συνακρόαση στο τηελφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται, ακόμα, να είπε ότι δεν νοείται «νόμιμη επισύνδεση» όταν αφορά εκλεγμένους βουλευτές και ευρωβουλευτές.
  • Κατά τις ίδιες, πάντα, πηγές, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, απάντησε ότι γνωρίζει τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, ο οποίος σχετίζεται με την εταιρεία Krikel που έχει εμπλακεί με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Tόσο ο κ. Δημητριάδης όσο και ο κ. Κοντολέων φέρονται να έχουν κάνει επίκληση του απορρήτου και να μην έχουν απαντήσει σε ερωτήσεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τζαβάρας δήλωσε ότι το απόρρητο δεν μπορεί να προβάλλεται έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κατά άλλες πληροφορίες ο κ. Κοντολέων είπε πως ούτε ο κ. Δημητριάδης, ούτε ο πρωθυπουργός είχαν γνώση για το σύνολο των παρακολουθήσεων που έκανε η ΕΥΠ.

Από την πλευρά του, ο νυν επικεφαλής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης σε ερώτηση Ραγκούση για το αν έχει καταστραφεί ο φάκελος Ανδρουλάκη, είπε ότι οι υπηρεσίες δεν είναι υποχρεωμένες να κρατούν το σύνολο των στοιχείων. Επίσης δήλωσε ότι έχει ενημερώσει τον Μητσοτάκη για όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v