Η ενεργειακή κρίση μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση

Με αρκετές αβεβαιότητες και άγνωστες παραμέτρους, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει την ομιλία του Σαββάτου. Οι προτάσεις Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες και οι δημοσκοπήσεις.

Η ενεργειακή κρίση μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση

Σε τεντωμένο σχοινί καλείται να βαδίσει η κυβέρνηση, με φόντο την ενεργειακή κρίση αλλά και το καλάθι των παροχών που ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

Την ώρα που οι συνθήκες και οι προοπτικές για την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου δεν είναι ευοίωνες και τα δημοσιονομικά της χώρας συνεχίζουν να επιβαρύνονται με τα έκτακτα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, το άγνωστο της διάρκειας και της έντασης της κρίσης συνιστά μια δυσεπίλυτη εξίσωση με αρκετές άγνωστες παραμέτρους και με αδύνατο τον μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Η ακύρωση από τη Ρωσία της προγραμματισμένης για το Σάββατο επανέναρξης των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση, με ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο να αγωνιά και να προετοιμάζεται για έναν χειμώνα πιθανόν χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αλληλοκατηγορούνται και την κοινή λύση από τις Βρυξέλλες να μην έρχεται.

Κρίσιμη μέρα θεωρείται η 9η Σεπτεμβρίου, όταν θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε., μία ημέρα πριν από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο και τις ανακοινώσεις που έχουν προαναγγελθεί για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γράφουν και σβήνουν ενόψει των τελικών αποφάσεων του πρωθυπουργού, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τις τελικές συσκέψεις με τους συνεργάτες του και το οικονομικό επιτελείο για την οριστικοποίηση της σχετικής λίστας μέτρων.

«Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπως και όλες οι κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και θα ολοκληρωθούν με καλά ζυγισμένα μέτρα, έχουν δύο κατευθύνσεις», ανέφερε σε συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και εξήγησε: «Πρώτα απ' όλα, πολύ ουσιαστικές απαντήσεις σ' αυτά που περιμένει ο κόσμος να ακούσει ενόψει μιας πολύ δύσκολης περιόδου. Και μέτρα πιο μόνιμου χαρακτήρα, γιατί μια κυβέρνηση και μια πολιτική πρέπει να διαμορφώνει και έναν ορίζοντα με σταθερές, για να ξέρει ο άλλος πώς θα κινηθεί».

Επίδομα θέρμανσης

Το πακέτο που αφορά την ενέργεια, σημειώνουν στην κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει μέτρα συνεχή, που θα στοχεύουν σε όλες τις συνέπειες που προκαλεί η ακρίβεια. Ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε πως σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης θα διατεθούν περισσότερα χρήματα και θα διευρυνθεί η περίμετρος. «Έχουμε αποδείξει ότι καταλαβαίνουμε τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κόσμου και ανταποκρινόμαστε σ' αυτό. Αγωνία της πολιτικής μας είναι αποτελεσματικά και ουσιαστικά να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας, κυρίως εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», σημείωσε.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ομολόγους τους και τους αξιωματούχους των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της κρίσης (πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς, κοινές πολιτικές προμήθειας, αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου). Προτάσεις που -όπως λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού- «έστω και με κάποια καθυστέρηση φαίνεται να υιοθετούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό».

Τα προβλήματα της ενέργειας και της ακρίβειας, άλλωστε, αποτυπώνονται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως ο κορυφαίος «πονοκέφαλος» των πολιτών, και στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι σε μεγάλο βαθμό εκεί θα κριθούν στο τέλος από τους ψηφοφόρους, τη στιγμή της κάλπης. Στοίχημα καθόλου εύκολο, όπως ομολογούν, αλλά εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι εντέλει η κανονικότητα θα επανέλθει, χωρίς να έχουν προηγηθεί μεγάλες απώλειες στην οικονομία και την κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v