Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: «Άπλετο σκότος» από την κυβέρνηση στις υποκλοπές

Προειδοποίηση Τσίπρα για ποινικές ευθύνες «όσων εγκληματούν κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος». Την Δευτέρα η συνεδρίαση της ευρω-Ολομέλειας για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: «Άπλετο σκότος» από την κυβέρνηση στις υποκλοπές

Για πλήρη συσκότιση στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αντί για “όλα στο φως”, κατηγορεί σύσσωμη η αντιπολίτευση το Μαξίμου, με τον επικεφαλής της, Αλέξη Τσίπρα, σε έκτακτη δήλωση του να προειδοποιεί: “όσοι διαπράξουν εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος θα έλθουν αντιμέτωποι με σοβαρότατες ποινικές ευθύνες”.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στη χθεσινή, δεύτερη, συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ήταν η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κληθούν σε ακρόαση:

  • Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, παρότι παραιτήθηκε την ημέρα που αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.
  • Ο Κ. Μητσοτάκης, παρότι είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ.
  • Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος παρακολουθήθηκε και από το Predator και από την ΕΥΠ.

Ο αποκλεισμός του κ. Κουκάκη χαρακτηρίσθηκε “για γέλια και για κλάματα”, δεδομένου ότι:

  • Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής έγινε για να διερευνηθούν οι παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη - όπως ψήφισε, δηλαδή, την προηγούμενη εβδομάδα η Ολομέλεια της Βουλής. Που σημαίνει ότι “η ΝΔ κλείνει την πόρτα σε ένα από τα δύο πρόσωπα για τα οποία συστάθηκε η Εξεταστική Επιτροπή”.
  • Ακριβώς την ώρα που η ΝΔ απέρριπτε την κλήση του κ.Κουκάκη, ο ίδιος… κατέθετε σε ζωντανή μετάδοση στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην Ελλάδα.

“Οι Βρυξέλλες τον καλούν, το Μαξίμου του κλείνει την πόρτα”, παρατηρούσαν σκωπτικά οι βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Kατόπιν τούτων, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας “απροσχημάτιστη συσκότιση”. Στελέχη τους διευκρινίζουν, πάντως, ότι η αντιπολίτευση δεν σχεδιάζει αποχώρηση συνολικά από την Εξεταστική: “κάτι τέτοιο θα το ήθελε πολύ η κυβέρνηση για να κλείσει την ‘παρωδία’ σε μία εβδομάδα”, εξηγούν.

Το θέμα φτάνει στην ευρω-ολομέλεια

Έτσι κι αλλιώς, θα υπάρξει ευρω-συνέχεια και, μάλιστα, σε επίπεδο Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου: όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει με θέμα “τις παράνομες υποκλοπές και τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών”, μετά τις αποκαλύψεις για Ανδρουλάκη-Κουκάκη.

Όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του, “παρά την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει η ΝΔ, η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων υιοθέτησε το αίτημα των Σοσιαλιστών για εισαγωγή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του εν λόγω θέματος. Στη συζήτηση θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις τόσο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

Επίσης, η ευρω-Εξεταστική Επιτροπή θα έλθει στην Αθήνα για να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση πριν εκδώσει το πόρισμά της για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. “Ό,τι κι αν κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία, το θέμα έχει πάρει ευρωπαϊκές διαστάσεις”, λένε αρμόδιες πηγές από την αντιπολίτευση. Σημειώνοντας μάλιστα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ενημερωθεί αναλυτικά “για το άπλετο σκοτάδι που ρίχνει η κυβέρνηση στην ελληνική Εξεταστική Επιτροπή”.

Πώς χάθηκε ο φάκελος Ανδρουλάκη;

Διαστάσεις, επίσης, παίρνει η φημολογούμενη καταστροφή του φακέλου της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, όπως ανέφερε χθες δημοσίευμα της εφημερίδας “ΝΕΑ”. Με την επισήμανση, μάλιστα, ότι η καταστροφή του φακέλου οφείλεται σε τεχνικούς λόγους.

Το εν λόγω δημοσίευμα ήρθε λίγες ώρες μετά το νέο αίτημα του κ. Ανδρουλάκη να δοθεί ο φάκελος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στην Εξεταστική Επιτροπή, προκειμένου να μάθει γιατί θεωρήθηκε ύποπτος για την εθνική ασφάλεια και μπήκε σε καθεστώς παρακολούθησης.

Α. Τσίπρας: Προειδοποίηση για “σοβαρότατες ποινικές ευθύνες”

Όλα τα παραπάνω γίνονται υπό τη σκιά της προειδοποίησης της Ντόρας Μπακογιάννη πως όποιος παραβιάσει το απόρρητο κινδυνεύει με 10ετή φυλάκιση. Δεδομένου ότι η αντιπολίτευση μίλησε για “ομερτά” και “ευθεία απειλή σε όποιον θέλει να μιλήσει”, ο Αλέξης Τσίπρας αντέστρεψε την “προειδοποίηση” με έκτακτη δήλωση που έκανε χθες το μεσημέρι.

“Να γνωρίζουν όλοι ότι αν κάποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες ποινικές ευθύνες δεν είναι όσοι αποκαλύψουν την αλήθεια, αλλά όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και όσοι επικαλούνται το απόρρητο ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπίας, προκειμένου να τα συγκαλύψουν”, είπε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι οι υπεύθυνοι “θα λογοδοτήσουν και απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στο νόμο”, παραπέμποντας στη διαβεβαίωση που έχει κάνει ότι η επόμενη Βουλή, με προοδευτική πλειοψηφία, θα διερευνήσει την υπόθεση σε Προανακριτική Επιτροπή. Η οποία, ως γνωστόν, αναζητά ποινικές ευθύνες και, αν ανιχνευτούν, οδηγεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v