Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Στις εκλογές εκλέγουμε κυβέρνηση και κυβερνήτη του τόπου

«Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά», το δίλημμα. Εγινε «επιχειρησιακό λάθος» με τον Ανδρουλάκη. Κίνητρα και αντικίνητρα από Οκτώβριο για εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόνοια για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Μητσοτάκης: Στις εκλογές εκλέγουμε κυβέρνηση και κυβερνήτη του τόπου

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έβαλε το δίλλημα προς τους πολίτες. Στα δύσκολα χρειάζονται σταθερές κυβερνήσεις, δήλωσε. Αυτό μετατρέπεται σε ένα δίλλημα σε κάθε πολίτη: Θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους κράτησαν όρθιο τον τόπο εν μέσω τόσων προκλήσεων. Σε αυτούς που τήρησαν το προεκλογικό τους πρόγραμμα και έφεραν επενδύσεις και νέες δουλειές.

Οι δυσκολίες που έρχονται αυξάνουν τις ευθύνες: Αν δεν τις αναλάβουμε εμείς τότε ποιος; αναρωτήθηκε, δηλώνοντας ότι στις εκλογές δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση αλλά και κυβερνήτη του τόπου.

Βρισκόμαστε ξανά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, είπε στην αρχή της ομιλίας του. Μετά από 12 χρόνια η Ελλάδα ανέκτησε την οικονομική της ανεξαρτησία, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Μέσα σε τρία χρόνια ξεπεράσαμε την πανδημία, ενώ αντισταθήκαμε στις μεταναστευτικές ροές σε Εβρο και Αιγαίο. Και τις ίδιες ώρες η χώρα εργάστηκε και πρόκοψε και σχεδιάζει μια δεκαετία προκοπής.

Χάρις στους πολίτες σταθήκαμε όρθιοι και η πατρίδα σήμερα είναι πιο ισχυρή, τόνισε αλλά δήλωσε ότι υπάρχουν νέα σύννεφα με την σύγκρουση στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο παραμένοντας ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν, αναπνέοντας τον αέρα μιας δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι' αυτούς και τις οικογένειες τους, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και δημαγωγία, ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες, υπογράμμισε και σημείωσε πως ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή εποπτεία, ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τόνισε: είναι τέταρτη χρονιά ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και ξέρω ότι οι μήνες που ακολουθούν είναι προεκλογικοί. Το ερώτημα είναι αν συνεχίζουμε μπροστά ή μένουμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά, είπε.

 Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλώνοντας ότι δεν θα γίνει «επισπεύδων πολιτικής ανασφάλειας» 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έγιναν όσα είχε υποσχεθεί στην πρώτη του επίσκεψη στη ΔΕΘ. Οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν και σχεδόν κανείς δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει την περιουσία του στα παιδιά του.

Η ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι φέτος η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 5%, οι εξαγωγές κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ γίνονται συνεχώς επενδύσεις. Εκανε εκτενή αναφορά στις κινήσεις της κυβέρνησης και σε επιτεύγματα όπως η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των μισθών και η αντιμετώπιση του θέματος των εκκρεμών συντάξεων.

Μίλησε για τις δράσεις στον χώρο της υγείας, στη σκιά της πανδημίας αλλά και το μεγάλο αριθμό προσλήψεων στο χώρο της Παιδείας. Για το χώρο της Αμυνας επεσήμανε ότι αγοράστηκαν τα αεροσκάφη Rafale, ενώ κατασκευάζονται ήδη οι δυο πρώτες φρεγάτες στη Γαλλία.

«Η άμυνα θέλει σύνορα απαραβίαστα», τόνισε και στην προσπάθεια συμμετέχουν οι συνοριοφύλακες που προσλήφθηκαν αλλά και ο φράχτης στον Εβρο. Είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 80% οι προσφυγικές ροές.

Η Τουρκία

Ως προς τις προκλήσεις της Τουρκίας δήλωσε ότι απάντησή μας είναι η επιφυλακή μας, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, οι συμμαχίες μας και κυρίως η ενότητα του λαού. «Ας σταματήσουν οι γείτονες να ανιστόρητα πυροτεχνήματα για εσωτερική κατανάλωση. Δεν μας φοβίζουν και δεν μας πτοούν. Στις απειλές αυτές απαντά μια ελληνική λέξη: «Οχι κ. Ερντογάν» ή για να το πω καλύτερα: «τα νταιλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Ξέρω καλά τα βήματα που γίνονται αλλά ξέρω καλά και τα άλματα που απαιτούνται, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Παραδέχτηκε ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί και γι’ αυτό σημείωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να κάνει διαρκή αντιπολίτευση στα προβλήματα και να μην συνθηκολογεί με τις αστοχίες της. Παραδεχόμαστε τα λάθη μας και δίνουμε μάχη για να μετατρέπονται σε διδάγματα που θα οδηγήσουν στην υπέρβαση. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Πολιτική Προστασία. Μετά τις περσυνές φωτιές έγινε υπουργείο και υπήρξε πρόοδος.

Η υπόθεση Ανδρουλάκη

Ο πρωθυπουργός στην κατηγορία των λαθών ενέταξε και το επεισόδιο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Μίλησε για «επιχειρησιακό λάθος» και είπε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε άμεσα την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη». Παράλληλα, με ΠΝΠ επιχειρήθηκαν αλλαγές στην ΕΥΠ. «Τώρα το θέμα είναι στην Δικαιοσύνη και την ευθύνη της Βουλής. Προσοχή: η λειτουργία της ΕΥΠ θα είναι πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί, όχι να βαλτώσει. Αυτό έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η επικαιρότητα να εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια, τις φήμες και τα σενάρια, ειδικά όταν κάτι τέτοιο θα επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδος», συμπλήρωσε.

Η ενεργειακή κρίση

«Η απάντηση πρέπει να είναι και ευρωπαϊκή», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η Ρωσία θέλει η ενεργειακή ανασφάλεια να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα πολύ δύσκολο χειμώνα», τόνισε αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον θύτη να επιβάλει τον εκβιασμό του στα θύματα και να μην δεχτούμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή. «Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σε αυτόν που την προκαλεί, το κ. Πούτιν. Η απάντηση πρέπει να είναι ώριμη και δημοκρατική».

Στη μάχη της ενέργειας πρώτοι ξεδιπλώσαμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης. Η λύση, όμως δεν θα είναι επαρκής αν δεν είναι ευρωπαϊκή. Χαίρομαι γιατί οι Βρυξέλλες κινούνται προς την κατεύθυνση των προτάσεών μας. «Σε εθνικό επίπεδο αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς».

«Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής και το κάνουμε», είπε. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, συμπλήρωσε.

Από τον Οκτώβριο έρχονται κίνητρα και αντικίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας από τους πολίτες. Θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Όταν όμως η τιμή του έχει αυξηθεί 10 φορές καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει το κόστος.

 

 περισσότερα σε λίγο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v