Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγκρουση... διαρροών στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές

Ενταση μετά την κατάθεση Γ. Ρουμπάτη. «Ρεσιτάλ παραπληροφόρησης» κατήγγειλε ο ίδιος. Γιατί δήλωσε ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ο Στ. Πιτσιόρλας.

Σύγκρουση... διαρροών στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές

Με επίκληση του απορρήτου α λα καρτ συνεχίζεται η προσπάθεια να πέσει φως στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη - Κουκάκη, που οδήγησε προ μηνός στις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Η προσπάθεια περιορίζεται μόνο στην Εξεταστική Επιτροπή, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απέρριψε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να συζητηθεί και η νέα καταγγελία παρακολούθησης, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη, μέσω του παράνομου λογισμικού Predator.

H απόρριψη προκάλεσε την οργή του κ. Τσίπρα, ο οποίος, με δημόσια δήλωσή του, απέδωσε την εξέλιξη στον κ. Μητσοτάκη: «Φοβάται την αλήθεια, φοβάται την κοινοβουλευτική διαδικασία. Φοβάται ακόμη και τους δικούς του βουλευτές, που ο ένας μετά τον άλλον δηλώνουν πλέον δημόσια ότι δεν υπάρχει απόρρητο της ΕΥΠ έναντι της Βουλής», τόνισε.

Στελέχη από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στην εκτίμηση ότι το Μαξίμου αρνείται να συνεδριάσει εκ νέου η Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς δύο εκ των «γαλάζιων» βουλευτών που μετέχουν σ' αυτή, ο Κώστας Τζαβάρας και η Όλγα Κεφαλογιάννη, δήλωσαν δημοσίως ότι η διαφάνεια και η δημοκρατία υπερέχουν του απορρήτου.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ωστόσο, ακόμα και ο περιορισμός της διερεύνησης (με ή χωρίς εισαγωγικά) από την Εξεταστική Επιτροπή «σκοντάφτει» στους εξής κυβερνητικούς χειρισμούς:

  • Ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, δηλαδή ο πρωθυπουργός, δεν αίρει το απόρρητο «έστω και για την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη», με αποτέλεσμα «αντί για φως να έχουμε παρατεταμένο σκοτάδι».
  • Ενώ η Εξεταστική ψηφίσθηκε για τη διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων, δηλαδή τις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, η κυβερνητική πλειοψηφία πέτυχε τη διεύρυνση της υπό εξέταση χρονικής περιόδου, καλώντας να καταθέσουν τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρο Δραβίλλα (2012-2015) και Γιάννη Ρουμπάτη (2015-2019).
  • Η κυβέρνηση εξακολουθεί να καλεί τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί κατ' ιδίαν, παρότι: πρώτον, η ενημέρωση έχει απαγορευτεί δια νόμου από τον Μάρτιο του 2021 και, δεύτερον, επίμονες δημοσιογραφικές πληροφορίες (στα ΝΕΑ) αναφέρουν ότι ο φάκελος με τα στοιχεία των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη - Κουκάκη… έχει καταστραφεί «από τεχνικό λάθος».

Γ. Ρουμπάτης: Τι είπα και τι δεν είπα ποτέ

Η επιμονή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να καλέσει στην Εξεταστική τον κ. Ρουμπάτη εξηγήθηκε χθες, όταν «γαλάζιες» διαρροές από τη συνεδρίαση του απέδωσαν αναφορές για την παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα, οδηγώντας τον τελευταίο να δηλώσει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Το αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστεί ο κ. Ρουμπάτης να εκδώσει ανακοίνωση καταγγέλλοντας «ρεσιτάλ παραπληροφόρησης».

Αναλυτικά:

Κατά τις «γαλάζιες» διαρροές ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να κατέθεσε: «Με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα (σ.σ. από επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ), τον προήγαγε σε υφυπουργό, γεγονός που με ανάγκασε να σταματήσω την παρακολούθησή του λίγες ημέρες νωρίτερα».

Στη δήλωση του ο κ.Ρουμπάτης τόνισε: «Ουδέποτε κατέθεσα κάτι τέτοιο. Αυτό που είπα, είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη. Τόνισα επίσης ότι ποτέ δεν επανήλθα, γιατί είχα όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πιτσιόρλας είχε εμπλακεί ως ιδιώτης στην επιχειρούμενη επένδυση Καταριανών συμφερόντων στη Ζάκυνθο και στην Οξυά πριν από το 2015 και παρακολουθήθηκε εμμέσως από την ΕΥΠ, η οποία ασχολήθηκε με την υπόθεση.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είπε από το βήμα της Βουλής, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στα τέλη Αυγούστου, πως εάν ως πρωθυπουργός, αμέσως μετά τις εκλογές του 2015 και ενώ είχε οριστεί επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Πιτσιόρλας, είχε δώσει εντολή να σταματήσει η παρακολούθηση της υπόθεσης, θα ξεσπούσε σάλος.

Ο κ. Πιτσιόρλας, μετά τις παραπάνω διαρροές ότι ήταν σε παρακολούθηση αν και επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, έκανε γνωστό ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, ο κ. Ρουμπάτης διέψευσε και άλλο σημείο των διαρροών: «Ουδέποτε στην κατάθεσή μου αναφέρθηκα σε ‘Συριακά Κεφάλαια’ που επιδίωξαν να αγοράσουν νησίδες στο Ιόνιο. Μίλησα για κεφάλαια από εκπεσόντα ηγέτη χώρας του Κόλπου, τα οποία διαχειρίζονταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Λιβανέζοι και Σύροι υπήκοοι. Το 2013, η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε ενημερώσει την ΕΥΠ για μεγάλα ποσά που οι ίδιοι άνθρωποι διακινούσαν για την αγορά μεγάλων εκτάσεων στην Ελλάδα», δήλωσε.

Νωρίτερα, στην αρχή κιόλας της κατάθεσής του, είχε υποστηρίξει ότι «ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής δεν ισχύει κανένα απόρρητο και δεν το επικαλούμαι, θα πω ό,τι γνωρίζω».

«Στημένο σκηνικό»

«Το σκηνικό στήθηκε και τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση θα προβάλουν αύριο (σ.σ. σήμερα) τη δήλωση του κ. Πιτσιόρλα. Κανείς δεν θα αναρωτιέται γιατί παρακολουθήθηκαν οι Ανδρουλάκης - Κουκάκης», έλεγαν αργά το βράδυ βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε: «Επιβεβαιώθηκε και μάλιστα με τρόπο πανηγυρικό ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν ήταν νόμιμη. Με κατηγορηματικό τρόπο. Και το δεύτερο που προέκυψε είναι ότι η έντυπη μορφή ενός φακέλου που τηρείται στην ΕΥΠ δεν έχει καμία σχέση με τον ηλεκτρονικό φάκελο. Δεν πάει μαζί, άρα δεν καταστρέφεται και μαζί».

Σήμερα η κατάθεση Κοντολέοντος

Όσο για την κατάθεση του κ. Κοντολέοντος, άρχισε μεν χθες το βράδυ αλλά διακόπηκε για σήμερα, λόγω του προχωρημένου της ώρας. Ο πρώην διοικητής τη ΕΥΠ επέμεινε στο απόρρητο και δήλωσε ότι δεν είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v