Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Απολύτως θωρακισμένη η χώρα απέναντι σε υβριδικές απειλές

Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τι είπε για τις τοποθετήσεις Ανδρουλάκη. Κανένα ρήγμα στην κυβέρνηση. Όχι μέτρα ιδιωτικού χαρακτήρα για τους ιδιώτες στο ενεργειακό.

Οικονόμου: Απολύτως θωρακισμένη η χώρα απέναντι σε υβριδικές απειλές

Για τη νέα τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη από τη ΔΕΘ για το πρόσωπο που θα αναλάβει πρωθυπουργός μετά τις επόμενες εκλογές ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Πρωθυπουργό εκλέγει ο ελληνικός λαός. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει μια επιμονή πρώτα απ’ όλα να αποφεύγει την τοποθέτηση στα μεγάλα και σημαντικά που απασχολούν τους πολίτες, ενώ τελευταία ήρθε κοντά με τον κ. Τσίπρα στο θέμα των παρακολουθήσεων. Εκτός από το τι δεν θα κάνει, καλό είναι να αρχίσει να λέει και τι θα κάνει όσον αφορά την προοπτική κυβερνησιμότητας της χώρας. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι να διεκδικήσουμε ισχυρή εντολή για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, όχι κατ’ ανάγκη με πρόσωπα από ένα μόνο κόμμα».

Σχετικά με την πρόταση Ανδρουλάκη να εξεταστούν πολιτικά πρόσωπα -ακόμα και ο πρωθυπουργός- στην Ευρωβουλή, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει αναλυτικά για το θέμα της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση συμβάλλει με όλους τους τρόπους να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, εντός του συγκεκριμένου πλαισίου που διέπει την ΕΥΠ. Η ελληνική Πολιτεία είναι πάντα πρόθυμη να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε αρχή για ζητήματα κακόβουλων λογισμικών. Θυμίζω ότι υπήρξε και έγγραφη απάντηση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας σε υπηρεσιακό παράγοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα».

Με αφορμή τις θέσεις του Κώστα Καραμανλή και της Όλγας Κεφαλογιάννη για την ανάγκη άρσης του απορρήτου και ερωτηθείς για ενδεχόμενο ρήγμα στην κυβέρνηση, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «δεν διαπιστώνουμε κανένα ρήγμα. Συμφωνούμε όλοι ότι δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση, πάντα στο πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες και οι διαδικασίες στη δημοκρατία».

Παράλληλα, για την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα επί κυβέρνησης Τσίπρα, είπε: «Σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε στα δημοσιεύματα, καταλαβαίνει κανείς ότι για άλλα πράγματα πήγαινε η εξεταστική επιτροπή και άλλα βγαίνουν στο φως. Ανάμεσα στα άλλα, αναδεικνύεται η υποκρισία του κ. Τσίπρα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποδεικνύεται ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολιτικά πρόσωπα, προκύπτει ότι ο κ. Πιτσιόρλας δεν είχε ιδέα για την παρακολούθησή του. Επίσης, υπήρχε μια συνεχής ενημέρωση του κ. Τσίπρα από την ΕΥΠ. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις που προκύπτουν… Δεν έχω δει να διαψεύδεται η παρακολούθηση Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ επί ημερών Τσίπρα. Αυτό είναι το βασικό γεγονός της δημόσιας συζήτησης».

Για το ενδεχόμενο σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις καταγγελίες Σπίρτζη περί παρακολούθησής του, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμιά αντίρρηση να κινηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες» και υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εξεταστική επιτροπή. Τόνισε δε εκ νέου πως «δεν νομίζω ότι αμφισβητείται πουθενά ότι η επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη ήταν απολύτως νόμιμη. Αν κάποιος την αμφισβητεί, δεν έχει παρά να προσφύγει στη δικαιοσύνη».

Αναφορικά με την πληροφορία ότι υπήρξε σε προηγούμενο διάστημα απόπειρα υβριδικής επίθεσης και επιρροής από πλευράς Ρωσίας με γενναία χρηματοδότηση σε 24 χώρες, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε: «Περιμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη. Στη χώρα μας έχουμε ως δεδομένο τη δίωξη από τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ Ρώσου ολιγάρχη που επιχείρησε να καταρτίσει δίκτυο τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα με 10 εκατομμύρια για να στηρίξει τη ρωσική προπαγάνδα. Η χώρα μας είναι απολύτως θωρακισμένη με τη θεσμική της διαδικασία για να αντιμετωπίσει τέτοιες απειλές… Περιμένουμε με ενδιαφέρον τι είναι αυτά που δημοσιεύονται στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους πολιτικούς και η ΝΔ από τα πρώτα κόμματα που έχουν ταχθεί με σαφήνεια απέναντι στον αναθεωρητισμό και στη λογική που έχει για τη διεθνή νομιμότητα ο πρόεδρος Πούτιν. Δεν υπάρχουν αστερίσκοι, είμαστε με τη νομιμότητα και τη δημοκρατία».

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να στηρίζει την κοινωνία. Η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί και θα είναι όσον αφορά τα νοικοκυριά οριζόντια. Από εκεί και πέρα θα μπουν κάποια κίνητρα επιβράβευσης, ως μπόνους για όσους πετυχαίνουν κάποιους στόχους εξοικονόμησης».

Για την πρόταση της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, έκανε λόγο για πολλές από τις προτάσεις που είναι στην κατεύθυνση που κινείται η ελληνική κυβέρνηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητάμε για μέτρα ιδιωτικού χαρακτήρα για τους ιδιώτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v