Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Κοντολέων: Μιλούσα με Γεραπετρίτη-Δημητριάδη, δεν ενημέρωσα τον πρωθυπουργό

Επέμεινε για παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη λόγω “εθνικού λόγου” χωρίς να τον αναφέρει “λόγω απορρήτου”, o πρώην διοικητή της ΕΥΠ στη σημερινή κατάθεση του, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Π. Κοντολέων: Μιλούσα με Γεραπετρίτη-Δημητριάδη, δεν ενημέρωσα τον πρωθυπουργό

“Στην προσπάθεια του να καλύψει τον πρωθυπουργό, τον εξέθεσε”, εκτιμούν μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής από την αντιπολίτευση, σχολιάζοντας τη σημερινή κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Η κατάθεση του είχε ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι επί ημερών του έγιναν οι παρακοουθήσεις των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη από την Υπηρεσία, ενώ ο ίδιος παραιτήθηκε όταν έγιναν οι αποκαλύψεις στις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από βουλευτές άνω των δύο κομμάτων, ο κ. Κοντολέων:

- Επέμεινε ότι δεν είχε ενημερώσει για τις παρακολουθήσεις τον κ. Μητσοτάκη. Επίσης, ότι ο πρωθυπουργός δεν τον ρώτησε ούτε όταν αποκαλύφθηκαν.

Το ερώτημα, εν προκειμένω, που θέτουν βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι γιατί ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στη Βουλή για “εθνικό λόγο” αφού δεν είχε ρωτήσει καν τον διοικητή της ΕΥΠ τους λόγους παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη;

- Απάντησε ότι ενημέρωνε καθημερινά τον τότε Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού (ο οποίος παραιτήθηκε την ίδια ημέρα με τον ίδιο), Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τους οποίους μάλιστα συναντούσε πολλές φορές.

Φέρεται να διευκρίνισε ότι οι επικοινωνίες τους αφορούσαν οργανωτικά θέματα, χωρίς να απαντήσει εάν είχαν σχέση και με τις επίμαχες παρακολουθήσεις.

- Επικαλούμενος, εκ νέου, το “απόρρητο” δεν αποκάλυψε τον “εθνικό λόγο” για τον οποίον παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά είπε ότι θα το ξαναέκανε. Κατά άλλες πληροφορίες, δεν επανέλαβε ότι η εν λόγω παρακολούθηση έγινε επειδή το ζήτησαν ξένες πρεσβείες - όπως φέρεται να είχε πει στη Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στα τέλη Ιουλίου.

Επισημαίνεται η παρατήρηση μέλους της Εξεταστικής από την αντιπολίτευση: “Αυτά μας είπε ο κ. Κοντολέων. Αν αποδεχθούν αναληθή, υπάρχουν ποινικές ευθύνες”.

“Σκοτεινοί κύκλοι και συμφέροντα”

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε on camera:

«Αποδείχθηκε από την εξέταση του κ. Κοντολέοντα ότι η επίκληση του απορρήτου δεν είναι απλώς μια απαράδεκτη πρακτική ώστε να μην απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα που θα εξέθεταν την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη για την εμπλοκή του στην παρακολούθηση των κ.κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

Η επίκληση του απορρήτου από τον κ. Κοντολέοντα αλλά και από όλα τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν σχέση με τις συγκεκριμένες παράνομες παρακολουθήσεις, αποτελεί πραγματική βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η κυβέρνηση θέλει μια ΕΥΠ, θέλει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, όχι στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος αλλά στην υπηρεσία σκοτεινών κύκλων και σκοτεινών πολιτικών συμφερόντων, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για την πολιτική τους κατίσχυση».

On camera δήλωση έκανε και η βουλευτής-μέλος της Επιτροπής, Ευαγγελία Λιακούλη:

“Πολύτιμος μάρτυρας τελικά ο κ. Κοντολέων, παρά την επίκληση του απορρήτου. Δεν ενημέρωσε ο ίδιος τους κ.κ. Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη και Δημητριάδη για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη. Τότε ποιος τους ενημέρωσε; Ποια άλλη πηγή γνώριζε για την παρακολούθηση;

Επίσης υπάρχει αποδεικτικό έγγραφο για την καταστροφή τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του έντυπου αρχείου. Αναμένεται συνέχεια…”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v