Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο παιχνίδι του κέντρου επιμένει η ΝΔ

Οι προτεραιότητες και η στρατηγική στον δρόμο προς τις κάλπες. Η κοινωνική πολιτική και η σημασία των πρώτων εκλογών. Η απάντηση στις… ασάφειες της αντιπολίτευσης και οι περιοδείες που προγραμματίζει ο Κ. Μητσοτάκης.

Στο παιχνίδι του κέντρου επιμένει η ΝΔ

Την προεκλογική στρατηγική για τους επόμενους κρίσιμους μήνες χαράζουν Μέγαρο Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία, σε μια ιδιόμορφη χρονική συγκυρία. Εν μέσω της σφοδρής ενεργειακής κρίσης, με απρόβλεπτη την εξέλιξη και τις συνέπειές της και με πολλά σημαντικά ζητήματα να δοκιμάζουν τις κυβερνητικές αντοχές -πρώτο μεταξύ αυτών οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του αναζητούν τον τρόπο μέσω του οποίου θα κερδίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα εξασφαλίσουν την προοπτική αυτοδυναμίας στις κάλπες.

Το κλείσιμο της αυλαίας της ΔΕΘ και τα… αποκαλυπτήρια όλων των πολιτικών αρχηγών σηματοδοτούν ουσιαστικά την έναρξη της πολύμηνης προεκλογικής περιόδου και στην Πειραιώς αισιοδοξούν ότι η δεύτερη συνεχόμενη εντολή διακυβέρνησης της χώρας είναι απολύτως εφικτός και ρεαλιστικός στόχος.

Μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το πολιτικό τοπίο πλέον είναι σαφές (εκλογές στο τέλος της τετραετίας, με τον ίδιο εκλογικό νόμο και χωρίς ανασχηματισμό) και τα διλήμματα έχουν τεθεί ενώπιον των πολιτών, οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν ποια κυβέρνηση θέλουν για την επόμενη τετραετία.

Αυτή τη στιγμή, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «υπάρχει μία και μοναδική πρόθεση διακυβέρνησης, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτοδύναμη τη ΝΔ. Απέναντι δεν υπάρχει άλλη πρόταση», σημειώνουν και εξηγούν:

Από τη μία ο Νίκος Ανδρουλάκης, «που εντελώς θολά, διατυπώνει -όπως λέει- πρόταση για μια σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζει με ποιον θα κάνει κυβέρνηση, ποιον πρωθυπουργό, τι πρόγραμμα και ποιες προγραμματικές συγκλίσεις».

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας, «που επικαλείται την προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά με ποιον; Το ΚΚΕ λέει όχι, ενώ ο Βαρουφάκης θέλει να τεθεί ξανά, ως βάση συζήτησης, η περίοδος του 2015. Με ποιον, λοιπόν, ο Τσίπρας θα σχηματίσει κυβέρνηση;», είναι το ερώτημα που διατυπώνουν στην κυβέρνηση.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί στο χώρο του κέντρου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τοποθέτησή του στη ΔΕΘ, έδειξε ότι είναι σταθερά προσανατολισμένος σ' αυτόν». Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι η δέσμη 21 μέτρων στήριξης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «έχει στόχο την ανακούφιση κυρίως των οικονομικά πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, τη μεσαία τάξη, τους νέους και τους συνταξιούχους».

«Κοινωνικά και κεντρώα»

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (ο οποίος βρίσκεται συστηματικά στο κυβερνητικό στόχαστρο) «προσεγγίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ενοχλεί τους κεντρώους ψηφοφόρους που ήταν και παραμένουν απέναντι στον Τσίπρα».

Κάτι που προσδοκούν ότι θα επιφέρει οφέλη προς την κυβερνώσα παράταξη, η οποία θα συνεχίσει μέχρι τις εκλογές «κοινωνικά και κεντρώα». Με έμφαση, δηλαδή, στην κοινωνική πολιτική και τη στήριξη της κοινωνίας, με κύριους αποδέκτες τους μικρομεσαίους.

«Για όσο διαρκεί η κρίση, θα είμαστε στο πλευρό των πολιτών… Η οικονομική ανάπτυξη που πετυχαίνουμε είναι για να την επιστρέφουμε στην κοινωνία, για να τη δυναμώνουμε συνολικά», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναγνωρίζοντας την «αχαρτογράφητη» κατάσταση που έχουμε μπροστά μας και για την οποία -όπως είπε- η κυβέρνηση κρατά εφεδρείες.

Στη Νέα Δημοκρατία δίνουν μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Προκειμένου δε να αποτραπεί η λογική της «χαλαρής ψήφου», θα ενταθεί η εκστρατεία ενημέρωσης των ψηφοφόρων για τον κίνδυνο ακυβερνησίας. «Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη σαν την τελική κάλπη, με στόχο να λάβει η ΝΔ ένα ποσοστό που θα μας επιτρέψει στις επόμενες εκλογές να εκλεγούμε αυτοδύναμοι», υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές.

Δεδομένου δε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ακραιφνώς προεκλογικοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος θα περιοδεύουν ανά δεκαπενθήμερο σε όλη τη χώρα. «Άλλωστε έχουμε να προβάλουμε έργα σε κάθε περιοχή», τονίζουν.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, σημαντική εκτιμάται ότι θα είναι η συμβολή του… δοκιμασμένου επικοινωνιολόγου Έρικ Παρκς, ο οποίος επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συμβάλει με τις γνώσεις και την εμπειρία του στον πολλαπλό -σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις- εκλογικό αγώνα του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v