Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Κοστολογημένο στα 5,6 δισ. ευρώ το πρόγραμμά μας

«Εχουμε σήμερα ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε τις αδικίες στη μεσαία τάξη. Πρωταγωνιστεί στην αισχροκέρδεια η ΔΕΗ. Δεν περιμένω απολύτως τίποτα από την Εξεταστική Επιτροπή, είναι παρωδία». Το μήνυμα για το 40% της Εθνικής.

Τσίπρας: Κοστολογημένο στα 5,6 δισ. ευρώ το πρόγραμμά μας

«Κατηγορούν εμάς για τον κίνδυνο να οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια αυτοί που μας οδήγησαν σ' αυτά το 2009 και ακολουθούν την ίδια πολιτική», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας για το κόστος των παροχών που ανακοίνωσε χθες.

«Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Το πρόγραμμά μας είναι πλήρως κοστολογημένο, φτάνει τα 5,6 δισ. ευρώ. Δεν διαφέρει πολύ στο ύψος του από αυτά που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Αυτό που διαφέρει είναι το σχέδιο και το μοντέλο.

»Ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα μοντέλο στην κρίση: παίρνει χρήματα από τον φορολογούμενο με την έμμεση φορολογία για να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στο ρεύμα. Εμείς έχουμε άλλο μοντέλο: Θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια για να δώσουμε ανάσα σε μισθωτούς και μεσαίους.

»Το τελευταίο εξάμηνο οι φόροι αυξήθηκαν 7 δισ. ευρώ. Ο ίδιος λέει ότι έδωσε 50 δισ. από την έναρξη της πανδημίας. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Ξέρουμε που πήγαν τα 7 δισ., σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς».

Οι υποκλοπές

«Το ζήτημα αφορά την ίδια τη δημοκρατία. Τόσο εγώ όσο και όλη η αντιπολίτευση μιλάμε σωστά για εκτροπή. Ο κ. Μητσοτάκης από τη στιγμή που παραδέχτηκε ότι παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός και δημοσιογράφος, αλλά και ο Χρ. Σπίρτζης, με το ίδιο παράνομο λογισμικό δεν μπορεί να ρίχνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Είναι πολιτική δειλία.

»Η ΚΟ της ΝΔ αποδέχεται την ευθύνη με τη στάση της και γίνεται από σκάνδαλο Μητσοτάκη σκάνδαλο ΝΔ.

»Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε παραίτηση του πρωθυπουργού και αλλαγή με βάση τα προβλεπόμενα. Θα ήθελα να πάω σε εκλογές με αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη με όσα τον βαραίνουν».

Αναφορικά με το ερώτημα γιατί δεν πάει στην ΠτΔ, απάντησε: «Δεν μπορώ να θέσω κάτι. Δεν μπορώ να ζητήσω να παραιτήσει τον πρωθυπουργό. Περιμένω όμως μια δημόσια τοποθέτηση για το κρίσιμο ζήτημα της επίκλησης του απορρήτου».

Απαντώντας για το θέμα του Στ. Πιτσιόρλα, δήλωσε ότι «η ΕΥΠ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε με βάση το γράμμα του νόμου. Ως πρωθυπουργός είχα θεσμική συμπεριφορά με τον διοικητή της. Δεν ήταν στην πολιτική ευθύνη του Μαξίμου, αλλά ο διοικητής για κρίσιμα θέματα με ενημέρωνε. 

»Αποφάσισε για θέμα οικονομικού εγκλήματος να διευρύνει έρευνα συμπεριλαμβάνοντας στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όχι υπουργούς. Εγώ δεν έδωσα εντολή, ενημερώθηκα αφού είχε δοθεί. Επραξα πιστεύω όπως έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός. Δεν πρόταξα το κομματικό συμφέρον ή τους φίλους, αλλά αυτό που απαιτούσε το δημόσιο συμφέρον. Ζήτησα ένα πράγμα: αν υπάρξει επιβαρυντικό στοιχείο να ενημερωθώ. Ποτέ δεν ενημερώθηκα για κάτι.

»Εμείς δεν καταστρέψαμε φακέλους. Το υλικό το είχε η Δικαιοσύνη και προχώρησε σε ποινικές διώξεις. Μεταξύ αυτών δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. 

»Είχα δώσει μάλιστα εντολή να ενημερώνεται η τότε αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν τακτικά από τον κ. Ρουμπάτη. Ολα αυτά είναι γνωστά και προσπαθούν τώρα να τα παρουσιάσουν ως κάτι νέο. Οσο προσπαθούν να κάνουν συμψηφισμούς, τόσο θα δείχνουν την ενοχή τους.

»Ο κ. Πιτσιόρλας έχει κάθε λόγο να αναζητήσει τις αιτίες για τις οποίες ερευνήθηκε. Το γεγονός όμως ότι δεν διώχθηκε ποινικά λέει πολλά.

»Εμείς δίνουμε όλες τις απαντήσεις. Εγώ ζήτησα Εξεταστική Επιτροπή για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήμασταν θεσμικοί. Συγκρίνεται αυτό με την ΝΔ που πήρε τον έλεγχο της ΕΥΠ και όταν πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί είπε δεν φταίω εγώ αλλά ο ανιψιός μου; Είναι θράσος και δειλία ταυτόχρονα. Η προσπάθεια φθηνού συμψηφισμού αποδεικνύει την ενοχή του. Δεν προσπαθεί να πείσει ο Μητσοτάκης ότι είναι αθώος, προσπαθεί να πει όλοι τα ίδια κάνανε. Είναι κατάντια οι άριστοι να είναι ίδιοι με τους κατσαπλιάδες. 

»Η εξεταστική επιτροπή είναι παρωδία. Με απόφαση της πλειοψηφίας δεν κλήθηκαν μάρτυρες, δημιουργούνται εντάσεις, είναι εξευτελισμός της διαδικασίας. 

»Ποινικές ευθύνες δεν θα έχουν όσοι πουν την αλήθεια. Ποινικές ευθύνες πιθανότητα θα έχουν όσοι ξέρουν την αλήθεια και την κρύβουν. Εχουμε αξιόποινη πράξη. Οσοι δεν λένε την αιτία για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και επικαλούνται γενικόλογα "εθνικό λόγο" επιβεβαιώνουν τις υποψίες μας ότι αυτοί είναι η κορυφή του παγόβουνου. Δεν μπορούμε να πάμε με τέτοιο ανοιχτό θέμα στις εκλογές. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βγει στο φως η αλήθεια». 

Η απάντηση στο Euro2day.gr για την Εθνική Τράπεζα

«Είναι κρίσιμο ζήτημα. Υπήρξα καθαρός: οι τράπεζες επιβιώνουν γιατί ο μέσος φορολογούμενος μάτωσε με δισεκατομμύρια ευρώ στήριξης, τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, αναβαλλόμενος φόρος 14,5 δισ., εγγυήσεις 18 δισ. από το πρόγραμμα Ηρακλής (με κίνδυνο μέρος αυτού του ποσού να εγγραφεί στο Δημόσιο Χρέος).

»Δεν μπορεί αυτός που βάζει λεφτά να μην έχει δικαίωμα. Εικάζω ότι ένας από τους λόγους που θέλει ο Κ. Μητσοτάκης να μείνει στην καρέκλα του είναι για να ολοκληρώσει ένα ακόμα μεγάλο ντιλ. Το πρώτο ήταν η εκχώρηση της Επικουρικής Ασφάλισης σε fund, το δεύτερο η ΑΜΚ της Πειραιώς (δεν ξεχνάμε τι έγινε εκεί), ένα τρίτο ήταν η ΔΕΗ και πάμε τώρα για ένα τέταρτο.

»Είμαι σαφής: είναι κρίσιμο για την επόμενη μέρα της οικονομίας και το μήνυμα είναι σαφές: δεν είναι περιουσία οικογενειακή του Κ. Μητσοτάκη τα χρήματα του φορολογούμενου που έσωσαν τις τράπεζες.

»Με το 40% της ΕΤΕ στο Δημόσιο, είναι ζήτημα της διοίκησης να λειτουργήσει για το συμφέρον του μεγαλομετόχου, που είναι το Δημόσιο, παίρνοντας πρωτοβουλίες. Το σχέδιο είναι σαφές, δεν υπερβαίνει το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και πιστεύω ότι με αυτό μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να δώσουμε ανάσα στην οικονομία. Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει προοπτική αν δεν έχει χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Η μεσαία τάξη και οι «εγγυήσεις»

«Το έχω πει επανειλημμένα, η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος στα μνημόνια. Και εμείς την αδικήσαμε, δεν ήταν επιλογή μας, ξεχνάτε τι περάσαμε, τότε που κάποιοι έλεγαν "Γερούν, γερά" και τι προσπάθεια χρειάστηκε για να καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία. Αδικήσαμε όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά για έναν εθνικό στόχο, την έξοδο από τα μνημόνια.

»Εχουμε σήμερα μια ηθική υποχρέωση, να αποκαταστήσουμε τις αδικίες. Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη για τη μεσαία τάξη, είδατε τι επιφύλασσε γι’ αυτή. Το λέγαμε ότι θα εξυπηρετήσει την ολιγαρχία.

»Υπάρχουν κοινοτικοί πόροι 80 δισ. ευρώ. Που είναι η μεσαία τάξη σ' αυτά; Τα πρώτα 450 εκατ. δανείων από το Ταμείο Ανάπτυξης θα τα πάρουν μόλις 13 επιχειρήσεις. Το σχέδιό μας έχει σημαντικές ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες. Πρέπει να έχουν αφορολόγητο. Πρέπει να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
Όλα αυτά βέβαια θα γίνουν παράλληλα να με την προσπάθεια να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή. Το αφορολόγητο για τους επαγγελματίες θα χτίζεται μέσα από αποδείξεις και πλαστικό χρήμα.

»Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών. Γνωρίζουμε, έχουμε κυβερνήσει, και ξέρουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος από τη διεύρυνση των ανισοτήτων.

»Τελικός κριτής είναι ο ελληνικός λαός. Αλλά εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι. Και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στην αρμόδια επίτροπο, θα αγωνιστούμε».

Η ΔΕH και το χρηματιστήριο ενέργειας

«Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ήταν σκανδαλώδης, χρήζει διερεύνησης. Το Δημόσιο πλήρωσε, αλλά απώλεσε ποσοστό στην Επιχείρηση. Ετσι, σήμερα η ΔΕH πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας. Εχει μια διοίκηση που έσπευσε επανειλημμένα να χειραγωγήσει τις μετοχές με προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών. Αυτά δεν είναι πολιτικά σφάλματα είναι αξιόποινες πράξεις.

»Με αύξηση κεφαλαίου η ΔΕH θα περάσει ξανά σε δημόσιο έλεγχο. Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Η μια μετά την άλλη, μεγάλες χώρες προχωρούν σε ραγδαίες κρατικοποιήσεις. Ο Μακρόν το έκανε πρώτος, ακολούθησε η Γερμανία. Δεν υπάρχουν ταμπού στα ζητήματα της ενέργειας όταν περνάμε τέτοια κρίση. Θα μπει τέρμα στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνιστή της ΔΕΗ».

Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο ενέργειας ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η λειτουργία του προσδιορίζεται από το target model που είναι κοινοτική οδηγία. Ο έλεγχος όμως είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπάρχει προθεσμιακή αγορά και διμερή συμβόλαια. Αυτά εδώ δεν υπάρχουν. Το 100% περνά από το χρηματιστήριο ενέργειας. Η χώρα μας έχει ρηχή ολιγοπωλιακή αγορά και μπορεί να υπάρξουν εύκολα φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών όταν η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια, και αυτό συμβαίνει.
Υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης, αλλά και το δικαίωμα για αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, όπως έκαναν Ισπανία και Πορτογαλία».

Η επόμενη κυβέρνηση

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση το να μην είναι πρωθυπουργός. Στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Η επιλογή μας για απλή αναλογική είναι συνειδητή. Αυτή θα είναι η νέα μεταπολίτευση, να συνεργαζόμαστε με βάση πολιτικές συγκλίσεις. Δεν δημιουργείται αστάθεια, δημιουργείται εμπιστοσύνη. Εχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε μια προοδευτική κυβέρνηση.

»Προφανώς θα συνεργαστώ με κόμματα που έχω πολιτικές διαφορές. Το βάρος του προγράμματος θα έχει να κάνει με το βάρος που θα δώσει ο λαός στα πολιτικά κόμματα.

»Δεν διεκδικούμε να είμαστε κυβέρνηση ηττημένων. Υπάρχει μια μόνο εκδοχή, να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι η ΝΔ πρώτη θα έχει την πρώτη εντολή, θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση με τον κ. Βελόπουλο».

Οι δημοσκοπήσεις

«Δεν τους έχω εμπιστοσύνη, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Λαμβάνω υπόψη τις τάσεις, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη σε δεκάδες μετρήσεις που διαμορφώνουν εικόνα διαφορετική από αυτή που συναντά κανείς με μια απλή βόλτα. 

»Υπάρχει δομική υποτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, που πιθανά δεν έχει να κάνει με δόλο αλλά με συστημικό πρόβλημα. Το 2019 έδιναν 25-26% και πήρε 32%. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις δημοσκοπήσεων που δεν είναι φωτογραφία της στιγμής, αλλά πλαστογραφία της στιγμής».

Η στέγη

«Η κυβέρνηση δεν ενέταξε τίποτα σχεδόν για το πρόβλημα στο Ταμείο Ανάκαμψης και μας παρουσίασε ένα πρόγραμμα που πιθανά ευνοεί τις τράπεζες. Πολλά λεφτά, 1,7 δισ. για πολύ λίγους, μόνο 100.000. Εχει ως πυρήνα τα χαμηλότοκα δάνεια. Θέλει να φορτώσει δάνεια τις νέες ηλικίες. Δεν λέει κουβέντα για το Airbnb και τις περιπτώσεις που εταιρείες έχουν δεσμεύσει εκατοντάδες ακίνητα και έστειλαν τις τιμές στο Θεό.

»Εμείς προτείνουμε διπλασιασμό επιδότησης ενοικίου και διεύρυνση ορίων για 400.000 νέους και παρέμβαση στο Airbnb με δυνατότητα αξιοποίησής του μόνο από φυσικά πρόσωπα, όπως έγινε στη Βαρκελώνη. Τρίτος άξονας η τράπεζα στέγης».

Η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή

«Μίλησα για μηχανισμό αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, όχι για αυτόματη. Κάποιοι λένε ότι η αύξηση των μισθών δημιουργεί πλήγμα στην παραγωγικότητα και άλλοι ότι η αύξηση των μισθών αυξάνει τη ζήτηση και την ανάπτυξη. Είναι συζήτηση που κάναμε όταν αποφασίσαμε μετά την έξοδο από τα μνημόνια να αυξήσουμε 11% τον κατώτατο μισθό. Αμέσως μετά είχαμε αύξηση της παραγωγικότητας, τονώσαμε την ενεργό ζήτηση.

»Όταν έχουμε πρωτοφανή πληθωριστική κρίση, που δεν μοιάζει με αυτή του 1980, θα πρέπει με μόνιμο μηχανισμό να καλύπτουμε τις απώλειες του κόσμου της εργασίας. Ετσι, πιστεύουμε ότι θα στηρίξουμε και την παραγωγικότητα».

Το χρέος

«Τα μέτρα έχουν κοστολογηθεί και αυτό δεν είναι υπερβολικό, κατά τι μεγαλύτερο από αυτό που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης, έχει όμως άλλη λογική.

»Η χώρα έχει το κεφάλι έξω από το νερό γιατί ρυθμίσαμε το χρέος. Εχουμε αφήσει 37 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Το επόμενο διάστημα για πολλά χρόνια, χάρη στη ρύθμιση που κάναμε, έχουμε χαμηλά επιτόκια για το μεγαλύτερο μέρος του χρέους.

»Υπάρχει βέβαια η αύξηση των επιτοκίων στις αγορές. Το κρίσιμο στοιχείο είναι να έχουμε το επιτόκιο σε ένα νούμερο που θα είναι βιώσιμο σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Χρειάζεται λοιπόν βιώσιμη ανάπτυξη. Ένα σχέδιο που δημιουργεί κέρδη για λίγους δεν δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη.

»Κανένας κρίσιμος θεσμικός επενδυτής δεν θα αφήσει τη χώρα αν δει ότι υπάρχει ένα κυβερνητικό σχέδιο για κανόνες δικαιοσύνης. Κάποιοι αετονύχηδες που θέλουν να κάνουν αρπαχτή για δυο χρόνια ας φύγουν, δεν τους χρειαζόμαστε».

Η Τουρκία και το «θα έρθουμε μια νύχτα»

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη ρητορική κλιμάκωση, αν και υπάρχει ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης και μεγάλη οικονομική δυσκολία στη γειτονική χώρα. Οι χαμηλές επιδόσεις σε επίπεδο δημοτικότητας μπορεί να  οδηγεί τον Ερντογάν στην ανάγκη να αλλάξει την ατζέντα. Δεν μπορούμε όμως να αγνοούμε αυτή την εικόνα.

»Πρέπει να δούμε με ποια στρατηγική θα την αντιμετωπίσουμε, ώστε να μην υπάρξει ένταση στο πεδίο.

»Ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγε για ένα "ήρεμο καλοκαίρι", αλλά είχαμε ρητορική ένταση και παραβιάσεις. Μας είπε μια εβδομάδα πριν "γιοκ" στον κ. Ερντογάν. Θα ήθελα να το λέει όχι στο κοινό του στη ΔΕΘ, αλλά όταν γίνονταν έρευνες από τα τουρκικά σκάφη ή όταν πέρασε το TurkAegean.

»Θα περίμενα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και να αφήνει δίαυλους επικοινωνίας. Η έλλειψη διαύλων είναι σοβαρή. Ένα επεισόδιο έντασης μπορεί να είναι αποτέλεσμα αδυναμίας επικοινωνίας και όχι συνειδητή επιλογή».

Η Ουκρανία

«Είμαστε ξεκάθαρα με την πλευρά του αμυνόμενου, αλλά πρέπει να βλέπουμε και τη γεωπολιτική σκοπιά. Εδώ ο μεγάλος χαμένος είναι η Ευρώπη, οικονομικά και γεωστρατηγικά. Δεν χάνουν οι ΗΠΑ, βλέπουμε ότι δεν χάνει οικονομικά και η Ρωσία. Υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας και στρατηγικής.

Βεβαίως θα υποστηρίξουμε τον αμυνόμενο, αλλά θα πρέπει να κάνουμε και το παν για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο και να επαναξιολογούμε τα μέτρα που πήραμε. Ηταν τελικά αποτελεσματικά τα μέτρα των κυρώσεων;

Ο κόσμος μας μπαίνει σε παρατεταμένο ψυχρό πόλεμο που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις. Η Ευρώπη πρέπει να έχει σαφή στρατηγική και να μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της. Αλλιώς σύντομα θα έχει υπαρξιακά προβλήματα».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v