Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κυνήγι του απορρήτου» και σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή

Θα ενημέρωνε τον Ν. Ανδρουλάκη λόγω «καινοτομίας» αλλά όχι για όλα, φέρεται να δήλωσε ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης. Παρέπεμψε στη δικαιοδοσία του πρωθυπουργού να άρει το απόρρητο. Του αποδίδεται και η απάντηση «εγώ τώρα είμαι πιο σχολαστικός για παρακολουθήσεις λόγω εθνικής ασφάλειας».

Στο «κυνήγι του απορρήτου» και σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή

Θα ενημέρωνε τον Νίκο Ανδρουλάκη εάν του το ζητούσε αλλά όχι για τους λόγους που ζητήθηκε από την εισαγγελέα η παρακολούθησή του και, πάντως, αυτή η επιλεκτική ενημέρωση (μόνο στον κ. Ανδρουλάκη) είναι “καινοτομία” και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλα πρόσωπα που επίσης τέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Αυτό ήταν, κατά τις διαρροές, το βασικό σημείο της κατάθεσης του νυν διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με πηγές (από τρία κόμματα) ο κ. Δεμίρης επικαλέσθηκε το απόρρητο και δεν αποκάλυψε τους λόγους παρακολούθησης, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΕΥΠ δεν μπορεί να στείλει κανένα σχετικό έγγραφο στην Επιτροπή. Σε ερώτηση πώς θα ενημέρωνε τον κ. Ανδρουλάκη εφόσον τηρεί το απόρρητο, φέρεται να απάντησε ότι “είναι καινοτομία”. Ενώ σε άλλη ερώτηση εάν ο ίδιος ζήτησε από τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον πρωθυπουργό, να άρει το απόρρητο, είπε πως εάν το έκρινε αναγκαίο ο πρωθυπουργός θα το έκανε μόνος του.

Ερωτηθείς εάν παρακολουθήθηκαν κι άλλοι πολιτικοί το προηγούμενο διάστημα, απάντησε (κατά τις διαρροές, πάντα) ότι δεν το γνωρίζει, ενώ διαβεβαίωσε ότι απ΄όταν ανέλαβε ο ίδιος την ΕΥΠ (αρχές Αυγούστου) δεν παρακολουθούνται.

“Ο κ. Δεμίρης είναι πιστός στην στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να συγκαλύψει την υπόθεση των παρακολουθήσεων”, δήλωσε αργότερα, on camera, o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. “Σε ό,τι αφορά στην υποχρέωση μαρτυρίας του αλλά και στην αποστολή που έχει αιτηθεί η Εξεταστική Επιτροπή για τα σχετικά έγγραφα από την ΕΥΠ, είπε ότι δεν πρόκειται να τα αποστείλει. Υπέπεσε σε πολλαπλές αντιφάσεις με μοναδικό στόχο και σκοπό να συγκαλύπτει την υπόθεση και να προστατευθεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει και την απόλυτη πολιτική ευθύνη για όλα τα αποτρόπαια που συμβαίνουν στο πολιτικό σύστημα σήμερα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Δεμίρης χαρακτήρισε “καινοτομία” την επιλεκτική ενημέρωση στον κ.Ανδρουλάκη, καθώς δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο, διάταξη, νόμος που να επιτρέπει στην ΕΥΠ να το πράξει. Κατά τις ίδιες πηγές, όταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε στον κ. Ανδρουλάκη, απάντησε: ”δεν γνωρίζω αν θα μπορούσα να τον ενημερώσω για όλα και δεν γνωρίζω αν θα μου επιτρεπόταν να τον ενημερώσω για τον λόγο που παρακολουθούνταν”.

«Δεν θα τον ενημερώσω λόγω απορρήτου για τους λόγους για τους οποίους παρακολουθείτο. Αν ήθελε ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο, θα το έκανε μόνος του και αν το άρει, θα θα ενημερώσω”.

Επίσης, ο κ. Δεμίρης τόνισε πως δεν υπάρχει ηλεκτρονικό αρχείο στην ΕΥΠ. Επίσης, ότι η ΑΔΑΕ έχει πάει δύο φορές στην ΕΥΠ και συνετάχθη από κοινού πρακτικό ελέγχου (σ.σ. της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ), αλλά χωρίς ενημέρωση διότι και στην ΑΔΑΕ επικαλέστηκε το απόρρητο.

Κατά τις ίδιες πηγές, από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τόνισε πως από τότε που ο ίδιος ανέλαβε την ΕΥΠ ερμηνεύει πιο σχολαστικά τα αιτήματα παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, σε σχέση με τους προκατόχους του. Κατόπιν και αυτών, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φέρεται προβληματισμένο για την παραμονή του στην Εξεταστική Επιτροπή.

Στελέχη κι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν τις παραπάνω διαρροές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v