Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Fake news από ΣΥΡΙΖΑ για ενεργειακό και ΕΣΥ

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις. Τι είπε για το νοσοκομείο «Αγία Σοφία», τις υποκλοπές και τις ιταλικές εκλογές.

Οικονόμου: Fake news από ΣΥΡΙΖΑ για ενεργειακό και ΕΣΥ

«Ο κ. Τσίπρας και γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν επανέλθει με ένταση στην ευκολία του ψέματος και του ασύστολου λαϊκισμού. Όμως, η χώρα μας έζησε αυτή την εμπειρία το 2010 και έμαθε από τα παθήματά της». Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και κατήγγειλε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για fake news στο ενεργειακό και στο ζήτημα έλλειψης αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία».

Για το ενεργειακό, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «ενώ οι κρίσεις ακρίβειας είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό, κάποιοι εδώ επιχειρούν να τις παρουσιάσουν ως ελληνικό ζήτημα. Ο κ. Τσίπρας επιμένει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, επαναλαμβάνει τα ίδια ακόμα και όταν διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα». Έκανε δε λόγο για 5 ψέματα του τ. πρωθυπουργού:

«1. Ισχυρίζεται ότι υπάρχει το 2022 διπλασιασμός στις αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως αυτές είναι λιγότερες από εκείνες που γίνονταν επί κυβέρνησής του, όταν μάλιστα δεν είχαμε ενεργειακή κρίση.

2. Ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση ανέχεται και επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Όμως, η Κυβέρνηση έλαβε μια σειρά μέτρων για το αντίθετο, όπως την έκτακτη εισφορά 90% στα υπερέσοδα παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων που έχει αποδώσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία διαθέτουμε για τη στήριξη της κοινωνίας.

3. Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα υστερεί στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι ανήκει στις πρώτες χώρες της Ευρώπης, διαθέτοντας το 3,7% του ΑΕΠ της.

4. Ισχυρίζεται ότι έχουμε την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη. Όμως τον Αύγουστο η Ελλάδα ήταν η τρίτη πιο φτηνή χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε επίπεδο λιανικής τιμής.

5. Διερωτήθηκε ότι αφού κρατικοποιήθηκε η γερμανική εταιρεία ενέργειας, γιατί όχι και η ΔEΗ. Όμως στη Γερμανία αυτό συνέβη για να μην καταρρεύσει η εταιρεία και μην παρασύρει ολόκληρη την αγορά. Εδώ καταρρέει η ΔEΗ και χρειάζεται κρατικοποίηση;».

Όσον αφορά το πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία», ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε πως «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα παρέδωσε το 2019 το "Αγία Σοφία" με λίστα 2.853 χειρουργείων, χωρίς μάλιστα να έχει μεσολαβήσει πανδημία. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Σχετικά με τις δηλώσεις του συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο ηγετών στην Πράγα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Ο πρωθυπουργός υπήρξε απόλυτα σαφής, με τεκμηριωμένο λόγο και επιχειρήματα, στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού. Το πλαίσιο το έχει θέσει με σαφήνεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ενδεχόμενη συνάντηση». Για τυχόν θερμό επεισόδιο, είπε ότι «πάντα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση αποτελεσματικά, επ’ ωφελεία των εθνικών μας συμφερόντων».

Για τις ιταλικές εκλογές, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας τους, οι επιλογές κρίνονται σε βάθος χρόνου. Η ιστορική εμπειρία τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι οι λύσεις δεν είναι πάντα εύκολες, απαιτούν στρατηγική και φιλελεύθερη πολιτική εντός ευρωπαϊκού πλαισίου... Στη χώρα μας υπάρχει πλούσια και απολύτως διαφωτιστική εμπειρία για το πόσο χρήσιμη είναι η σταθερότητα και η αναγκαία κυβερνητική πολιτική που απαντά στις προκλήσεις και δίνει λύσεις».

Σχετικά με την άποψη του Νίκου Ανδρουλάκη ότι υπάρχει νόμος που απαγορεύει να ενημερωθεί από την ΕΥΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «δεν καλεί κανέναν να παρανομήσει. Αν επιθυμεί να ενημερωθεί από την ΕΥΠ εντός του πλαισίου του νόμου, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη, αν χρειαστεί, να κάνει και συγκεκριμένες νομικές παρεμβάσεις, προκειμένου να τον διευκολύνει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v